Home / Invatamant / FOTO: Olimpici la chimie premiați de Gedeon Richter România

FOTO: Olimpici la chimie premiați de Gedeon Richter România

Distribuie

Pasionați de chimie, 25 de elevi și liceeni de la școli de gimnaziu și licee din județul Mureș, au fost răsplătiți de către compania farmaceutică Gedeon Richter România pentru efortul depus de a aprofunda tainele chimiei și pentru participarea la concursuri și olimpiada de chimie, ce au avut loc în acest an.

Pasiunea pentru cercetare în științele exacte începe din copilărie, se dezvoltă în perioada de adolescență și se desăvârșește în perioada studenției, când mai este doar un pas spre cercetarea adevărată, în diferite domenii de activitate.

”Felicit elevii și pe profesorii lor pentru rezultatele foarte bune obținute în etapa județeană și națională a Olimpiadei de chimie, a Concursului de chimie ”Raluca Rîpan”, pentru elevii claselor a VII-a, și a Concursului  de chimie ”Petru Poni” pentru elevii claselor de liceu, filiera tehnologică”, a precizat, în deschiderea evenimentului, Izabella Irsai, inspector școlar pentru chimie și fizică din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Dacă în prezent sunt elevi olimpici la chimie, peste câțiva ani poate vor lucra în industria alimentară, chimică, vor ajunge medici sau de ce nu cercetători renumiți în laboratoare ale companiilor farmaceutice, găsind noi direcții ale moleculelor chimice pentru prepararea medicamentelor. Evenimentul de premiere a olimpicilor de către Compania Gedeon Richter România a început acum 10 ani ca semn de recunoaștere a meritelor elevilor și profesorilor.

”Nu ne adresăm doar câștigătorilor Olimpiadei de chimie ci ne adresăm și câștigătorilor concursurilor de chimie ”Petru Poni” și ”Raluca Rîpan”. Participanții sunt elevi minunați, care depun eforturi foarte mari, iubesc chimia, muncesc mult în a aprofunda cunoștințele în acest domeniu. Premiile oferite de compania noastră, Gedeon Richter România, au ca scop tocmai stimularea participării la concursurile de chimie. Avem speranța că veți îndrăgi chimia. Cei pasionați de chimie au șansa să practice meserii frumoase punându-și cunoștințele în slujba sănătății oamenilor, cercetării științifice sau îndrumându-i pe alții ca la rândul lor să iubească chimia. Sunt foarte multe oportunități, totul este să încercați să le descoperiți”, le-a explicat elevilor motivul tradiționalului demers al companiei farmaceutice, Dana Chelărescu, director general al Gedeon Richter România.

Alchimie între elevi și chimie

Până ce vor descoperi traseul profesional pe care vor merge, elevii au găsit formula prin care să obțină rezultate deosebite la concursurile de chimie și la olimpiadă: mult studiu, perseverență, orele suplimentare, dorința de a aprofunda tainele chimiei dincolo de paginile manualului, pentru că ”chimia este obiectul de studiu care ne face să pătrundem cât mai mult în tainele Universului”, a recunoscut Diana Crișan, elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic ”Petru Maior” Reghin, participantă la Olimpiada de chimie 2019.

”Chimia mi s-a părut ușoară la început pentru că aveam totul în minte, totul trebuie văzut în primul rând. Mi-a fost frică la concurs, la început, la etapa națională, dar am lucrat la un nivel mai înalt. Cu siguranță voi mai participa la alte concursuri pentru că îmi place chimia, probabil voi alege să devin profesor sau medic”, a precizat Laurențiu Dordea, elev în clasa a X-a, la Liceul Tehnologic Târnăveni, câștigătorul locului I la nivel național la Concursul de chimie ”Petru Poni”, ediția 2019. Și în 2018 a participat la acest concurs, a obținut mențiune, iar ambiția și spiritul competitiv l-a determinat să-și dorească mai mult.

La finalul evenimentului de premiere, elevii au fost invitați să viziteze fabrica de medicamente Gedeon Richter România, să cunoască etapele privind cercetarea, dezvoltarea și producția de medicamente.

Elevi premiați pentru rezultate obținute la etapa județeană a Olimpiadei de chimie 2019:        

– Gorea Denisa Maria, clasa a VIII-a, Colegiul Național ”Unirea” Târgu-Mureș, profesor îndrumător Radu Suzana-Maria;

– Blaga Alexandra, clasa a VIII-a, Colegiul Național ”Unirea” Târgu-Mureș, profesor îndrumător Radu Suzana-Maria;

– Fuleki Alexia Erika, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Târnăveni, profesor îndrumător Coman Vasilica Steliana;

– Moldovan Aron, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu” Reghin, profesor îndrumător Fancsali Gavril;

– Kis Anita, clasa a IX-a, Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas” Târgu-Mureș, profesor îndrumător Irsai Izabella;

– Vlad Antonia Maria, clasa a IX-a, Colegiul Național ”Unirea” Târgu-Mureș, profesor îndrumător Chira Cristiana/Radu Suzana-Maria;

– Luca Alexandra-Lorena, clasa a X-a, Colegiul Național ”Unirea” Târgu-Mureș, profesor îndrumător Radu Suzana-Maria;

– Crișan Diana Loredana, clasa a X-a, Liceul Tehnologic ”Petru Maior” Reghin, profesor îndrumător Ercse Alina;

– Macovei Raluca Ioana, clasa a XI-a, Colegiul Național ”Unirea” Târgu-Mureș, profesor îndrumător Cimpoi Stela;

– Tomuț Alex Cristian, clasa a XII-a, Liceul Teoretic ”Gheorghe Marinescu” Târgu-Mureș, profesor îndrumător Cîmpean Daniela;

– Sonica Alexandru, clasa a XII-a, Liceul Tehnologic nr 1 Luduș, profesor îndrumător Cârcoana Cristina.

Elevi premiați pentru rezultate obținute la etapa județeană a concursului de chimie ”Raluca Rîpan” 2019:

– Cârcu Andrei Nicolae, clasa a VII-a, Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Sabău Claudia;

– Bodan Anastasia Elena, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Radu Suzana-Maria;

– Varodi Stelian, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Dacia” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Bianca Crăciun;

– Suciu Darius Gabriel, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Radu Suzana-Maria;

– Borș Alexandru, Școala Gimnazială ”Dacia” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Bianca Crăciun;

– Dumbravă Delia Claudia, clasa  VII-a, Liceul Tehnologic ”Petru Maior” Reghin, profesor îndrumător Băbălău Lăcrămioara;

– Macovei Cătălin Andrei, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Europa” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Mare Angela;

– Cazacu Mălina, clasa a VII-a, Colegiul Național ”Unirea” Târgu-Mureş, profesor îndrumător  Radu Suzana-Maria.

Elevi premiați pentru rezultatele obținute la etapa județeană a Concursului de chimie ”Petru Poni” 2019:

– Vulc Raluca Maria, clasa a IX-a, Colegiul Economic ”Transilvania” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Rusu Daniela;

– Dordea Laurențiu, clasa a X-a, Liceul Tehnologic Târnăveni, profesor îndrumător Bărbat Maria;

– Muntean Daniela Andreea, clasa a X-a, Colegiul Economic „Transilvania” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Rusu Daniela;

– Komives Beáta-Andrea, clasa a X-a, Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Hampel Emöke;

– Savu Ioana Valentina, clasa a XI-a, Colegiul Economic ”Transilvania” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Rusu Daniela;

– Dălălău Paul Alexandru, clasa a XII-a, Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” Târgu-Mureş, profesor îndrumător Săndulescu Ramona.

Text şi foto: Arina TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.