Home / Business / Chioșcurile de ziare din cartiere rase la ordin

Chioșcurile de ziare din cartiere rase la ordin

Distribuie

Din exces de zel, după ani de delăsare și nepăsare ale consilierilor, executivului şi ale șefilor ADP, soarta spațiilor alocate funcționării chioșcurilor de ziare decisă prin forță majoră. Un atentat la libertatea de expresie și la dreptul cetățeanului de a fi informat în ziar scris. Adio chioşcuri de ziare din Târgu-Mureş?! Începutul sfârșitului e pecetluit. Bani pentru gunoaie în pubele subterane sunt cu sutele de mii. Trist, soarta librăriilor de limbă română se repetă, dispariție pas cu pas. Vor fi demolate chioșcurile din Mureşeni, Dâmbu, Dacia, Litoral, Universităţii şi din Piaţa 7 Noiembrie, plus cele trei din Tudor, respectiv de la Diamant, Corina şi Fortuna? Vinile distribuției de presă de la asasinarea cu bună știință a Ropdipetului în epoca Năstase, până la închiderea celor mai vechi și rezistenți presari locali, le știm profund, dar aduce beneficii doar în lumea nouă a online-ului… Și totuși, trebuie toți iubitorii încă de print să fie văduviți de acest minunat tabiet!?

Faptele…

Administraţia Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş a emis, în urmă cu aproximativ o săptămână, somaţii principalului difuzor de presă din oraș și județ pentru eliberarea a 12 chioşcuri de ziare de pe domeniul public al municipiului.

Cel mai mare jucător de pe piaţa locală de difuzare a presei încă din anii 90 cand aducea presă de la București și Budapesta, Ioan Anghel, proprietarul firmei Ilustrate şi Albume SRL, susţine că se aşteaptă, de la o zi la alta, ca cele nouă chioşcuri pe care le deţine în cartierele municipiului să fie ridicate, demolate. Totodată, Ioan Anghel acuză Primăria municipiului Târgu-Mureş că deşi există o hotărâre de Consiliu Local din anul 2011 care reglementează activitatea de distribuţie a presei pe domniul public, respectiva hotărâre nu a fost niciodată pusă în aplicare. Niciodată consilierii locali nu au luat în seamă cerințele celor ce aduc și vând print în Tîrg.

În replică, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Mureş, Cosmin Blaga, susţine că sunt vizate de demolare doar chioşcurile care nu au activitate şi sunt abandonate pe domeniul public.

Pentru buna informare a cititorilor noștri, cotidianul Zi de Zi a solicitat miercuri, 17 iulie, în scris, punctul de vedere al liderilor UDMR Mureş, PSD Mureş, PNL Mureş, POL Mureş, ALDE Mureş, PMP Mureş, USR Mureş şi PLUS Mureş cu privire la această situaţie care poate prejudicia atât libertatea de exprimare, cât şi dreptul cetăţenilor din municipiul Târgu-Mureş de a citi ziare în limba română, maghiară sau în alte limbi, adică dreptul fundamental de a fi informaţi. Informați din București, de la Cluj, de jurnaliștii mureșeni ori din lumea largă.

Aşteptăm cu deosebit interes reacţiile liderilor politici mureşeni, pe care le vom publica atât în ediţia print a cotidianului Zi de Zi, cât şi pe site-ul www.zi-de-zi.ro. Din nefericire, credem că din nou răspunsurile vor fi generaliste și tardive.

Ioan Anghel: „Primăria, responsabilă pentru criza chioşcurilor de presă!”

Proprietarul SC Ilustrate şi Albume SRL Târgu-Mureş, firmă care are ca obiect de activitate difuzarea presei, învinovăţeşte ADP și executivul Primăriei municipiului Târgu-Mureş pentru criza chioşcurilor de ziare existentă la nivelul municipiului.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Biroul de presă al Primăriei municipiului Târgu-Mureş anunţa, pe site-ul instituţiei, emiterea unor somaţii de demolare a 12 chioşcuri de difuzare a presei din mai multe locaţii din municipiu, pe motiv că acestea ar ocupa ilegal spaţiul public.

Saga unei licitaţii amânate sine die. Cu multe probleme și cu multe tăceri

În contextul acestor evenimente, Ioan Anghel susţine, cu documente, că municipalitatea – executivul și CL nu au făcut aproape nimic, din anul 2011 încoace, pentru a gestiona corect activitatea chioşcurilor de difuzare a presei. Licitații. Concesionari. Relații de colaborare.

„În anii 2010-2011 au expirat contractele de concesiune încheiate cu Primăria. În 2011, s-a decis să se organizeze o licitaţie, reglementată de Hotărârea Consiliului Local Târgu-Mureş 231 din 2011, care prevedea două poziţii: A – pentru Zona Centrală şi B – pentru cartiere.

Licitaţia s-a organizat în anul 2014, dar s-a finalizat abia în anul 2015, deoarece caietul de sarcini nu a fost întocmit corect şi a fost nevoie de modificarea acestuia”, a declarat proprietarul SC Ilustrate şi Albume.

Ioan Anghel îşi aminteşte că licitaţia avea anumite prevederi, respectiv că „nicio firmă nu avea voie să deţină mai mult de cinci locuri în oraş, din care maximum două în zona centrală”, iar „o parte din locurile licitate erau, de fapt, locuri pe care se aflau vechile chioşcuri, nefuncţionale”.

„Atunci am participat la licitaţie cu firma Ilustrate şi Albume, plus cu încă patru oameni, din echipă, de la biroul administrativ. La licitaţia din cartiere numai eu am fost, astfel încât am câştigat ce am vrut să câştig, iar licitaţie pentru zona centrală, zona A, nu s-a organizat, ceea ce este o incompetenţă crasă din partea Primăriei. Conform caietului de sarcini, Primăria trebuia să îmi pună locul la dispoziţie, dar problema era că o parte din aceste locuri erau ocupate de vechile chioşcuri. Am semnat o parte din procesele verbale de primire a locurilor, cu toate că locurile respective nu erau puse la dispoziţie, iar o parte nu le-am semnat. Am plătit chirie până în decembrie 2017, când am trimis o adresă, în 18 decembrie, către Primărie, către Biroul de concesiuni şi închirieri, în care informam că locurile primite de mine erau ocupate de fapt de chioşcuri Difprescar, firmă aflată în insolvenţă, eu – firma mea – plătind chirie către Primărie până atunci pentru locurile respective. Din momentul respectiv, nu am mai plătit. Apoi, Primăria ne-a trimis o notificare, după vreo 11 luni, iar răspunsul primit a fost că ei sunt de acord să radieze locurile respective, să nu se plătească chirie, dar numai din luna martie. Adică, să plătesc în plus un trimestru, şi le-am spus: De ce să vă plătesc în plus, pentru că eu v-am făcut o notificare legală, voi (Primăria – n.a.) aveaţi obligaţia ca în 30 de zile să îmi răspundeţi, iar ei au spus că nu îi interesează. N-am mai plătit, iar apoi Primăria a început să îmi trimită notificări de plată”, a rememorat Ioan Anghel.

Patru chioşcuri, demolate deja

În urmă cu aproximativ trei luni, proprietarul SC Ilustrate şi Albume a fost notificat de către reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public, că toate punctele care nu funcţionează să fie demontate. Zis și făcut. După demontarea celor patru puncte și închiderea lor, Primăria municipiului Târgu-Mureş a revenit cu o nouă notificare, iar Ioan Anghel susţine că aceasta echivalează cu închiderea tuturor chioşcurilor de ziare care funcţionează în cartierele orașului.

„Am demontat, cu oamenii mei, câteva puncte de lucru care sau nu mai funcţionau sau funcţionau fără să fie rentabile. Patru amplasamente mai exact. Au zis că se rezolvă cu celelalte, dar acum vreo două săptămâni mi s-a spus că toate locurile trebuie să dispară din oraş. Iniţial era vorba că vor fi demolate şi chioşcurile din zona centrală, dar apoi am fost informaţi că vom primi un aviz pe perioadă determinată, de două luni. Problema e că această autorizaţie nu poate fi prelungită, iar chestia asta funcţionează de vreo patru-cinci luni, iar în prezent zona centrală e bine-mersi, dar nu e reglementată de nimic, iar unele chioşcuri sunt de pe vremea lui Fodor (Fodor Imre, fost primar al municipiului Târgu-Mureş în perioada 1996 – 2000 – n.a.)”, a precizat Ioan Anghel.

Somaţie de evacuare… lipită pe chioşc

Colegul nostru – distribuitor de presă a declarat că recent a primit o somaţie de evacuare, care însă nu a fost expediată, conform procedurilor, la un domiciliu, ci… lipită pe un chioşc din centru. În centru – unde cel puțin acum nu se anunță taifunul din cartiere.

„Dacă ne uităm cu atenţie pe somaţie, nu vedem către cine e adresată respectiva hârtie, deoarece nu apare nicio firmă în text. Hârtia asta a fost lipită de chioşc. Oficial, eu n-am primit nimic, dar ei vor să mă demoleze”, a precizat Ioan Anghel.

Nouă chioşcuri din cartiere, cu sabia lui Damocles…

Proprietarul SC Ilustrate şi Albume a mai menţionat că a plătit, recent, către Primăria municipiului Târgu-Mureş, peste 5.600 de lei, bani reprezentând chirii pe spațiile folosite, dar chiar şi aşa chioşcurile din cartiere sunt în pericol de a fi demolate.

„Avem câte un chioşc în Mureşeni, în Dâmbu, la Dacia, la Litoral, la Universităţii şi în Piaţa 7 Noiembrie, iar în Tudor avem trei chioşcuri, la Diamant, Corina şi Fortuna. În centru am un singur chioşc. Un singur chioşc dacă îmi va fi închis, activitatea firmei, care şi aşa este nerentabilă, va fi grav afectată şi voi fi nevoit să închid afacerea. Distribuția de presă în limba română și maghiară va fi grav afectată. Am pregătit deja toate hârtiile. Dacă astăzi mi se închide un chioşc, de mâine toată lumea intră în şomaj, cu mine în frunte. Intrăm în şomaj şi închidem definitiv”, a spus, cu năduf și necaz, omul de afaceri.

„Ce doreşte ADP și Primăria? Vrea ca lumea să fie informată sau nu?”

Întrebat care ar fi soluţia pe care o vede în acest caz, proprietarul SC Ilustrate şi Albume a răspuns că varianta ideală ar fi ca Primăria să deţină chioşcurile de difuzare a presei, pe care să le închirieze ulterior firmelor. Chiar şi aşa, susţine Ioan Anghel, activitatea difuzorilor de presă este pe marginea prăpastiei din cauza creșterilor repetate a salariilor minime și mai ales a cererii din ce în ce mai scăzută din partea cititorilor tradiționali de ziare şi reviste… care au migrat pe online.

„Indiferent de ce se întâmplă, sfârşitul este previzibil… N-am cum să funcţionez din punct de vedere economic, având în vedere că lucrăm cu comisioanele cu care lucrăm. Modice sau chiar simbolice, având în vedere că un ziar costă 2-3 lei. Suntem în insolvenţă. Lumea cumpără din ce în ce mai puţin ziare şi reviste. În ceea ce priveşte problema cu Primăria, nu prea văd soluţii. Poate doar dacă fac în zona A puncte proprii, aşa cum era vorba. Dar nu au fost alocate defel fonduri pentru asta. Iniţial, în 2011, ei au zis că vor face nişte chioşcuri pe care le vor închiria pentru utilizare. Chioşcul Primăriei, dotat şi aranjat conform standardelor, unde să poţi să vinzi şi altceva decât ziare şi reviste. Promisiuni. Nu a mai fost realizat. Chioşc care să fie dat apoi în chirie. Vorbim de implicarea Primăriei. Sigur, e şi vina mea, clar, nu contest, ar fi trebuit să aranjez chioşcurile, să le repar, dar numai reparatul costă cam 1.000 de euro per chioşc, dar de unde bani, dacă suntem pe minus? Primăria are dreptate, are dreptul să mă demoleze, dar eu pot cere daune pentru toate celelalte chestii, că nu m-au pus în posesie cu locul, că nu mi-au răspuns la adresă. Da, am şi eu partea mea de vină, că n-am plătit, e şi încăpăţânarea mea, pentru că doi ani am plătit degeaba locurile care erau ocupate, iar Domeniul Public nu mi le-a pus la dispoziţie. Ca să nu mai spun că la adresa aceea a mea nu mi-au răspuns. Vi se pare normal ca Primăria să vă răspundă la o adresă după aproape un an? Până la urmă, vorbim nu despre firma mea, ci consider că este vorba despre o chestiune de interes public. Ar trebui ca toţi cei implicaţi să stea la o masă comună, la discuţii, şi să găsim o soluţie. Ce doreşte ADP? Ce dorește Primăria? Vrea ca lumea să fie informată sau nu?”, a conchis Ioan Anghel.

Cosmin Blaga: „Chioşcurile de difuzare a presei nu dispar!”

Potrivit informaţiilor furnizate de Cosmin Blaga, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Mureş, sunt vizate spre a fi demolate doar chioşcurile de difuzare a presei nefuncţionale, abandonate pe domeniul public, iar cele funcţionale vor continua să îşi desfăşoare activitatea pe domeniul public al municipiului Târgu-Mureş.

Reporter: Câte chioşcuri de ziare vor fi demolate şi care este motivul acestui demers?

Cosmin Blaga: Somaţiile au fost trimise în cursul săptămânii trecute către toţi proprietarii chioşcurilor de ziare. Noi ne referim aici la 12 chioşcuri care erau goale, nu mai erau utilizate şi pentru care deja proprietarii care erau în acte nu îşi mai plătiseră taxa de ocupare a domeniului public. Repet, la acele chioşcuri nu mai exista activitate, nu mai plătea nimeni nicio taxă pentru ele, noi i-am somat, iar proprietarii nu au mai plătit.

Rep.: Când vor fi demolate efectiv chioşcurile?

C.B.: Somaţiile au fost trimise în decursul săptămânii trecute, cu termen de cinci zile, deci demolarea chioşcurilor nefuncţionale va demara în zilele următoare.

Rep.: Ce se va întâmpla cu chioşcurile de ziare care funcţionează în prezent?

C.B.: Chioşcurile care funcţionează în acest moment, unde în acest moment se vinde presă locală şi naţională, precum şi alte materiale de acest tip, nu sunt afectate de această decizie. Aşadar, vorbim doar despre chioşcurile care nu mai funcţionează şi care arătau într-o stare deplorabilă.

Rep.: Ce intenţii de viitor are municipalitatea în legătură cu comercializarea presei în condiţii moderne?

C.B.: Pentru viitor, Primăria Municipiului Târgu-Mureş va pregăti o licitaţie, va achiziţiona chioşcuri moderne, care vor fi amenajate şi amplasate acolo unde există cerere, respectiv unde vor fi participanţi la licitaţie. Am observat o tendinţă de atacare a Primăriei, prin postarea pe reţele de socializare a unor fotografii cu chioşcuri care funcţionează, ca să creeze panică, că noi închidem chioşcurile. Nu, noi nu ne legăm de chioşcurile care funcţionează şi ca fost jurnalist le recomand celor care plâng de mila presei scrise să meargă să cumpere zilnic ziare, atât locale, cât şi naţionale. Sunt curios dintre cei care plâng pe Facebook de mila presei scrise câţi cumpără zilnic ziare şi câţi au abonamente de ziare.

Și totuși, sloganul lui Zi de Zi rămâne: O parte din viața ta!

Alex TOTH

Aurelian GRAMA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.