Home / Cultură / Festivalul Filmului European revine la Tîrgu-Mureș între 21 – 23 iunie și invită publicul la filme europene

Festivalul Filmului European revine la Tîrgu-Mureș între 21 – 23 iunie și invită publicul la filme europene

Distribuie

Festivalul Filmului European revine pentru a 8-a oară la Tîrgu-Mureș, unde va poposi timp de trei zile, între 21 și 23 iunie, la Cinematograful Arta. Accesul la proiecții este gratuit.

Ediția FFE din Tîrgu-Mureș debutează vineri, 21 iunie, de la ora 18:30, în forță, cu proiecția filmului
Slavă Domnului! / Grâce à Dieu (Franța, 2019), în regia lui François Ozon, recompensat anul acesta la Berlinale cu Ursul de argint – Marele Premiu al Juriului. Filmul trage vălul de pe scandalurile de abuz sexual din biserica catolică și are la bază cazul real al preotului Bernard Preynat, acuzat de pedofilie.

Festivalul rămâne fidel țelului de-a lua pulsul Europei și propune o panoramare subiectivă, filtrată artistic, a temelor dominante pentru societatea contemporană. Dacă doriți să cunoașteți cum reflectă arta cinematografică problemele, preocupările și personalitățile continentului de ieri și, mai ales, de azi, nu ratați proiecțiile acestei ediții.

În selecția de la Tîrgu-Mureș, un rol aparte îi revine alegoriei Fericit ca Lazăr / Lazzaro Felice (Italia, 2018), al regizoarei Alice Rohrwacher, câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu, în 2018, la Festivalul de film de la Cannes. Drama relatează povestea unei prietenii ciudate și neașteptată dintre Lazzaro, un tânăr țăran cu suflet bun, și Tancredi, un june aristocrat arogant și plictisit.

Dintre filmele prezentate la Tîrgu-Mureș mai fac parte documentarele Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (Serbia, 2017) al regizoarei Mila Turajlić și Timebox al Norei Agapi, două filme profund personale, două portretizări delicate – al mamei în primul film și al tatălui în al doilea, fiind îna celași timp și o meditație asupra memoriei și timpului. Cealaltă parte a tuturor lucrurilor este unul dintre cele trei filme finaliste ale Premiului LUX 2018 adus cu sprijinul generos al Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

Alte filme de neratat din selecția FFE sunt: documentarul biografic McQueen (Marea Britanie, 2018), în regia lui Ian Bonhôte, o privire foarte personală asupra vieții, carierei și măiestriei designerului vestimentar Alexander McQueen, Ministerul iubirii (Croația, 2016), regia Pavo Marinković, o comedie existențialistă savuroasă, în care sarcasmul e ingredientul principal, Piciorul meu stâng (Irlanda, 1965), în regia lui Jim Sheridan, o adevărată capodoperă, film inclus în Secțiunea FFE Clasic, povestea reală a scriitorului irlandez Christy Brown, care suferă de paralizie cerebrală încă de la naștere, cu Daniel Day-Lewis în rol principal și Visul Katrinei (Italia / Elveția, 2018), un rar SF european, provocator și inteligent, în regia fraților Mirko și Dario Bischofberger.

Programul 23.FFE, ediția Tîrgu-Mureș, la Cinematograful Arta:
📍Vineri 21 iunie – Gala de deschidere a FFE
18:30 Slavă Domnului! / By the Grace of God – r: François Ozon / Franța / 2019 / 137’

📍Sâmbătă 22 iunie
14:00 Piciorul meu stâng / My Left Foot: The Story of Christy Brown – r:Jim Sheridan / Irlanda / 1989 / 98’
16:00 Cealaltă parte a tuturor lucrurilor / The Other Side of Everything – r: Mila Turajlić / Serbia / 2017 / 100’ (doc)
18:00 Visul Katrinei / Katrina’s Dream – r: Mirko Bischofberger, Dario Bischofberger / Italia / 2018 / 85’
20:00 Fericit ca Lazăr / Lazzaro Felice – r: Alice Rohrwacher / Italia / 2018 / 120’

📍Duminică 23 iunie
15:30 Timebox – r: Nora Agapi / România / 2018 / 69’ (doc)
17:00 Ministerul iubirii / Ministry of Love – r: Pavo Marinković / Croația / 2016 / 103’
19:00 McQueen – r: Ian Bonhôte / Marea Britanie / 2018 / 111’ (doc)

***
Programul complet al ediției 23.FFE este disponibil pe: www.ffe.ro

Anul acesta, 23.FFE se desfășoară în perioada 11-30 iunie, seria orașelor ce găzduiesc proiecțiile din festival cuprinzând: București (11 – 23 iunie), Chișinău – Republica Moldova (21 – 23 iunie), Râmnicu Vâlcea (21 – 23 iunie), Târgu Mureș (21 – 23 iunie) și Sibiu (28 – 30 iunie).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și al Uniunii Cineaștilor din Romania, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale ale ţărilor europene în România.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.