O nouă victorie pentru tinerii cu diabet zaharat: cucerirea Munților Ceahlău! Sanatate
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 427 Vizualizări

O nouă victorie pentru tinerii cu diabet zaharat: cucerirea Munților Ceahlău!

Să urci muntele nu e nimic deosebit, cu toate că mulți dintre noi tot nu ne avântăm la o astfel de experiență preferând confortul căminului propriu. Dar în momentul în care viața ta depinde de insulină, determinări de glicemii și un consum calculat de carbohidrați, lucrurile se complică, iar lenea nu mai intră în ecuație, ci intervine frica pentru propria viață.

Un grup de 25 tineri au cucerit Munții Ceahlău!

Astfel, cei de la ASCOTID Mureș au organizat o nouă ediție sportivă pentru un grup de tineri ambițioși. Nu este un grup oarecare, participanții fiind persoane diagnosticate cu diabet zaharat tip 1, având alături echipa medicală.

Acesta reprezintă un proiect unic, ambițios, numit Dia Mount, prin care organizatorii își doresc să demonstreze că tinerii insulino-dependenți pot escalada munții şi practica sport de anduranţă cu o monitorizare corectă a glicemiei, depăşindu-şi limitele şi fricile. Este un proiect de sensibilizare a autorităților la problemele tinerilor bolnavi de diabet, la faptul că fără o monitorizare adecvată a glicemiei pe parcursul vieţii tinerilor cu diabet zaharat, aceştia pot dezvolta complicaţii cronice invalidante: insuficienţă renală, orbire, amputaţii. În schimb, senzorii de glicemie, aceste tehnologii moderne de monitorizare continuă şi în timp real a glicemiei, ajută enorm la a lua decizii terapeutice în timp util şi a avea glicemii mai bune.

Prin proiectul DIA Mount Challenge, ediția 2019, tinerii au demonstrat din nou că ei își urmează visele, pot urca pe munți, să bată traseele montane nu foarte ușoare, însă cu multă ambiție au făcut față efortului, trăind 3 zile de aventură și adrenalină.

Senzorii de glicemie, obligatorii

În cadrul proiectului toţi participanţii diagnosticaţi cu diabet zaharat tip 1 au beneficiat de senzori de glicemie, un sistem modern de monitorizare a glicemie, ce permite vizulizarea în timp real a glicemiei, cu alarme care avertizează creșterea sau scăderea glicemiei astfel încât urcatul pe munte să nu fie un impediment și să nu existe teama hipoglicemiilor, experienţa desfăşurându-se în condiţii de siguranţă şi relaxare.

„Considerăm că prin această experienţă, tinerii participanţi vor deveni mai puternici, mai încrezători şi mai buni, încurajându-i pe ceilalți să iasă din zona lor de confort. De pe munți li se deshide o nouă perspectivă, că nimic nu poate fi interzis în diabet dacă regulile sunt respectate. Proiectele ASCOTID Mureș vorbesc despre lupta pentru normalitate, acceptare și provocările nesfărșite ale acestor tineri ce trăiesc doar cu ajutorul picăturii de insulină, știind că în orice moment de neatenție viața le este pusă în pericol. Deși din septembrie 2018 prin modificarea Programului Național de Diabet copiii și tinerii cu diabet încă așteaptă să beneficieze de senzorii de glicemie, medicii nu sunt pregătiți pentru a monta aceste sisteme, spitalele nu fac licitații, pacienții se pierd printre dosare, telefone, aprobări, medici, programări și birocrație”, a transmis pentru Zi de Zi Rodica Molnar, preşedinte ASCOTID Mureș.

ASCOTID Mureș atrage atenția prin acest proiect că tinerii insulinodependenți pot practica efort fizic cu condiția unei bune monitorizări a glicemiei și pot avea o viață completă, fără limite, cu ajutorul senzorilor de glicemie și a pompelor de insulină.

Elena Polearuș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE