Home / Cultură / „Udatul nevestelor”, în a doua zi de Rusalii la Podul Hodacului

„Udatul nevestelor”, în a doua zi de Rusalii la Podul Hodacului

Una din cele mai vechi și frumoase sărbători ale Văii Gurghiului o reprezintă „Udatul nevestelor”, obicei păstrat cu sfințenie de hodăceni în a doua zi de Rusalii. Evenimentul va fi marcat și în acest an luni, 17 iunie, la Podul Hodacului,  grației organizării Primăriei și Consiliul Local al Comunei Hodac.

Semnificația udatului nevestelor

Udatul nevestelor, alături de celelalte obiceiuri folclorice specifice Văii Gurghiului se impune prin importanța ce i-o acordă localnicii și cei din jur prin participarea masivă, ambianța mediului și atmosfera de petrecere.

Fiind legată de sărbătoarea religioasă din  a doua zi de  Rusalii, cu ocazia udatului nevestelor localnicii participă la joc, venind îmbrăcați în cele mai frumoase și autentice costume populare. Cel mai important fapt este că la acest eveniment participă tinerele neveste căsătorite în intervalul  de la Rusaliile din anul trecut până în prezent. Ca semn al prețuirii, al respectului, tinerele neveste au cinstea de a juca în primele rânduri. Urmează apoi suita de jocuri locale: sărita, bătuta, de-a lungul.

În iureșul jocului, la un semnal al celui care conduce hora, în pas de dans perechile se îndreaptă spre albia râului, urmăriți de cei prezenți așezați pe ambele maluri ale râului.  Alaiul ajuns pe malul râului la un strigat al conducatorului: „În apă, mă!” , nevestele care se găsesc în frunte sunt luate în brațe de dansatori și bagate cu picioarele în apă. Tinerele neveste strigă după ajutorul soților, care se găsesc pe mal și încep negocierile cu dansatorii pentru a scăpa nevestele de udat.

Târgul dintre soț și jucăuș constă în băutură și o masă pe cinste. Când târgul este încheiat, nevasta este adusă soțului și petrecerea poate să înceapă. Dacă se întâmplă ca soțul să nu ajungă la înțelegere cu dansatorul , nevasta este lăsată în apă spre hazul tuturor și rusinea bărbatului.

Coloana dansatorilor se îndreaptă apoi  spre locul de joc, începe bătuta în chiot de voioșie. Dansul continuă iar  cei datornici își plătesc datoriile.

Program „Udatul nevestelor” la Hodac

Ora 13:30- Deschiderea oficială

Program artistic – Doru și Alin Pop, Elena Violeta Man, Nicușor Butilcă, Adriana Niculici, Leontina Pop, Anca Manoilă, Ansamblurile  „Moștenitorii Hodacului” și „Hodăceana” din Hodac, Ansamblul Profesionist „Mureșul” cu solistele Dorina Oprea, Dorina Grad, Maria Neag, Maria Sântean Faghiura

Invitați speciali: Mihaela și Ciprian Istrate

Ora 18:00 – Jocul tradițional urmat de „Udatul nevestelor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Vânătoare de comori arhitecturale în Târgu Mureș

Sâmbătă, 27 iunie organizăm prima Vânătoare de comori arhitecturale la Târgu Mureș. Participanții la jocul …