Home / Cultură / INTERVIU cu Bogdan Orban, solist de muzică populară, multiplu premiat la concursuri naţionale şi internaţionale: „Cel mai important lucru e să crezi ca poți reuși!”

INTERVIU cu Bogdan Orban, solist de muzică populară, multiplu premiat la concursuri naţionale şi internaţionale: „Cel mai important lucru e să crezi ca poți reuși!”

Distribuie

Bogdan Orban e unul dintre elevii clasei a IX-a de la Liceul de Arte din Târgu-Mureș, profilul Canto Popular, și un înfocat admirator al tradițiilor și obiceiurilor românești. Pasionat mai ales de muzica populară, a acumulat numeroase premii și trofee în concursuri naționale și internaționale, precum ”Maria Tănase pentru Juniori”  Craiova, ”Moineșteanca” Bacău, ”Fii star în țara ta” Hunedoara și ”Vrancea, Plai de Dor” Focșani, etc.

Reporter: Ce a pornit această pasiune față de folclor?

Bogdan Orban: În clasa I-a, mama a decis să mă dea la dansuri populare, iar după un an de dansuri populare, pe care le-am îndrăgit din prima, mama m-a surprins cântând lângă scenă piesa unei colege. Văzând că am o tragere către acest domeniu, m-a înscris apoi și la canto popular.

Rep.: Deci ai luat-o de tânăr pe această cale. Care consideri că a fost cel mai mare obstacol de până acum?

B.O.: Aș spune schimbarea de voce, când de multe ori răgușeam și îmi fugea vocea. Totuși, nu a trebuit să fac repaus vocal și sunt foarte recunoscător lui Dumnezeu pentru asta. Nu aș putea să îmi imaginez o viață în care nu pot sa cânt!

Rep.: Ce te atrage cel mai tare către acest gen de muzică, și nu înspre altul? Mulți interpreți aleg să cânte muzică ușoară. Te-a atras vreodată?

B.O.: Nu m-a atras niciodată alt gen de muzică. Nu e vorba că nu mi-ar plăcea, dar, în primul rând îmi plac foarte mult costumele populare din toate zonele, îmi place mesajul pe care îl transmit prin versuri și ador instrumentele folosite pentru muzica populară.

Rep.: Că veni vorba de instrumente, am înțeles că te-ai înscris și la Școala Populară de Arte pe profilul de acordeonist. Și acolo tot muzică populară înveți?

B.O.: Da, am dat probele la Școala Populară de Arte și aștept rezultatele. Îmi place foarte mult acordeonul, deoarece este un instrument foarte greu de învățat, ceea ce e o provocare pentru mine. Aș fi vrut să pot cânta la toate instrumentele, dar din păcate timpul nu îmi permite.

Rep.: Crezi că o să ajungi un mare interpret?

B.O.: Cred că prin multă muncă, răbdare și sacrificiu, o să ajung și acolo. Cel mai important lucru e să crezi ca poți reuși, pentru că lupta fiecărui artist nu e cu exteriorul, cu cei din jur, ci cu el însuși. Dacă reușești să te învingi pe tine, poți învinge orice.

A consemnat Alex Ionuţ OPREA

 

 

De asemenea, verificati

IPJ Mureș: Acțiuni ample pe drumurile naționale pentru combaterea excesului de viteză

Distribuie Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Mureș au desfășurat duminică, 14 aprilie, acțiuni …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.