Trei concursuri, trei succese pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 544 Vizualizări

Trei concursuri, trei succese pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu”

Lorena Olaru, profesoară de fizică, chimie și informatică la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș este Ambasador Scientix în cadrul proiectului cu același nume, Consul în cadrul Proiectului ESERO, filiala română a Proiectului internațional al Agenției Spațiale Europene și lista cu titlurile obținute în ultimii ani ar mai putea continua.

Activitatea științifică a profesoarei Lorena Olaru este continuată cu mult succes la catedră, acolo unde elevii săi se remarcă prin temeinice cunoștințe teoretice pe care le valorifică prin obținerea unor premii importante la concursurile școlare regionale sau naționale.

Premii la Buzău

„Concursurile oferă posibilitatea ca elevii să își pună în valoare creativitatea și în același timp, cunoștințele teoretice acumulate la clasă”, afirmă Lorena Olaru. În ultima perioadă, Colegiul Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău a organizat două proiecte științifice, ambele făcând parte din calendarul activităților curriculare aprobat de Ministerul Educației Naționale pentru anul 2019. Proiectele la care au participat și elevii din Luduș „oferă copiilor să-și pună în valoare creativitatea în ceea ce privește utilizarea cunoștințelor de fizică și chimie”, afirmă Lorena Olaru.

În concursul „Chimia… altfel”, ediția a IV-a, parte integrantă a Proiectului Educativ Regional Științific de la Buzău, cele patru echipaje (doar patru au fost primite) de la „Ioan Vlăduțiu” Luduș au obținut următoarele premii: Alexandra Maria Chețan și Alexia Diana Mărginean (locul I), Lavinia Gabriela Sturza și Diana Maria Șopterean (II), Eduard George David și Maria Christiana Hățăgan (III), Livia Roxana Pamfilie și Daria Alexandra Dîmbean (III). Echipajele au participat la concurs cu prezentări power point sau filme în care au pus în evidență un experiment făcut de ei, respectând etapele unei cercetări științifice și, în același timp, utilizând programe și materiale filmate. Ca un fapt divers, unul dintre proiecte a tratat polimerul care se găsește în scutecul pampers, cum funcționează și ce se întâmplă acolo.

„Nu trebuie să uităm ceea ce este mai important la predarea fizicii și chimiei, aceea că toate au legătură cu viața și elevii trebuie să vadă această legătură. În proiectele lor au pus în evidență diferite fenomene chimice care au loc în natură sau în bucătărie”, spune Lorena Olaru.

„Fizica în culori”

În cadrul celui de-al doilea concurs de la Buzău, „Abordarea interdisciplinară a fizicii” – secțiunea „Fizica în culori”, elevii au făcut fotografii în natură și au relevat legătura cu fenomenele fizice sau proprietățile fizice ale corpurilor, iar titlurile fotografiilor erau sugestive și făceau legătura cu informațiile lor de fizică acumulate la clasă. „Și într-o simplă fotografie se poate observa legătura fizicii cu viața”, spune Lorena Olaru.

De exemplu, un curcubeu extraordinar este fenomenul de dispersie a luminii și se pot da încă multe exemple”. Cele zece fete participante la concurs au revenit la Luduș cu 12 premii: Maria Cercel și Alexa Bianca Petrea – câte un premiu I și unul II; Adriana Herepean și Denisa Duca – câte un premiu I; Alexia Diana Mărginean și Andreea Furdui – câte un premiu II; Alexandra Maria Chețan, Sonia Vințeler, Livia Pamfilie și Christiana Hățăgan – câte un premiu III.

Concursul Național de artă fotografică

În luna mai, la Bârlad s-a organizat Concursul național de artă fotografică la care a participat un număr record de elevi. Pe lângă partea care ține de estetica imaginii, elevii concurenți au trebuit să țină seama și de partea teoretică, de fizică a momentului în realizarea fotografiei. În cadrul concursului au fost mai multe secțiuni, portret, peisaj, reportaj și altele, la care elevii Şcolii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” Luduș s-au remarcat prin lucrări bine apreciate de juriu. Diana Alexia Mărginean a primit premiul I și o mențiune, Maria Cercel și Christiana Hățăgan câte un premiu I, Alexia Bianca Petrea un premiu II și un premiu III, Andreea Furdui un premiu II, iar Alexandra Chețan și Roxana Daria Olaru câte un premiu III.

Aceste concursuri constituie o activitate la care elevii participă cu plăcere și se bucură de reușita unor creații artistice proprii. Școala, directorul Adrian Banea, sprijină aceste activități, suportă cheltuielile și îi încurajează pe elevi să continuie o activitate instructivă și educativă. Lorena Olaru, profesoara mult iubită de elevi și mereu aproape de ei afirmă că „prin participarea la asemenea concursuri, elevii își testează cunoștințele și preferințele pentru a se îndrepta, după absolvire, spre o activitate științifică sau artistică”.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE