Home / Cultură / Galeria de Artă Maghiară s-a îmbogățit cu noi capodopere ale picturii moderne
Imagine de la vernisaj (Sursă foto: Muzeul Județean Mureș)

Galeria de Artă Maghiară s-a îmbogățit cu noi capodopere ale picturii moderne

Distribuie

Kőrösfői Kriesch Aladár, Nagy Oszkár sau Gáll Ferenc sunt numai câțiva dintre artiștii din Transilvania sau care au creat în Transilvania, care îmbogățesc patrimoniul Muzeului Județean Mureș – Muzeul de Artă, achiziții realizate pe parcursul ultimilor ani.

Dintre noile creații care îmbogățesc colecția muzeului, una dintre cele mai remarcabile picturi este „Trei copii” de Kőrösfői Kriesch Aladár, din 1905. Copiii, aflați în grădina casei din Gödöllő, sunt desculți, au haine potrivit noii reforme vestimentare și păr lung până la umeri. Înfățișarea copiilor reflectă ideile de reformă, în spiritul cărora familia Körösfő a trăit și și-a crescut copiii. Cu toate acestea, tema copilului în arta reprezentării a fost mult mai mult decât o simplă amintire de familie pentru Aladár Körösfői-Kriesch. Dintr-o perspectivă universală, familia și copilul au avut un loc privilegiat în sistemul său de valori. În Palatul Culturii pot fi văzute câteva picturi murale importante ale lui Kőrösfő, însă colecția muzeului nu a avut până acum nici o pictură aparținând marelui artist.

Nagy Oszkár, cu pictura „Peisaj din Baia Mare”, realizată în 1936, este un reprezentat de seamă al patrimoniului cultural băimărean, care combină perfect idealurile școlii de pictură punând, totodată, un accent deosebit pe ilustrarea naturii.

Expoziția, din care mai fac parte Litteczky Endre, Tibor Ernő, Jándi Dávid și Gáll Ferenc, ilustrează bogata moștenire a artei plastice transilvănene.

Datorită faptului că o mare parte a Galeriei de Artă Maghiară Modernă este închisă din cauza lucrărilor de restaurare, această expoziție va avea loc în foaierul de la etajul III, aripa stângă, parte a Galeriei extinsă anul trecut.

Expoziția este deschisă publicului în următoarea lună și jumătate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.