Home / Eveniment / Invitație la vernisajul expoziției „De la stâncă la toporul din piatră. De la pădure la deșert. Impactul omului asupra schimbărilor climatice din preistorie: istoria unei unelte“

Invitație la vernisajul expoziției „De la stâncă la toporul din piatră. De la pădure la deșert. Impactul omului asupra schimbărilor climatice din preistorie: istoria unei unelte“

Distribuie

Expoziția intitulată „De la stâncă la toporul din piatră. De la pădure la deșert. Impactul omului asupra schimbărilor climatice din preistorie: istoria unei unelte“, prezintă diferitele tehnici de prelucrare și modalitățile de folosire ale uneltelor neolitice din piatră șlefuită. Etapele producerii uneltelor, începând cu procurarea materiei prime (stânca) și continuând cu prezentarea acestora, precum toporul din piatră, vor fi ilustrate prin nenumeroase exemple din cuprinsul Bazinului Carpatic, precum și prin analogii etnografice. În acest scop, am apelat la cunoștințele și artefactele comunităților moderne din Papua Noua Guinee, care, până la sfârșitul secolului trecut, se situau, din punct de vedere tehnologic, la nivelul Epocii Neolitice. Numeroasele fotografii și o serie de materiale video, vor exemplifica aceste tehnici.

Scheletul expoziției este format din diferitele aspecte ale producerii și folosirii toporului din piatră, respectiv modalitățile de procurare a materiei prime, etapele succesive ale producerii ustensilelor, înmănușarea lamelor din piatră, comerțul și varietatea întrebuințării pieselor. Nu putem trece cu vederea rolul social, economic și religios jucat de aceste artefacte. Supraviețuirea anumitor forme de topoare și folosirea acestora în alte scopuri decât cele practice vor fi ilustrate în cadrul expoziției.

Apariția topoarelor din piatră are legătură directă cu începutul defrișării pădurilor, una dintre cauzele majore care stă la originea schimbărilor climatice din zilele noastre. Deoarece toporul șlefuit din piatră era utilizat cu precădere la prelucrarea lemnului, importanța copacilor și a pădurii, rolul acestora în menținerea vieții, sunt esențiale. În lipsa pădurilor și a oxigenului produs de copaci, existența omenirii nu este în siguranță.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 7 iunie, începând cu ora 17.00, în clădirea Muzeului de Arheologie și Istorie din Cetatea Târgu Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.