Home / Religie / „Veșnicia s-a născut la sat”, eveniment de suflet pe Valea Mureșului

„Veșnicia s-a născut la sat”, eveniment de suflet pe Valea Mureșului

Distribuie

Centrul Cultural Catehetic și Pastoral „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de pe Valea Mureșului Superior, coordonat de către părintele Sergiu Andone, a organizat duminică, 30 iunie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în localitatea Morăreni (județul Mureș), evenimentul cultural intitulat „Veșnicia s-a născut la sat”. Manifestarea, derulată cu prilejul ”Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”  a reunit  toți primarii actuali de pe Valea Mureșului Superior și foștii primari, actualii directori de școli și foștii directori, preoții parohi în funcție și preoții pensionari de pe raza localităților de aici, precum și dascăli și învățători pensionari care au avut un rol important în comunitățile de la sat.

Au onorat cu prezența  părintele Valentin Vârva, protopop al Reghinului, părintele prof. dr. Claudiu Chiorean, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, precum și prof. dr. Florin Bengean, directorul Bibliotecii municipale „Petru Maior” din Reghin și președintele Despărțământului Reghin al ASTREI.

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru deosebit, cu specific tradițional, nelipsind din decor obiecte din cultura și viața satului românesc, iar dintre cei prezenți, cei mai mulți au îmbrăcat portul popular specific zonei. Moderator al evenimentului a fost prof. dr. Silvia Andone care a dat cuvântul spre a conferenția părintelui Ionuț Cadar, preot al parohiei Filea, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, și prof. Onica Ildika, director al Școlii Gimnaziale din localitatea Lunca Bradului.

Programul evenimentului a fost înfrumusețat de artiști și interpreți de muzică populară originari din localități aparținând Văii Mureșului Superior, dintre care amintim pe Dorina Oprea,  Livia Sorlea,  Livia Harpa,  Andrei Romanică și rapsodul popular Mihai Moldovan. Cântecele celor amintiți mai sus au fost un balsam sufletesc pentru toți cei prezenți, iar jocul popular pus în scenă de către membrii ansamblului popular din Vătava au încântat ochii onorabilului public. Dintre cei aproape 200 de invitați, au primit diplome de excelență din partea părintelui protopop toți primarii și foștii primari, toți directorii de școli și foștii directori, precum și preoții pensionari care și-au dedicat întreaga viață comunităților pe care le-au păstorit.

Colaborare între Primărie, Școală și Biserică

Evenimentul cultural „Veșnicia s-a născut la sat”, organizat de către Centrul Cultural Catehetic și Pastoral „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, reprezintă debutul evenimentelor închinate satului românesc în protopopiatul Reghin, urmând ca pe parcursul anului 2019 să aibă loc și alte manifestări de acest gen prin care să se aducă mulțumire primarilor, dascălilor și preoților harnici din zona Reghinului. De asemenea, acest eveniment marchează totodată și deschiderea spre o mai bună colaborare între Primărie, Școală și Biserică, în vederea păstrării tradițiilor și obiceiurilor populare conservate prin satul românesc, dar și în vederea creșterii calității vieții în mediul rural.

(sursă: www.reintregirea.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dorin Florea, întâlnire consultativă cu Horațiu Suciu? Ce a spus fostul primar

Distribuie Fostul primar al municipiului Târgu Mureș în perioada 2000-2020, Dorin Florea, a afirmat miercuri, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.