Ziua Imnului Național, sărbătorită cu fast la Reghin Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 295 Vizualizări

Ziua Imnului Național, sărbătorită cu fast la Reghin

Instituția Prefectului – Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș și Primăria Municipiului Reghin a organizat, luni 29 iunie 2019, ceremonia publică dedicată Zilei Imnului National al României. Sărbătoarea a debutat cu prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă și al gărzii de onoare, oficierea slujbei de binecuvântare și rugăciune pentru poporul roman, urmată de o prezentare a semnificației Zilei Imnului Național prezentată de prof. Maria Kozak, inspector școlar de limba și literatura română.„Imnul Românie conține acest sublim ”Acum ori niciodată”, pe care trebuie să-l înțelegem ca pe un „Acum și întotdeauna”.Integrarea României între statele Europei obligă Româna Națiune să „dăm dovezi în lume”. O Românie în armonie trebuie să însemne respect, demnitate, iubire de țară. România are datoria să păstreze nealterată vibrația , unicitatea și noblețea Imnului Național care amprentează orice suflet românesc. În contextul actual al edificării unui model european al lumii contemporane, promovarea valorilor identitare devine  un necesar exercițiu de conștientizare. Astăzi, la 171 de ani de la prima intonare  a cântecului devenit Imn National al României, „Deșteaptă-te române”, trebuie să înțelegem  că noi ctitorim zidiri și scriem cu colțul inimii un măreț imn national , o lecție de istorie , de patriotism, așezate într-o gură de rai ,ca o inimă. Valorile identitare și morale  cuprinse în Imnul National al României sunt cele care oferă o viziune istorică și un concept românesc de proporții universal. Suntem datori să zidim cuvinte în templul veșniciei, să fim imnul inimilor noastre în sufletul țării, uniți în cuget, uniți în simțiri, pentru că Imnul României  este despre noi, despre românii care nu încetează nicio clipă să creadă în această țară.Ziua de astăzi trebuie să rămână un imn adus Imnului Național , partitura vie a unui gând nobil, scrisă cu lumină. La mulți ani, Imnului Național al României”, a precizat prof. Maria Kozak.

Mark Endre: „Aducem respect și recunoștință întregi istorii a poporului român”

Despre semnificația Imnului Național al României au vorbit  viceprimarul Reghinului, Mark Endre și Mircea Dușa, prefectul județului Mureș,  după care elevii reghineni Antonia Bacoș și Alex Stoicescu au susținut  un recital de poezie patriotică, completați de Ciprian Istrate , cel care la finalul ceremonialului militar a interpretat Imnul Național al României, Deșteaptă-te române. „Azi, 29 iulie  2019, sărbătorim Imnul Național al României , prilej de bucurie și emoție prin care cinstim întreaga istorie a poporului roman.Îi cinstim pe toți înaintașii nostri, pe toți cei care , prin faptele lor minunate, au scris  pagini de o mare frumusețe istorică .Am bucuria să-i salut cu mult drag pe toți cei prezenți la această sărbătoare, la acest moment festiv prin care aducem în actualitate trecutul mai aproape de prezent. Un popor trebuie să-și cunoască istoria , doar așa poate răzbi peste timp , doar cunoscându-și trecutul și evaluând correct prezentul, poate nădăjdui la un viitor strălucit. Pentru mine personal, pentru autoritatea publică locală, precum și pentru întreaga comunitate reghineană, este un prilej de mare bucurie , deoarece pentru prima data este sărbătorit Imnul Național la Reghin într-un mod atât de solemn  și grandios.Cinstind Imnul Național, aducem respect și recunoștință întregi istorii a poporului roman, îi omagiem pe toți înaintașii nostri, dar deopotrivă respectăm prezentul  acestui popor, și ne exprimăm convingerea că vom contribui la dezvoltarea municipiului Reghin în bună armonie, ca simbol al multiculturalității și respectului reciproc”, a spus  Mark Endre, viceprimarul municipiului Reghin.

Mircea Dușa: „Facem acest lucru din respect pentru reghineni”

„În fiecare an, în data de 29 iulie serbăm Ziua Imnului Național. În premieră, la Reghin, organizăm un ceremonial militar dedicat acestei importante zile a Imnului Național. Facem acest lucru din respect pentru reghineni, pentru locuitorii din această zonă, deoarece respectul pentru simbolurile national este la el acasă aici la Reghin, lucru care l-am resimțit ori de câte ori am participat la diferite activități publice organizate aici”, a declarat  Mircea Dușa, prefectul județului Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE