Actul Marii Uniri, reconstituit  la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 171 Vizualizări

Actul Marii Uniri, reconstituit la Reghin

Reghinenii vor avea parte duminică, 14 iulie, ora 12, în Piațeta din Cartierul Libertății  de o inedită reconstituire istorică intitulată „Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii”, eveniment organizat de Primăria Municipiului Reghin.

Cei prezenți vor putea afla cum s-au derulat secvențe importante ale evenimentelor petrecute  în 1918 la Alba Iulia,  chiar de la personalitățile cheie implicate în actul Unirii Transilvaniei cu România. Proiectul  de reconstituire  istorică aparține  Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia , prin care au fost aduse la „viață“ zece personalități implicate în organizarea evenimentului din 1 Dcembrie 1918 de la Alba Iulia, ce a avut ca finalitate Unirea Transilvaniei cu România. Cele 10 personalități sunt  Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop Samoilă Mârza, personalități cheie implicate în organizarea Marii Adunări Naționale, dar și în derularea altor evenimente care au pregătit Unirea.

Din punct de vedere istoric, Garda Națională de la Alba Iulia a fost o formațiune de soldați români transilvăneni care a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE