Home / Social / Recomandări pentru prevenirea furturilor din buzunare

Recomandări pentru prevenirea furturilor din buzunare

La nivelul judeţului Mureş, poliţiştii de prevenire, alături de jandarmi şi poliţişti locali continuă cu activităţile de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile de prevenire a furturilor din buzunare – furturi mărunte, dar supărătoare.

Acestea reprezintă o problemă veche, întâlnită peste tot. Cercetări realizate la nivel internaţional arată că hoţii speculează dificultatea omului de a fi atent în mai multe locuri deodată, dar şi că ei profită de oportunităţile pe care le observă: oameni neatenţi, obosiţi, dacă se poate sub influenţa alcoolului, care inclusiv din modul în care îşi ţin obiectele demonstrează că nu sunt conştienţi de riscurile ce pot apărea, nu sunt „pregătiţi”  pentru prezenţa hoţilor.

O categorie vulnerabilă sunt persoanele în vârstă, cu vigilenţa şi viteza de reacţie mai diminuate, dar mai ales cu bună-credinţă, dusă uneori spre naivitate. Cu atât mai expuşi sunt cei care vin din alte localităţi sau de la ţară, care au şi bani mai mulţi la ei şi care nu sunt foarte obişnuiţi să fie atât de vigilenţi în locurile aglomerate.

Fiindcă informaţia ajunge mai greu la aceste persoane, poliţiştii îndeamnă toţi cetăţenii să disemineze informaţiile şi sfaturile pentru siguranţă celor din jur: rude, vecini, cunoscuţi, pentru a-i ajuta să se ferească de hoţi.

Care sunt recomandările?

  • Pregătiţi din timp bani pentru bilet, astfel nu va vedea nimeni câţi bani aveţi şi unde îi ţineţi!
  • Dacă aveţi card, nu notaţi pe el sau pe bileţele păstrate lângă el codul PIN! dacă aţi rămas fără card, anunţaţi imediat banca!
  • Dacă aveţi mai multe bagaje, puneţi banii sau geanta în bagajul pe care îl puteţi ţine mereu sub observaţie!
  • Când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră.
  • Ţineţi geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, imobilizată cu braţul!
  • Dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun.
  • Nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele de transport în comun.
  • Nu purtaţi la dumneavostră sume mari de bani! Dacă sunteţi nevoit, luaţi un taxi!
  • Evitaţi să vorbiţi la telefon în locuri aglomerate sau mijloace de transport! Acest lucru nu doar vă va distrage atenţia, dar vă va ţine o mână ocupată!

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Vultur codalb salvat de un ONG mureșean

Un vultur codalb, pasăre pe cale de dispariţie aflată pe lista speciilor protejate în România, …