Home / Recomandări zi de zi / Absolvenţii promoţiei 2019, invitaţi să se înregistreze la AJOFM Mureş

Absolvenţii promoţiei 2019, invitaţi să se înregistreze la AJOFM Mureş

Conducerea Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureș informează absolvenţii promoţiei 2019 că, în termen de 60 de zile de la absolvire sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de AJOFM în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă.

Informare şi consiliere profesională

Potrivit unui comunicat de presă, înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

“Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare”, se menţionează în comunicat.

Informaţii utile

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt: actul de identitate, în original şi copie, actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie şi adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.

“Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 1 iunie 2019, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.220/19 februarie 2018 al Ministrului Educaţiei Naționale conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 31 mai 2019”. Elevii care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, se arată în comunicat.

Persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale și sunt înregistrați  în evidențele agenției din raza de domiciliu/reședință, pot solicita acordarea indemnizației de șomaj, dacă nu urmează o formă de învățământ sau dacă nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare (mai mici de 500 de lei).

“Se consideră că nu au reușit să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă ori la alți furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditați în condițiile legii, în vederea medierii pentru încadrare în muncă. Indemnizația se acordă absolvenților, la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire și constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă, al cărei cuantum este de 250 de lei”, au transmis reprezentanţii AJOFM Mureş.

Absolvenții instutițiilor de învâțământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrază la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentruo perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de inserție de 1.500 de lei, plătită în două tranșe.

“În cazul în care absolvenții nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, au dreptul să se întregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiază de toate serviciile oferite de agenția pentru ocuparea forței de muncă, însă pierd dreptul la indemnizația de șomaj. Persoanele interesate pot obține informații suplimentare la Agenția Locală și Punctele de lucru ale AJOFM Mureș, din raza de domiciliu sau reședință”, se mai arată în comunicat.

(Redacţia)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureșean reținut pentru distrugere

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a anunțat miercuri, 5 august printr-un buletin de presă, faptul …