„Junii Târnavei”, Marele Premiu la Festivalul de la Varna, Bulgaria Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 242 Vizualizări

„Junii Târnavei”, Marele Premiu la Festivalul de la Varna, Bulgaria

Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” din Târnăveni  a participat în perioada 19-26 iunie 2019,  cu grupa 10-12 ani  la Festivalul Internațional de Folclor “International Grand Prix Folk” din Varna-Bulgaria. Evenimentul, organizat de către Fundația ”Balkan Folk Fest”  a reunit ansambluri din Bulgaria, Polonia, Serbia, Canada, Ucraina, Muntenegru, Croația, Macedonia și România. De menționat faptul că țara gazdă a participat cu șase ansambluri folclorice, iar din celelalte țări a fost câte un singur reprezentant.

„Prestația micilor noștri jucăuși a fost cotată la maxim, ropotele de aplauze din partea publicului precum și elementele hazlii,  asociate cu cele dificile, de ținută și de interpretare, au determinat  președintele juriului să acorde Marele Premiu – ”Grand Prix”  juniorilor noștri. Cuvintele nu pot exprima bucuria trăită de acești copilași. Au fost strigăte și lacrimi de bucurie, de fericire, de emoție. Nu le venea a crede că ei,  micuții nostri , au primit acest trofeu. Se strângeau în brate, se ridicau, felicitau, mă prindeau, strigau România, Târnăveni, Campionii, Junii Târnavei ”, ne-a declarat Vasile Trîmbițaș, coordonatorul  Ansamblului  folcloric „Junii Târnvei”.

Jocul popular românesc pe malul mării

O mare influență în obținerea acestui rezultat la avut repertoriul abordat de către tinerii dansatori din Târnăveni. „Am prezentat cântecul, jocul și portul popular din mai multe zone folclorice. În opt  minute am prezentat cinci  zone folclorice,  cu costumațiile adecvate, precum și un cântec în interpretarea solistei Alesia Vornicu. Trebuie să le mulțumim acestor micuți “ambasadori” ai Târnăveniului.  Au făcut ca jocul, cântecul și portul popular românesc să fie cunoscut în multe colțuri ale lumii. Au stabilit legături de prietenie cu alți tineri, puțini mai mărișori decât ei, au cântat și dansat împreună la “atelierele de lucru”.  Zilnic, s-a organizat câte o “mică serată” la care fiecare țară își prezenta muzica, iar ceilalți studiau pașii și intrau în joc. La fel și micuții nostri, au învățat câțiva pași de dans din repertoriul altor ansambluri, dar au și transmis din cântecele, dansurile și jocurile noastre altor copii și tineri. Trebuie subliniat aici jocul popular românesc pe malul mării. Ponturi și piruete realizate atât în apă cât și pe nisip. A fost senzația momentului”, afirmă Vasile Trîmbițaș.

Efecte benefice în comportamentul și educația copiilor

Ansamblul „Junii Târnavei” aduc mulțumiri celor care au pus umărul la succesul înregistrat în Bulgaria. „ Multumim  Primăriei, Consiliului Local și Casei de Cultura din Târnăveni care ne pun la dispoziție spațiul necesar repetițiilor. Le multumim și celor care,  de-a lungul timpului ne-au susținut indiferent de situații. Sunt mulți care apreciază munca acestor copii. Dar,  numai din aprecieri nu se pot susține asemenea evenimente, iar participarea la astfel de manifestări, implicând atât latura cultural – artistică cat și cea educativ – distractivă, nu are decât efecte benefice în comportamentul și educația unui copil.  Tuturor aducem mulțumirile noastre și îi asigurăm că și Grupa Mare a ansamblului va reprezenta cu cinste orașul nostru  la festivalul din capitala Muntenegrului , Podgorica, care va avea loc în perioada 9-16 iulie 2019”, a precizat Vasile Trîmbițaș”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE