Home / Agricultura / Ziua Grâului 2019. Ciproma Sem, soiuri pentru panificație

Ziua Grâului 2019. Ciproma Sem, soiuri pentru panificație

Peste 500 de fermieri transilvăneni au participat joi, 6 iunie, la cea de-a patra ediţie a Zilei Grâului, eveniment deja tradiţional în calendarul agricol mureşean organizat de compania Dafcochim în incinta fermei Kodagro de la Seuca (comuna Găneşti).

Ferma de la Seuca este coordonată de familia Kosa, reprezentată de Kosa Gyula şi Kosa Alpar, împreună cu patronatul companiei Dafcochim alcătuit din acţionarii Liviu Cojoc şi Radu Fodor, iar echipa de organizare a evenimentului a fost coordonată de Marinel Ştefan, directorul general al Dafcochim – Agro.

Loturile demonstrative de la Seuca au fost cultivate cu produse provenind de la 22 de companii şi instituţii furnizoare de inputuri pentru agricultură: Adama România, Azomureş, BASF România, Bayer Crop Science România, Belchim România, Caussade Semences, Ciproma Sem, Corteva Agriscience, Donau Saat România, FMC România, Holland Farming Agro, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, Innvigo România, Limagrain România, Marton Genetics, Nufarm România, Probstdorfer Saatzucht România, Saaten Union România, Staţiunea de Cercetare Agricolă Turda, Summit Agro România, Syngenta România şi Tea Seminţe.

În afara loturilor demonstrative, fermierii participanţi la Ziua Grâului 2019 au avut posibilitatea de a vizita şi standurile de prezentare ale companiilor şi formelor enumerate anterior, dar şi ale firmelor IPSO Agricultură şi Dafcochim.

Reprezentantul de vânzări Radu Cosmovici a prezentat portofoliul Ciproma Sem, care este o firmă de familie prezentă de 25 ani în România și mai cunoscută în Transilvania cam de 3 ani. Firma deține două stații foarte performante de procesare a semințelor, în general semințe mici și are în portofoliu de la grâu până la porumb, lucernă, rapiță, muștar.

În portofoliul de soiuri de grâu, compania are unele de proveniență franțuzească, care sunt premiate în industria de morărit și panificație.

“În acest an suntem pe piață cu 3 soiuri de grâu, două le vedeți aici, este acest Koreli pe care de trei ani îl promovăm și aș zice că la fermieri s-a dezvoltat chiar mai spectaculos, este un soi tardiv, cu înfrățire bună, cu cantitate mică la hectar, 150-180 de kilograme, dar cu 200 – 220 de kilograme maxim este o densitate bună. Are calități de panificație, calitățile care trebuie și în aceste vremuri – nu încolțește în spic și nu se scutură”, a arătat Radu Cosmovici, care a trecut apoi la Musik, un soi de panificație, de talie mică, cu un grad mare de înfrățire.

Un al treilea soi prezentat este unul românesc – Bromitor, înscris în acest an pentru prima oară în catalogul european. “Este exact în genul lui Koreli, talie normală, grad de înfrățire tot așa – 200 de kilograme/hectar – și vi-l recomand cu încredere, puteți să îl multiplicați, având în vedere că vindem numai bază”, a mai punctat reprezentantul Ciproma Sem.

Ligia VORO

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Evoluția COVID-19 în Mureș

Reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Mureș au transmis luni, 23 noiembrie, prin intermediul unui buletin …