Home / Cultură / Proiecție și Masterclass Superscrieri la TIFF 2019
Imagine de la un eveniment Superscrieri (Sursă foto: Facebook)

Proiecție și Masterclass Superscrieri la TIFF 2019

Distribuie

TIFF și FFFF (Fundația Friends For Friends) invită publicul interesat la două proiecții speciale urmate de un Masterclass Superscrieri – dezbatere pe tema fenomenului emigrării în România.

Cele două filme, în ordinea proiecției, sunt „Învierea domnului Constantin” (2019), în regia lui Cornel Brad și documentarul „Nu e nimeni acasă” (premiul I pentru video la Superscrieri 2018), realizat de jurnaliștii Recorder.ro Andrei Udișteanu, David Muntean și Cristian Delcea.

Proiecția va începe joi, 6 iunie, la ora 15.00 la Cinema Arta (Str. Universității nr. 3, Cluj-Napoca), după care va fi urmată de Masterclass-ul Superscrieri, la ora 16.30.

Invitații evenimentului vor fi Cornel Brad și echipa Recorder (David Muntean, Andrei Udișteanu și Cristian Delcea), iar moderator va fi sociologul Barbu Mateescu.

Pornind de la poveștile prezentate de cele două filme, organizatorii își propun să meargă împreună cu realizatorii lor în culisele fenomenului emigrării, pentru a înțelege mai bine cum și de ce capătă amploare în România și ce povești aduce odată cu el felului în care ne raportăm la societate.

Biletele pot fi obținute la https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2019-nu-e-nimeni-acasa-nobody-home?fbclid=IwAR2U98p4WSwteDMBSGnE5YIzax9jn2CbxGSySsnbG4qloOIJynQBEyxStXU
Achiziționarea unui bilet include participarea la cele două filme și la Masterclass Superscrieri.

Despre filme

„Nu e nimeni acasă” (2018, Recorder.ro)

O familie românească cu doi copii din așa numita clasă de mijloc alege să emigreze în Anglia. Cum arată ultimele lor săptămâni înainte de plecare este o imagine simbol pentru un fenomen: români care pleacă definitiv, printre munți de bagaje, din autogări și aeroporturi aglomerate, copleșiți de frustrări, dezamăgiri și nenumărate regrete.

Documentarul a fost invitat special în programul TIFF în urma premiului I la categoria TV&video-jurnalism de la Premiile Superscrieri 2019, o recunoaștere a jurnalismului de calitate din România.

„Învierea domnului Constantin” (2019), în regia lui Cornel Brad, produs de Libra Film Productions

Auto-exilat în Turcia din 1999 și proaspăt expulzat, domnul Constantin află că este declarat decedat de către justiția română, prima oară chiar la cererea nevestei sale. La granița dintre două lumi, cu gândul la viața sa din Istanbul și cu trupul în Bârladul natal, domnul Constantin își caută răspunsurile existențiale în zilele Săptămânii Mari. Viața unui emigrant întors acasă pare însă fără soluții la simplele griji pământești și definitiv răvășită de eros și thanatos.

Superscrieri este o inițiativă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro), care din 2011 aduce recunoaștere jurnalismului onest și unei noi generații de autori care țin sus steagul acestei meserii, pentru a ne ajuta să cunoaștem în profunzime aspecte importante ale lumii în care trăim (FFFF.ro/superscrieri).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Concurs de scrisori către Moș Crăciun, la Târgu Mureș

Distribuie În această perioadă, toți copiii sunt invitați să participe la concursul cu tema ”Cea …