Deputatul Vass Levente (UDMR) cere Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să respecte legea Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 424 Vizualizări

Deputatul Vass Levente (UDMR) cere Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să respecte legea

Deputatul UDMR Vass Levente a susţinut recent, în data de 5 iunie, în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică în solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să respecte prevederile Legii nr. 95/2006, cu completările ulterioare.

Redăm, în rândurile de mai jos, conţinutul integral al declaraţiei politice susţinută de dr. Vass Levente:

“Legea nr. 128/2018 pentru completarea articolului 386 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 500/2018, reglementează, fără echivoc şi fără a fi necesară o altă legislaţie secundară, obligaţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a permite tuturor medicilor specialişti din sistemul public şi sistemul privat, deopotrivă, să elibereze reţete compensate, bilete de trimitere şi concedii medicale tuturor pacienţilor asiguraţi de CNAS.

Citez alineatul (5) din articolul 386 din Legea nr. 95/2006: “În vederea exercitării dreptului de liberă practică, casele de asigurări de sănătate au obligaţia să încheie un contract cu medicul prevăzut la alineatul (1) litera b), prin care acesta dobândeşte dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultaţii şi investigaţii paraclinice gratuite, reţete gratuite sau compensate”.

Prin amânările transpunerii în practica de zi cu zi a celor stipulate în lege, prin explicaţii verbale nelegale, fără să le elibereze vreun act scris, cu număr de înregistrare, la nivelul caselor judeţene de asigurări de sănătate, medicilor specialişti care solicită acest drept al lor, Ministerul Sănătăţii şi CNAS îngreunează accesul liber al pacienţilor şi asiguraţilor la medicamentele compensate şi la investigaţiile paraclinice gratuite. Nu fac altceva decât să menţină circuitele ineficiente şi suplimentare din sistemul medical, agravând starea de sănătate a bolnavilor, astfel obligaţi să se întoarcă la medicul de familie pentru prescrierea reţetei simple în reţetă compensată, decontând suplimentar şi o altă consultaţie.

Neaplicarea legii şi interesul în tergiversarea finalizării actului medical sunt de neînţeles, în condiţiile în care la începutul anului calendaristic actele adiţionale la contractele de servicii medicale cu casele judeţene de asigurări de sănătate se semnează cu valoare 0. În consecinţă, şi aceşti medici, dornici să finalizeze actul medical, ar putea avea contract cu valoare 0 pentru serviciile de consultaţii oferite şi, subsecvent, contracte pentru eliberarea actelor mai sus amintite. Există protocoale şi norme pentru evaluarea cabinetelor de ambulatorii şi nu există niciun impediment legal de a solicita cititoare de card de sănătate şi raportare lunară cabinetelor medicale astfel definite.”

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE