Share

Home / Cultură / FOTO, VIDEO: ”Noaptea de Sânziene”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

FOTO, VIDEO: ”Noaptea de Sânziene”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

Municipiul Reghin și Muzeul Etnografic ”Anton Badea” au organizat duminică, 23 iunie, o nouă ediție a evenimentului cultural ”Noaptea de Sânziene”.

„În Noaptea de Sânziene ne-am propus să ne apropiem prin artă, creativitate, de  această sărbătoare, să o înțelegem și să o trăim  într-o manieră originală, de poveste. Sărbătoarea este un  mod de a trăi diferit de cotidian, este un prilej de a ne face să ne gândim la viață altfel, să ne punem întrebări legate de existență, de menirea noastră,  de Dumnezeu. Menirea sărbătorii este  aceea de a ne sustrage de la rutina noastră, în care nu mai vedem uneori ceea ce este important, de a ne scoate din tumultumul vieții,  din obișnuința  de a alerga după lucruri, și de a ne oferi o deschidere spre a privi viața altfel, într-un mod diferit, spre a găsi noi înțelesuri și  a întrevedea noi începuturi. Cred că acesta este rolul sărbătorii, de a ne conecta cu noi. În sărbătoare există ceva sacru, fiecare sărbătoare este o experiență de cunoaștere. Dacă pătrundem tainele ei adânci, putem întrezări  semnificații noi, relevante pentru  viața noastră. Pentru că viața însăși este o experiență largă de învățare, în care  descoperim mereu și mereu noi conținuturi,  iar sărbătorile sunt un prilej în acest sens”, ne-a declarat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

 Conexiunea cu natura și cu întreg Universul

Invitați speciali ai sărbătorii Sânzienelor au fost soliștii  Angela Marieșiu, Roxana Oprea, Sviatoslav Perepelytsia, Maria Neag, Andrei Romanică, Diana German, Ruxandra Ștefănescu Braic, Larisa Cotoi, Amalia Cengher, Miler Florin Ansamblul ”Coronița” din Solovăstru, Ansamblul ”Edelweiss”, Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, Ansamblul ”Toaca Văii Gurghiului” din Toaca, meșteri populari, scenografi, prezentatori, elevi, protagoniștii unui spectacol pe cinste din care nu a lipsit muzica folk, populară, clasică, ateliere, expoziții, târg de artă populară, ateliere de pictură – o tehnică asemănătoare vitraliilor, scenete de teatru, prezentare despre plante, prezentarea unui obicei popular, prezentarea unor colecții de ii, punctul culminant fiind nelipsitul dans al  Sânzienelor.

„Sânzienele cuprind o lume mitică, imaginară care ne duce cu gândul la vremuri de început, la conexiunea cu natura și cu întreg Universul din care facem parte. Arhetipuri aflate în mentalul colectiv, Sânzienele ne dezvăluie calități și puteri nemarginite ale femininului, ele ne vorbesc despre natura noastră instinctuală, de intuiția și forța creatoare feminină”, a precizat Roxana Man.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Rugăciune în amintirea victimelor Holocaustului

Instituția Prefectului – Județul Mureș în colaborare cu Comunitatea Evreilor Târgu-Mureș și cu Primăria Municipiului …

Share
Share