FOTO: Gala Limbii şi Literaturii Române, emblemă a excelenţei creatoare Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1644 Vizualizări

FOTO: Gala Limbii şi Literaturii Române, emblemă a excelenţei creatoare

Cei mai buni elevi şi profesori au fost distinşi sâmbătă, 22 iunie, cu Diplome de Excelenţă pentru rezultatele obţinute la Limba şi literatura română în decursul anului şcolar 2018-2019.

Premierea excelenţei la Limba şi literatura română a fost realizată în cadrul Galei Limbii şi Literaturii Române, eveniment ajuns la cea de-a şaptea ediţie care s-a desfăşurat în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, în organizarea mai multor instituţii: Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu-Mureş şi Biblioteca Judeţeană Mureş.

În atenţia organizatorilor au intrat elevi şi profesori care s-au remarcat la Olimpiada de Limba şi Literatura Română – secţiunea Limba şi literatura română nivel liceal şi gimnazial, Olimpiada de Limba şi Literatura Română – nivel gimnazial, secţia Germană, Olimpiada de Limbi clasice – Limba latină, Olimpiada de lingvistică „Solomon Marcus”, Olimpiada „Universul cunoaşterii prin lectură” – secţia Română, Concursul naţional transcurricular de lectură şi interpretare „Ionel Teodoreanu” şi Concursul naţional „Cultură şi spiritualitate românească”.

Ştiinţa de carte, aducătoare de bucurii spirituale

Rolul de amfitrion al evenimentului i-a revenit, aşa cum era firesc, iniţiatoarei Galei Limbii şi Literaturii Române în judeţul Mureş, prof. dr. Kozak Maria, inspector şcolar pentru Limba şi literatura română şi Limba latină.

„După un an şcolar rodnic, premiem valoarea, recunoaştem excelenţa. Dragi iubitori ai limbii şi literaturii române, a trecut un timp încărcat de lumina excelenţei de când pentru elevii mureşeni Gala Limbii şi Literaturii Române a devenit confirmarea ştiinţei de carte aducătoare de bucurii spirituale elevilor capabili de performanţe înalte şi mai ales iubitori de limbă şi literatură română. Gala Limbii şi Literaturii Române este o emblemă a excelenţei creatoare, este o poveste despre educaţie şi excelenţă, despre cărţi şi lectură, despre emoţia estetică, interogaţia neliniştită şi raţiunea lucidă din jocul mereu fascinant al artei”, a precizat prof. dr. Kozak Maria.

„Un copil care citeşte este un adult care gândeşte”

Echipa Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş a fost reprezentată la prezidiul de premiere de prof. Ioan Macarie – inspector şcolar general, prof. Sabin Păşcan – inspector şcolar general adjunct şi prof. dr. Diana Niculescu – inspector şcolar pentru management instituţional.

„Pentru mine, Limba şi literatura română este un univers al cunoaşterii prin lectură”, a afirmat prof. Ioan Macarie, care a transmis felicitări atât profesorilor, cât şi elevilor distinşi în cadrul galei.

„Pentru mine, sunteţi profesori Merito, pentru că avem nevoie emreu de dumneavoastră, ca şi oameni multiplicatori de performanţă şi pentru că munca pe care zilnic o depuneţi de transpune în bucuria pe care copii ne-o aduc nouă. Nu trebuie să uităm că un copil care citeşte este un adult care gândeşte”, a adăugat inspectorul şcolar general al judeţului Mureş.

UMFST, alături de cei mai buni elevi şi profesori

Şi în acest an, partenerul principal al evenimentului a fost UMFST „George Emil Palade” din Târgu-Mureş, instituţie reprezentată de prof. univ. dr. Iulian Boldea – prorector, dar şi director al revistei de cultură „Vatra”, şi conf. univ. dr. Luminiţa Chiorean – director al Departamentului de Filologie din cadrul UMFST „George Emil Palade” din Târgu-Mureş.

„Gala Limbii şi Literaturii Române este o festivitate ce marchează excelenţa în educaţie, dar este şi un elogiu adus limbii române, acest măsurariu al civilizaţiunii unui popor, această floare a sufletului etnic al României, cum spunea Mihai Eminescu, pe care suntem datori să o cultivăm constant, clipă de clipă, în fiecare zi a existenţei noastre. Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie este şi va fi mereu alături de cei mai buni profesori de limba şi literatura română, alături de cei mai buni elevi, celebrând limba română”, a transmis prof. univ. dr. Iulian Boldea mesajul adresat dascălilor şi elevilor de către conducerea UMFST „George Emil Palade” din Târgu-Mureş, respectiv de rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

„Îi aşteptăm cu drag pe elevii claselor a XII-a, după Bacalaureat, să se înscrie şi la specializările filologice”, a spus, în numele filologilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul UMFST „George Emil Palade” din Târgu-Mureş, conf. univ. dr. Luminiţa Chiorean.

Biblioteca Judeţeană Mureş, partener al excelenţei

Gala Limbii şi Literaturii Române a avut alături şi Biblioteca Judeţeană Mureş, instituţie reprezentată de directoarea dr. Monica Avram, care a adresat tuturor o invitaţie către lectură, către lumea mirifică a cărţilor.

„Vă felicit, pentru că aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, această zi este posibilă din cauza voastră, a elevilor, din cauza dumneavoastră, a profesorilor, pentru că fără rezultatele pe care le obţineţi, fără felul în care vă asumaţi statutul de elevi, o astfel de zi nu ar fi posibilă”, a afirmat dr. Monica Avram, care a adresat apoi un sfat elevilor: „Gândiţi-vă că drumul vieţii vă va duce nu neapărat unde vreţi voi, vă va duce acolo unde trebuie să fiţi.”

Intermezzo muzical

Atmosfera de gală şi de excelenţă a fost întreţinută de un intermezzo muzical oferit cu talent şi măiestrie de elevii Diana Ioniţă (vioară), Maria Antonia Someşan (pian), Daria Macarie (pian) şi David Mărginean (canto clasic), acompaniaţi de prof. Aved Eva, toţi de la Liceul Vocaţional de Artă din Târgu-Mureş.

Text şi foto: Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE