Home / Administratie / Aproape 1,9 miliarde euro pentru CDR Centru în 2014-2020

Aproape 1,9 miliarde euro pentru CDR Centru în 2014-2020

Distribuie

Marți, 25 iunie, Hotelul Aluniș din Sovata a fost gazda reuniunii de lucru trimestriale a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru este compus din președinții celor șase consilii județene din regiunea centru (Mureș, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu și Brașov), alături de primarii municipiilor resedință de județ și edilii nominalizați să reprezinte orașele și comunele pentru fiecare județ din regiune.

Printre invitații prezenți s-au numărat Daniela Cîmpean, președinte CDR Centru, Simion Crețu, director general ADR Centru, Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Nagy Zsigmond, subprefectul județului Mureș, Adrian Gabor, vicepreședinte CJ Brașov, dar și Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata.

Mandat predat către Brașov și Harghita

„Așa cum se prezintă acum stațiunea, este de fapt rodul a mai multor ani de muncă comună împreună cu domnul președinte Peter Ferenc, fost primar al orașului Sovata și ADR Centru. Sperăm că vom continua cu aceleași progrese și pe viitor, totdată v-aș dori să vizitați stațiunea noastră și pentru recreere”, a spus în deschidere celor prezenți gazda Fülöp László Zsolt.

În cadrul ședinței s-a discutat despre stadiul implementarii proiectelor finanțate din fonduri europene la nivel regional, în corelare cu perspectivele de dezvoltare economică în perioada 2014-2020, dar și cadrul partenerial și calendarul de activități privind pregătirea Regiunii Centru pentru perioada de programare 2021-2027.

În ultimii doi ani, CDR Centru a fost condus de președinții Consiliilor Județene Covasna și Alba, iar de această dată, pe principiul rotației convenit în cadrul acestui for, conducerea a fost preluată de către președinții județelor Brașov (președinția) și Harghita (vicepreședinția), fiind și primul vot pe ordinea de zi.

1.867,47 milioane de euro pentru 2014-2020

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 reprezintă unul dintre programele prin care România poate accesa, în perioada 2014-2020, fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

„Acest program are ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a condițiilor infrastructurale și a serviciilor, care să asigure o dezvoltare sustenabilă a regiunilor, capabile să gestioneze în mod eficient resursele, să valorifice potențialul lor de inovare și de asimilare a progresului tehnologic”, a transmis Simion Creţu.

Până acum au fost depuse 1.346 proiecte, cu o valoare totală solicitată de 1.867,47 milioane euro.

Programul are în momentul de față 15 Axe Prioritare, care au în total o alocare estimată de 8,38 miliarde euro, din care 6,86 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Alocarea aferentă Regiunii Centru din cadrul POR 2014-2020 este de 660,90 milioane euro din FEDR, la care se adaugă cofinanțarea națională, rezultând un buget total de 788,89 milioane euro.

„La data de 31 mai 2019, situația proiectelor depuse în cadrul POR 2014-2020, la nivelul Regiunii Centru, este următoarea: 1.346 proiecte depuse, cu o valoare totală solicitată de 1.867,47 milioane euro, din care 244 proiecte se află în selecție – conformitate și eligibilitate, evaluare tehnică și financiară, vizită la fața locului, cu o valoare totală a sumei solicitate de 613,53 milioane euro; 30 proiecte în precontractare (analiză documente la OI și avizare contracte la AMPOR), cu o valoare totală a sumei solicitate de 112,12 milioane euro și 581 proiecte contractate, cu o valoare a sumei solicitate de 635,18 milioane euro”, a punctat Simion Creţu.

Regiunea Centru va participa la ExpoReal Munchen în perioada 7-9 octombrie 2019 pentru a promova regiunea ca destinație de investiții, alături de proiectele majore ale autorităților publice locale și județene.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Târg de Crăciun la Târgu Mureș

Distribuie Târgul de Crăciun se inaugurează, la Târgu Mureș, în prezența lui Moș Crăciun, în …