Şase blocuri din Luduş vor fi reabilitate cu bani europeni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 578 Vizualizări

Şase blocuri din Luduş vor fi reabilitate cu bani europeni

Șase blocuri din orașul Luduș vor intra în curând în plin proces de reabilitare termică, cu fonduri nerambursabile alocate prin proiectul „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș”. Contractul de finanțare nerambursabilă a fost semnat luni, 10 iunie, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către primarul orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan, și de către directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

Finanţare de 3,1 milioane de lei

Peste 3,1 milioane de lei vor fi alocate din bugetul Programului Operațional Regional 2014-2020, prin Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea 3.1, pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect.

”Este cel de-al doilea contract de finanțare cu fonduri Regio 2014-2020, semnat de către administrația publică locală a orașului Luduș. Într-un context în care preocupările ecologice, economice și sociale devin tot mai importante din cauza modificărilor climatice și în fața fenomenului de epuizare a resurselor energetice, investițiile administrațiilor locale în astfel de proiect sunt mai mult decât binevenite și denotă buna gestionare a banului public și al cetățeanului. Blocurile vechi, construite înainte de 1989 generează emisii ridicate de dioxid de carbon, respectiv costuri ridicate de întreținere pentru locatari. Astfel că, prin implementare acestui proiect, la finalizarea lui, cei peste 200 de locatari vor beneficia de reducerea consumului de energie, a valorii de plată a facturilor, dar și blocuri mai frumoase, ierni mai ușoare”, a declarat Simion Crețu.

Ce prevede proiectul

Termenul de finalizare al proiectului, estimat de către Primăria oraşului Luduș, este de 31 ianuarie 2021. Proiectul are o valoare totală de 5.433.423,42 de lei, din care din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 3.108.205,6 de lei, adică 60% din valoarea eligibilă a proiectului.

Cele șase blocuri care vor fi reabilitate, sunt construite în perioada 1974-1986 și sunt amplasate pe strada Lăcrămioarei nr. 2, strada Bradului nr. 8, strada Independenței nr. 8, pe strada Garofiței nr. 3, strada Garofiței nr. 8 și Bulevardul 1 Decembrie 1918. Aceste imobile înregistrează cele mai mari pierderi de energie și este necesară limitarea acestora și reducerea risipei inutile. Acum blocurile fie nu dispun de sisteme de izolație fie aceste sisteme de izolație, sunt necorespunzătoare. Impactul renovării energetice a celor şase blocuri va aduce o serie de beneficii pentru proprietari și pentru administrația locală: reducerea consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuințe și reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea; diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea independenței energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru încălzire, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localităților.

Din bugetul proiectului, la blocurile cu acoperiș șarpantă se vor realiza lucrări de schimbare a învelitorii din țiglă, a streșinii, a sistemului de colectare a apei pluviale (jgheaburi şi burlane) și de refacere trotuare de protecție, unde e cazul. De asemenea se vor mai executa lucrări de termoizolare a clădirilor la exterior, se va termoizola soclul și acoperișul clădirilor. Se vor închide toate balcoanele, se va înlocui tâmplăria exterioară, se vor reface spaleții interiori afectaţi de schimbarea tâmplăriei, se vor zugrăvi pereţii şi tavanele din spațiile comune: holuri şi case de scară. Tot din bugetul proiectului mai este prevăzută executarea lucrărilor de refacere a sistemului de colectare a apelor meteorice de pe clădire, deversându-se în canalizare pluvială și se vor înlocui corpurile de iluminat din spaţiile comune.

”Nevoia de implementare a acestui proiect, cu impact la nivelul creșterii eficienței energetice asupra blocurilor de locuințe, pornește de la premisa că cele mai multe dintre acestea au fost construite cu prefabricate din beton, o tehnologie veche, cu eficiență energetică redusă, la care se adaugă și aspectul degradat și deteriorat al fațadelor cu impact estetic negativ asupra comunității. Pierderile de energie cauzate de lipsa unor reglementări se traduc pentru ludușeni în costuri ridicate pentru asigurarea unui confort minim. Reabilitarea fațadelor acestor blocuri limitează  pierderile lor, vor susține un mediu cu emisii mai scăzute de dioxid de carbon și alături de celelalte proiecte pe care le derulăm , inclusiv cel de modernizare a parcului, vor contribui la imaginea unui oraș mai atrăgător, atât ca aspect, cât și ca potențial”, a declarat Ioan Cristian Moldovan.

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE