Performerii Bacalaureatului 2019 din judeţul Mureş. Sebastian Cristian Isai: „Nu a fost extraordinar de greu” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 360 Vizualizări

Performerii Bacalaureatului 2019 din judeţul Mureş. Sebastian Cristian Isai: „Nu a fost extraordinar de greu”

Cotidianul Zi de Zi vă propune un serial de prezentare a performerilor examenului de Bacalaureat – sesiunea iulie 2019 din județul Mureș. Sebastian Cristian Isai este absolvent al Liceului „Vasile Netea” din Deda, şi a reuşit să obţină media finală 9,43, cea mai bună din respectiva unitate de învățământ.

Reporter: Cât efort a necesitat nota de 9,43 obţinută la Bacalaureat?

Sebastian Cristian Isai: A necesitat un efort suficient, nu a fost extraordinar de greu sau imposibil, întrucât, la limba și literatura română, am creat o plăcere în a învăța operele într-un stil foarte plăcut, neforțat, relaxant și am putut să acaparez majoritatea materiei încă din vara anului 2018, urmând ca mai apoi să pot studia operele ce trebuiau predate în clasa a XII-a. La matematică, în mod special, pregătirea a început înainte de simularea clasei a XI-a, pregătindu-mă în mod special pentru a mă ridica la nivelul programei M1, astfel încât mi-am propus să merg mai departe tot în această arie, am avut nevoie de o pregătire mai sporită, foarte constantă cu exercițiile mai grele. La biologie în schimb, materia am putut să o acopăr per ansamblu în doar câteva luni, în clasa a XII-a, noțiunile teoretice au fost ușor de digerat, de reținut, a trebuit doar sa fiu constant cu ele.

Rep.: Cum ai defini efortul din spatele succesului?

S.C.I.: L-aș putea defini ca o muncă constantă, o pregătire temeinică în vederea obținerii rezultatelor dorite.

Rep.: Dacă ai putea da timpul înapoi cu două luni, ai schimba ceva referitor la algoritmul tău de învățare a materiei?

S.C.I.: Nu aș schimba absolut nimic, mi-am creat propriul stil de a învăța într-un mod foarte relaxant, constant – dar nu într-un mod excesiv – întrucât nu am promovat învățatul mecanic și nu am vrut să fiu un adept al acestuia, mi-am programat timpul întrucât să creez un echilibru între cele trei probe și mi-a mers foarte bine.

Rep.: Cum ai colaborat cu dascălii în decursul clasei a XII-a? Ți s-a oferit sprijinul necesar?

S.C.I.: Pentru mine a fost un mediu perfect, am avut împrejurul meu oameni lângă care m-am simțit foarte bine, familiar chiar, nu am ezitat nicio secundă să nu întreb când aveam nelămuriri. Având în vedere că tot aici am terminat și clasa a VIII-a, a venit ușor pentru mine să rămân aici și să mă adaptez mai ușor la noii profesori, am optat pentru un studiu intens al materiilor reale, am fost dedicat învățatului, iar profesorii nu au ezitat și m-au ajutat foarte mult să mă ridic la standardele unde doream să fiu. Față de cadrul didactic am un respect enorm, în ciuda ideilor răutăcioase privind profilul tehnic, profesorii au contribuit foarte mult în dezvoltarea mea și ridicarea mea la nivelul la care mi-am dorit să ajung.

Rep.: Care este cheia succesului pentru a obține o notă mare la Bacalaureat?

S.C.I.: O pregătire cât mai constantă, cel puțin în ultimii doi ani de liceu deja să-ți pui un semn de întrebare pentru ceea ce vei face mai departe și la ce stadiu vei ajunge în fața examenului de Bacalaureat, cum te vei descurca și să începi încet să-ți programezi sesiuni de luat la cunoștință materia pe care o ai de studiat pentru examen, să începi să studiezi din timp, contează foarte mult și pentru mine a contat mult să încep pregătirea din timp și să fiu constant.

Rep.: Ce sfat le-ai da elevilor care vor urma să participe la acest examen important anul viitor?

S.C.I.: Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ia un elev de clasa a XII-a la cunoștință este să învețe din timp, să nu se încăpățâneze și să nu lase totul pentru ultimele zile dacă știe că nu a trecut prin materie aproape deloc sau insuficient. Să citească materia așa cum știu ei că e cel mai bine pentru ei, astfel încât să nu învețe mecanic toate operele sau teoriile, să fie cât mai natural modul de învățare și să fie constanți cu materiile care-i interesează cu adevărat, să fie perseverenți și să nu se lase doborâți moral, eventual, de cât de complexă este toată materia pentru toate cele trei probe, și oricât de scurt vi s-ar părea timpul, se poate face extrem de mult într-un an.

Rep.: Care este planul tău de viitor?

S.C.I.: Nu mi-am planificat atât de amănunțit viitorul, dar dacă ar fi să mă refer la carieră, pe care o pun pe primul loc, aș spune că un plan de viitor este să lucrez în domeniul tehnologiei în Cluj-Napoca, ar fi extraordinar.

Rep.: Dar pentru viitorul apropiat, ce ţi-ai propus?

S.C.I.: Îmi doresc de mult timp să ajung student în Cluj-Napoca la Universitatea „Babeș-Bolyai”, în cadrul Facultății de matematică-informatică, să termin acei trei ani de licență și să urmez un master în domeniul tehnologiei sau și al matematicii aici în România sau poate chiar în altă țară.

A consemnat Bianca SĂLĂGEAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE