Home / Administratie / FOTO: Prefectul, în vizită la Oarba de Mureș de Ziua Eroilor

FOTO: Prefectul, în vizită la Oarba de Mureș de Ziua Eroilor

Distribuie

Instituția Prefectului – Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș, Consiliul Județean Mureș și Primăria Orașului Iernut, i-a comemorat astăzi pe eroii români căzuți în bătălia de la Oarba de Mureș.

Ceremonia militară și religioasă a început la ora 12, încheindu-se cu un moment de suflet susținut de Lucreția Mărginean, de 95 de ani, supraviețuitoare a evenimentelor din 1944, care a susținut un recital de poezie patriotică.

„După încheierea primului război mondial, Cultul Eroilor a luat inițiativa de a comemora eroii români și, în anul 1920, prin decret-lege, s-a stabilit ca ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului, să fie și Ziua Eroilor. De atunci, Cultul Eroilor a făcut eforturi deosebite ca în întreaga țară să fie amenajate monumentele care omagiază eroii români. Sigur că, într-o anumită perioadă, s-a sărbătorit pe 9 mai Ziua Eroilor dar, după 1989, s-a revenit la sărbătorirea eroilor de Înălțarea Domnului, iar acest lucru s-a definitivat prin Legea nr. 379/2003. Suntem astăzi la Oarba de Mureș, la monumentul dedicat unui număr mare de eroi români. Peste 11.000 de militari români și-au dat viața aici, în septembrie-octombrie 1944, iar prin jertfa lor ne-au lăsat o Românie mare, de care să se bucure generațiile următoare. Mi-aș dori ca la aceste ceremonii de comemorare a eroilor să fie prezenți mulți tineri, pentru a cunoaște efortul pe care generațiile de români le-au făcut de-a lungul istoriei pentru ca România să fie ceea ce este astăzi,” a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa

Sursa: Pagina de Facebook a Instituției Prefectului județului Mureș

 

De asemenea, verificati

Noua parcare de la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, la un vot de aprobare!

Distribuie Aleșii județeni vor decide luni, 15 aprilie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.