Share

Home / Social / 3-7 iunie, Săptămâna Prevenirii Criminalităţii. 4 iunie – Ziua împotriva violenţei în familie

3-7 iunie, Săptămâna Prevenirii Criminalităţii. 4 iunie – Ziua împotriva violenţei în familie

Agresivitatea  o întâlnim, din păcate, pretutindeni: în familie, pe stradă, în traficul rutier, la şcoală, inclusiv în mediul online ori în mass media. Vorbim despre diverse forme de violenţă, de la cea mai vizibilă – cea fizică, la cea mai subtilă, cea emoţională, paleta cuprinzând şi violenţa sexuală, cea economică, socială şi lista poate continua.

O preocupare constantă vizează cauzele agresivităţii sau mai degrabă factorii favorizanţi –  educaţia, situaţia materială, climatul familial, consumul de alcool fiind pe primele locuri. Şi totuşi, nici unul dintre „motivele” enumerate nu sunt „izvorul” violenţei. Există numeroşi oameni săraci sau fără studii, dar extrem de calmi sau de cinstiţi, există copii care nu imită comportamentul agresiv al părinţilor, aşa cum există persoane care consumă alcool, fără a avea vreo tendinţă spre agresivitate, spre violenţă, la fel cum sunt oameni agresivi care nu consumă alcool.

Desigur, factorii menţionaţi pot favoriza comportamente agresive, în special consumul de alcool, însă agresorul este cel care decide felul în care se comportă, iar schimbarea în atitudinea sa se poate produce doar conştientizându-şi problemele şi dorind să se schimbe.

Şi totuşi, ce se poate face? În primul rând, trebuie să discutăm despre asta, mai ales cu copiii, în special despre violenţa în familie, care degenerează uneori în fapte din cele mai grave, ce duc la pierderea vieţii. Mai mult decât atât, trebuie să încetăm să fim atât de toleranţi în ceea ce priveşte violenţa, mai ales în familie, cu atât mai mult cu cât afectează nu doar victima, ci şi copiii şi societatea în ansamblul ei. Putem face asta pur şi simplu exprimându-ne dezacordul, sesizând Poliţia când suntem martorii unei agresiuni, oferind o informaţie unei victime care nu ştie ce să facă şi unde să ceară ajutor. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să fim la rândul nostru informaţi despre serviciile existente în comunitate.

Pot ajuta:

Poliţia, UPU SMURD – apel de urgenţă 112;

Centrul de prevenire şi combatere a violenţei în familie Tîrgu Mureş, tel. 0265 255931 (servicii gratuite de asistenţă psihologică, juridică, socială, adăpostire de urgenţă),

Serviciul comunitar de prevenire şi combatere a violenţei în familie “Floare de colţ” Sighişoara, tel. 0265 779999, (servicii gratuite de asistenţă psihologică, juridică, socială, mediere în cuplu).

Sunt doar câţiva paşi, cei mai simpli, pe care fiecare dintre noi îi poate face. Am putea ca, în această zi, de exemplu, să discutăm despre ce consecinţe are violenţa şi ce putem face fiecare în parte, acasă, la serviciu sau în cercul de prieteni, pentru a ne aduce aportul pentru o lume măcar puţin mai bună!

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Ziua Porților Deschise, la Detașamentul de Pompieri Reghin

Ca în fiecare an, pe 13 septembrie, subunitatea de pompieri Reghin din cadrul Inspectoratului pentru …

Share
Share