Home / Administratie / Teren de peste 16.000 de metri pătraţi revenit în administrația orașului Luduș

Teren de peste 16.000 de metri pătraţi revenit în administrația orașului Luduș

Distribuie

Prin initierea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Mureș” (SMIDS Mureș) a fost propusă și apoi realizată închiderea depozitului neconform de deșeuri din orașul Luduș.

Pentru demararea lucrărilor, Consiliul Local a emis o Hotărâre prin care s-a aprobat transmiterea în administrarea Consiliului Județean Mureș a terenului în suprafață de 16.700 de metri pătraţi situat în oașul Luduș, pe vechiul drum de ieșire din oraș spre Chețani. Terenul face parte integrantă din domeniul public al orașului și se transmite în administrarea Consiliului Județean Mureș pe toată durata realizării obiectivului de investiții „Închidere depozit neconform Luduș”.

Predarea terenului se face în condițiile legii, pe baza unui protocol de predare-primire încheiat între Consiliul Local Luduș și Consiliul Județean Mureș. Hotărârea Consiliului Local Luduș nr. 43 din 22 martie 2012 a fost avizată favorabil de comisiile de specialitate „ADPL și APL”, „UAT” și „Juridică”.

Proiect finalizat

Conform unei adrese emise de Direcția de Dezvoltare Regională și Implementare de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Mureș semnată de vicepreședintele Alexandru Cîmpeanu și secretarul Paul Cosma, Primăria orașului Luduș era avizată că „A fost semnat procesul verbal de recepție finală nr. 24657 privind lucrarea „Închidere depozit neconform de deșeuri din Luduș, județul Mureș” și astfel dreptul nostru de administrare asupra acestui imobil în condițiile mai sus arătate, a încetat”. În același timp, Primăria orașului Luduș era invitată să preia amplasamentul fostei groape de gunoi a orașului.

Lucrările de efectuare a drenajelor, a aerisirilor, acoperirea cu pământ și însămânțarea cu iarbă, construirea de șanțuri și realizarea unei împrejmuiri s-au încheiat la 17 octombrie 2013, atunci când comisia de recepție a admis recepția lucrărilor.

În procesul verbal de recepție finală este specificat că „Construcția s-a comportat corespunzător în perioada de la terminarea ei la data de 17 octombrie 2013, pe o durată de 60 de luni, viciile apărute, altele decât cele rezultate din exploatarea necorespunzătoare a construcției constatate de comisie sunt enumerate în anexa nr. 2”. În urma constatărilor făcute de comisia din care au făcut parte Radu Spinei, Marton Katalin, Carmen-Daniela Pătran, Radu Șerban și Nicolae Socol, toți de la CJ Mureș și invitații Ion Iacob, Corneliu Naic, Marius Moldovan de la SC Hidroconstrucţia SA și Andrei Petcu de la SC Argif Proiect SRL, lucrarea a fost executată corespunzător și a admis recepția finală a lucrărilor. În final, comisia de recepție a recomandat proprietarului, adică Primăriei orașului Luduș „Întreținerea periodică și curentă de către proprietar a lucrării în conformitate cu normativele în vigoare”.

O grijă în plus pentru Primărie

Dacă în urmă cu 30-40 de ani zona în care a funcționat pentru o perioadă groapa de gunoi a orașului era intens circulată, azi vechiul drum care ducea în direcția Turda – Cluj-Napoca este o oază de liniște, năpădită de o vegetație abundentă. De sus, „din deal” se deschide o panoramă frumoasă spre zona industrială a orașului cu iazurile de decantare ale fabricii de zahăr, inodore de la această înălțime, apoi mai departe spre cartierul Gheja. La 5-10 minute de orașul vechi, zona respiră un aer patriarhal, idilic și puțini oameni  își mai amintesc de vechea groapă de gunoi. Acum, după lucrările executate pentru închidere, singurele semne ale trecutului sunt șanțurile, căminele pentru colectarea levigatului, puțurile de biogaz și gardul metalic. În perioada de garanție s-a înregistrat o alunecare de teren care a afectat anumite porțiuni ale depozitului închis, dar care au fost remediate de către constructor anterior datei recepției finale, iar acum căminele de colectare a levigatului și puțurile de degazeificare pasivă din corpul depozitului funcționează normal.

Despre preluarea terenului, primarul orașului, Cristian Moldovan spune că era un fapt firesc să preia terenul.

„Odată cu preluarea terenului am preluat și sarcina de a-l întreține. Locul este împrejmuit, trebuie să asigurăm paza, să avem grijă ca să nu se mai depoziteze acolo deșeuri, reziduuri din gospodării. Suprafața înierbată est mare și tot noi trebuie să întreținem acel teren”, a precizat Cristian Moldovan.

Pe acelaşi subiect, Marius Dudilă, administratorul public al orașului ne-a declarat: „În 24 mai 2019 am semnat un contract cu o firmă de salubritate care trebuie să vidanjeze puțurile de colectare a levigatului, construite la baza gropii. Am inițiat un parteneriat cu o firmă pentru extragerea lichidului care se formează prin fermentarea gunoiului care s-a depozitat acolo timp de mulți ani”.

Tot de mulți ani, de data aceasta de câteva zeci, este nevoie ca pe locul fostei gropi de gunoi să se poată construi ceva util.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.