Home / Cultură / FOTO: ”Udatul nevestelor”, sărbătoarea de suflet a hodăcenilor

FOTO: ”Udatul nevestelor”, sărbătoarea de suflet a hodăcenilor

Distribuie

Una din cele mai vechi și frumoase sărbători ale Văii Gurghiului este  „Udatul nevestelor”, obicei păstrat cu sfințenie de hodăceni în a doua zi de Rusalii. Evenimentul a fost marcat și în acest an luni, 17 iunie, la Podul Hodacului,  grației organizării Primăriei și Consiliul Local al comunei Hodac. Fiind legată de sărbătoarea religioasă din  a doua zi de  Rusalii, cu ocazia udatului nevestelor localnicii participă la joc, venind îmbrăcați în cele mai frumoase și autentice costume populare, tradiție care se păstrează și în prezent.

„An de an, urmașii celor care au înființat  acest frumos obicei, ”Udatul nevestelor”, sărbătoresc la Podul Hodacului acest frumos obicei, conștienți  că au datoria să-l păstreze cu sfințenie dar mai ales să-l transmită urmașilor lor”, a precizat Elena Violeta Man, prezentatoarea ediției din acest an a ”Udatului nevestelor”.

DIGITAL CAMERA

Deschiderea oficială a sărbătorii  s-a bucurat de prezența oficialităților județene, senatorul Cristian Chirteș, deputatul Marius Pașcan și inspectorul general Ioan Macarie,  prezenți la eveniment la  invitația gazdelor din Hodac în frunte cu primarul Ioan Farcaș.

DIGITAL CAMERA

„Bine ați venit în această frumoasă zi de iunie în care, în fiecare an,  ne reîntâlnim în a doua zi de Rusalii,  pe malul râului Gurghiu, în acestă frumosă lună a cireșelor, pentru a transmite și duce mai departe obiceiurile și tradițiile  Văii Gurghiului, în special ”Udatul nevestelor”, sărbătoare specifică comunei Hodac. Este un prilej de întâlnire, de aducere aminte , de distracție și bună dispoziție pentru locuitorii comunei noastre și nu numai”, a spus  Ioan Farcaș, primarul comunei Hodac.

Respect pentru Sfânta Credință

„Înainte de a urca pe scenă încercam să-mi aduc aminte de momentul în care am fost prezent pentru prima data la acest eveniment. Eram cred de câțiva ani, eu fiind ibăștean de loc, treceam puntea și veneam deseori la acest eveniment. Între ibășteni și hodăceni, chiar dacă a fost o competiție de-lungul timpului, mereu  au știut să se împace, au știut să-și respecte tradițiile și valorile. ”Udatul nevestelor” este cea mai elocventă dovadă despre cum știu hodăcenii să-și păstreze tradițiile. ”Udatul nevestelor” este o sărbătoare plină de semnificații, vechimea ei se pierde în negura vremurilor, iar cei care au înființat acest obicei s-au gândit în primul rând la Dumnezeu, la Harul pe care Dumnezeu ni-l dă nouă tuturor.  Cred că această sărbătoare este un respect, nu doar pentru hodăceni, ci și pentru Sfânta Credință.” –  Cristian Chirteș, senator

Raiul pe Pământ, la Hodac

„Nu este o mai mare bucurie în viață ca tradițiile, portul și jocul popular să nu le regăsești aici în Hodac. De altfel, nu cred că există în țara noastră românească un loc unde să se păstreze atât de frumos tradițiile ca în această minunată vale. În ultima vreme se tot vehiculează ideea că ar trebui să fim uniți. Poporul roman a răzbit de-alungul istoriei pentru că a fost unit. Ceea ce ne lipsește nouă este bunătatea. Trebuie să fim buni, și dacă dorim acest lucru, trebuie să le transmitem copiilor bunătatea noastră. Cineva spunea , dacă vrei să vezi raiul pe pământ, uită-te în ochii copiilor. Asta cred că ne lipsește nouă, de aceea trebuie să privim în ochii acestor copii să vedem raiul. Acest lucru se întâmplă aici la Hodac ” – Ioan Macarie, inspector școlar general, IȘJ Mureș

Program artistic  a adus pe scena amenajată lângă Podul Hodacului soliștii Doru și Alin Pop, Elena Violeta Man, Nicușor Butilcă, Adriana Niculici, Leontina Pop, Anca Manoilă, Ansamblurile  „Moștenitorii Hodacului” și „Hodăceana” din Hodac, Ansamblul Profesionist „Mureșul” cu solistele Dorina Oprea, Dorina Grad, Maria Neag, Maria Sântean Faghiura. Invitați speciali ai evenimentului au fost Mihaela și Ciprian Istrate.

Obiceiul udatului nevestelor

Momentul culminant al sărbătorii a fost  jocul tradițional urmat de ritualul „Udatul nevestelor”. Tradiția spune că la joc  participă tinerele neveste căsătorite în intervalul  de la Rusaliile din anul trecut până în prezent. Ca semn al prețuirii, al respectului, tinerele neveste au cinstea de a juca în primele rânduri.  În iureșul jocului, la un semnal al celui care conduce hora, în pas de dans perechile se îndreaptă spre albia râului, urmăriți de cei prezenți așezați pe ambele maluri ale râului.  Alaiul ajuns pe malul râului la un strigat al conducatorului: „În apă, mă!” , nevestele care se găsesc în frunte sunt luate în brațe de dansatori și bagate cu picioarele în apă. Tinerele neveste strigă după ajutorul soților, care se găsesc pe mal și încep negocierile cu dansatorii pentru a scăpa nevestele de udat.Târgul dintre soț și jucăuș constă în băutură și o masă pe cinste. Când târgul este încheiat, nevasta este adusă soțului și petrecerea poate să înceapă. Dacă se întâmplă ca soțul să nu ajungă la înțelegere cu dansatorul , nevasta este lăsată în apă spre hazul tuturor și rusinea bărbatului.Coloana dansatorilor se îndreaptă apoi  spre locul de joc, începe bătuta în chiot de voioșie. Dansul continuă iar  cei datornici își plătesc datoriile.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.