FOTO: Incendiu la una din cele mai mari mănăstiri din Transilvania Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4105 Vizualizări

FOTO: Incendiu la una din cele mai mari mănăstiri din Transilvania

Incendiul care a izbucnit vineri la mănăstirea Rîmeţ a fost localizat în cursul serii, după şapte ore de intervenţie a peste 100 de pompieri militari din Alba şi Cluj, care acţionează în continuare pentru lichidarea focarelor existente sub elementele de acoperiş prăbuşite.
Potrivit prim-adjunctului şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, maior Ovidiu Costea, din suprafaţa totală de 1.400 de metri pătraţi a acoperişului clădirii unde a izbucnit focul, a fost afectată o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi.


În clădirea respectivă sunt chiliile călugăriţelor, ateliere, bucătăria, sala de mese.
„A ars structura din lemn a acoperişului cu învelitoare din tablă. Pe aproximativ 50% s-a prăbuşit acoperişul, dar fără a fi afectate spaţiile din interior decât într-o proporţie de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii, precum şi obiecte de cult (icoane, veşminte, cărţi etc). Cauza va fi stabilită ulterior”, a transmis maior Ovidiu Costea.
El a menţionat că din partea ISU Alba se intervine cu 89 de subofiţeri şi 9 ofiţeri, care acţionează cu 6 autospeciale. Din Cluj, au fost trimişi, cu două autospeciale, 10 subofiţeri de la Detaşamentul Turda.
De asemenea, sunt prezenţi 10 poliţişti, 3 salvamontişti şi voluntari.
Mănăstirea Rîmeţ este cel mai vechi aşezământ monahal din Transilvania. Aici, sunt acum în jur de 100 de călugăriţe.


Primii călugări s-au stabilit la Rîmeţ la începutul secolului al XIII-lea, ridicând pentru început o biserică de lemn. Un secol mai târziu este construită o biserică de piatră, a cărei arhitectură aminteşte de cele din Ţara Haţegului şi Zarandului din secolele XIII-XIV. Cea de-a doua biserică, cea nouă, a fost construită între 1982 şi 1992. Incendiul a izbucnit la clădirea situată în apropierea noii biserici.
Mănăstirea este printre cele mai mari din Transilvania.

(www.agerpres.ro/ Foto: ISU Alba)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE