Cinci obiective investiționale în 2021-2027 pentru CDR Centru Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 355 Vizualizări

Cinci obiective investiționale în 2021-2027 pentru CDR Centru

Marți, 25 iunie, Hotelul Aluniș din Sovata a fost gazda reuniunii de lucru trimestriale a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru este compus din președinții celor șase consilii județene din regiunea centru (Mureș, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu și Brașov), alături de primarii municipiilor resedință de județ și edilii nominalizați să reprezinte orașele și comunele pentru fiecare județ din regiune.

Printre invitații prezenți s-au numărat Daniela Cîmpean, președinte CDR Centru, Simion Crețu, director general ADR Centru, Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Nagy Zsigmond, subprefectul județului Mureș, Adrian Gabor, vicepreședinte CJ Brașov, dar și Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata.

Cinci obiective investiționale în 2021-2027

Conform forului decizional, prioritățile pentru exercițiul financiar 2021-2027 vor fi definitivate la finalul acestui an.

„Având în vedere paşii realizaţi la nivel european şi naţional privind pregătirea pentru viitoarea perioadă de programare este nevoie ca şi la nivel regional să fie realizaţi paşi pentru a fi pregătiţi în acest proces. Ţinând seama de tendinţele de la nivel european, activităţile de la nivel regional demarate până în momentul de faţă referitor la pregătirea pentru următoarea perioadă de programare au vizat elaborarea Rapoartelor de monitorizare strategică a PDR Centru 2014-2020 şi a Strategiei de Specializare Inteligentă Centru în baza cărora se vor îmbunătăţi şi reactualiza documentele strategice care vor sta la baza programării 2021-2027, actualizarea cadrului partenerial pentru elaborarea Planului de Dezvoltare Regională al Regiunii Centru pentru perioada 2021-2027, demararea realizării analizei socio-economice regionale aferentă PDR Centru 2021-2027, realizarea de întâlniri de descoperire antreprenorială pe domeniile tematice transsectoriale ale Strategiei de Specializare Inteligentă Centru cu scopul de a identifica provocări şi proiecte care să facă parte din portofoliul regional pe acest domeniu, elaborarea unui calendar de derulare a procesului de pregătire al Regiunii Centru pentru perioada 2021-2027, demararea procesului de dezvoltare a portofoliului de proiecte aferent PDR Centru 2021-2027, prin analizarea proiectelor din listele de rezervă ale POR 2014-2020, solicitare de idei de proiecte de la nivel judeţean pe anumite teme, demararea achiziţiei privind dezvoltarea unei baze de date online pentru portofoliul de proiecte regional şi identificarea posibilelor domenii de finanţare şi pregătirea unui document suport pentru potenţialii solicitanţi de la nivel regional”, a transmis în cadrul evenimentului Tudor Udrea, şef Serviciu Programare şi Monitorizare al ADR Centru.

30,6 miliarde de euro

Pentru România pentru perioada 2021-2027 se vor aloca în total 30,6 miliarde de euro pentru cinci obiective. Ele sunt reprezentate de o Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii; o Europă mai verde, fără emisii de carbon, prin punerea în aplicare a Acordului de la Paris și investiții în tranziția energetică, energia din surse regenerabile și combaterea schimbărilor climatice; o Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale; o Europă mai socială, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale și sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate și o Europă mai apropiată de cetățenii săi, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local și a dezvoltării urbane durabile în UE.

Investițiile în dezvoltare regională se vor axa mai ales pe primele două obiective. Acestor priorități li se vor aloca între 65% – 85% din resursele FEDR și ale Fondului de coeziune, în funcție de prosperitatea relativă a statelor membre. De asemenea, dimensiunea urbană a politicii de coeziune are o importanță semnificativă fiindu-i alocat un minim de 6% din FEDR pentru dezvoltare urbană durabilă și printr-un nou program de colaborare în rețea și de consolidare a capacităților dedicat autorităților urbane, sub denumirea Inițiativa Urbană Europeană.

S-a decis că până în luna septembrie trebuie elaborată în forma finală analiza socio-economică PDR şi analiză SWOT, până în decembrie priorităţile regionale pentru perioada 2021-2027, între timp fiind pregătit şi un portofoliu regional de proiecte.

O colaborare de durată în cadrul COLOR CIRCLE

ADR Centru devine, pentru a cincea oară, beneficiar al programului de cooperare interregională, prin intermediul aplicaţiei depuse sub titlul COLOR CIRCLE –„COnnecting LOcal governments with Research capacities to unlock CIRCular Economy” (Conectarea şi înzestrarea administraţiei locale cu capacităţi de cercetare pentru a valorifica întregul potenţial al economiei circulare).

Proiectul COLOR CIRCLE vizează îmbunătățirea politicilor de la nivel regional/național care contribuie la creșterea capacității autorităților locale și asigurarea unei bune implementări a conceptului de economie circulară.

„ADR Centru, prin Serviciul de Cooperare Externă / Dezvoltare Programe, Proiecte Regionale, asigură o participare constantă a Regiunii Centru în programele de cooperare interregională şi transnaţională finanţate în mod direct de Comisia Europeană prin programe specifice precum Interreg Europa, Interreg Danube, COSME sau Horizon 2020. Implicarea ADR Centru în aceste programe oferă regiunii noastre oportunitatea de a participa la procese de învăţare, schimb de experienţă şi împărtăşire de bune practici în domenii relevante pentru dezvoltarea durabilă a regiunii”, a transmis Ovidia Caba.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE