Scleroza multiplă, boala cu o mie de fețe Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 458 Vizualizări

Scleroza multiplă, boala cu o mie de fețe

Numită și boala cu 1.000 de fețe deoarece se manifestă diferit de la caz la caz, scleroza multiplă este o afecțiune cronică, autoimună și inflamatorie ce afectează sistemul nervos central. Este considerată cea mai invalidată afecțiune a adultului tânăr. Nu poate fi vindecată însă dacă este diagnosticată la timp și se începe imediat tratamentul evoluția bolii poate fi încetinită.

La Clinica de Neurologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș anual sunt diagnosticate în jur de 150 de noi cazuri.

”În clinica noastră, în programul național sunt incluși peste 500 de bolnavi care odată la trei luni vin, sunt reevaluați, se fac investigații dacă se impun și se continuă tratamentul. În ceea ce privește includerea într-un program multidisciplinar de recuperare a acestor bolnavi, aici ar fi nevoie într-adevăr de o echipă multidisciplinară care să cuprindă kinetoterapeut, psihologi, psihiatrii, la care facem apel dar nu este același lucru ca atunci când ar fi în clinica noastră”, a precizat prof. dr. Rodica Bălașa, șeful Clinicii Neurologie 1.

Răspunsul la tratament, diferit

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă au vârsta cuprinsă între 20-40 de ani și apare mai des la femei decât la bărbați.  Este o afecțiune heterogenă, nu poate fi vindecată dar poate fi stopată evoluția sa.

”Este o boală multifactorială, contribuie și anumiți factori genetici, factori de mediu, factori imuni. De aceea, deocamdată încercăm ca terapiile pe care le avem să influențeze evoluția bolii în sensul de a o stopa, acesta este dezideratul nostru. La unii pacienți reușim, la unii din păcate nu, pentru că boala este mult mai complexă. În cadrul aceleiași persoane într-un fel se manifestă și răspunde la tratament la primii ani de la debut și altfel la 20-30 de ani de la debutul bolii. Se dau terapii foarte potente la pacienți în faza de debut tocmai pentru a stopa evoluția bolii, pentru că boala aceasta în timp duce la pierderea de celule nervoase și ele odată pierdute nu se mai refac. Și atunci încercăm să evităm pierderea de celule, adică să stopăm evoluția bolii, bolnavul să nu mai facă recurențe”, a explicat medicul neurolog.

Cele mai frecvente simptome sunt tulburările vizuale, oboseala extremă, durerile, slăbiciunea musculară, tulburări motorii și dificultăți de vorbire, amorțeala mâinilor și a picioarelor.

”La 30% dintre pacienți, mai ales dacă este de sex feminin și în jurul vârstei de 20 de ani boala debutează cu o nevrită optică retrobulbară, dintr-o dată în mod acut sau subacut în trei zile pacientul observă că îi scade acuitatea la un ochi și are dureri la mobilizarea acelui glob ocular. Noi indicăm ca acești bolnavi fie de la oftalmologie să ne fie trimiși, fie ei se prezintă direct la noi, facem rezonanța magnetică și de obicei constatăm că a început scleroza multiplă. Aproximativ jumătate dintre bolnavi dezvoltă un deficit motoriu, o paralizie de o anumită natură, fie a mușchilor feței, fie a mușchilor care mișcă globii oculari, fie a membrelor și atunci se impune examinare inclusiv rezonanță magnetică pentru a diagnostica corect boala”, a adăugat medicul neurolog.

Anual, la data de 30 mai este marcată Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, fiind organizate o serie de evenimente dedicate acestei zile cu scopul de a conștientiza societatea despre provocările cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă.

Arina TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE