Home / Slider / Piedici în pregătirea atleților veterani mureșeni

Piedici în pregătirea atleților veterani mureșeni

Distribuie

Faptul că atletismul este pe bună dreptate considerat ca disciplina „Regină a Jocurilor Olimpice” este cunoscut. Deși multe alte sporturi, mai „comerciale”, dețin întâietatea când vine vorba despre interesul publicului, la Jocurile Olimpice tot disciplina care a stat la baza olimpismului se află în prim plan. În România această disciplină a cunoscut un puternic regres în ultimii ani. Printre factorii care au dus la acest regres se află desființarea multor baze sportive, pe stadioane fotbalul, „sportul rege” a pus stăpânire, iar practicanții atletismului sunt tot mai puțini, o altă cauză fiind și lipsa „motivației”, când vorbim despre latura materială. Dacă în urmă cu decenii la Jocurile Olimpice puteau fi urmărite cursele în care atleții (în special atletele) din România urcau pe podium, acum rareori mai avem atleți calificați pentru marea sărbătoare a sportului care se dispută din patru în patru ani.

Cu atât mai mult merită tot respectul cei care „se încăpățânează” să practice acest sport și la vârste mai înaintate. Unii pentru sănătate, alții și pentru faptul că nu au reușit în perioada în care au practicat atletismul să aibă reușite deosebite, dar și pentru dragoste pentru acest sport. Cazuri de acest gen le întâlnim la concursurile rezervate veteranilor. La Târgu Mureș avem câteva exemple, sportivi care au făcut ca numele României și al orașului să fie cunoscute peste hotare.

O miniechipă, alcătuită din câțiva veterani a adus în ultima perioadă mai multe medalii în cadrul diverselor întreceri internaționale. În această perioadă, un „cvartet” de la această categorie se pregătește să participe la Campionatele Naționale ale Veteranilor. Acestea vor avea loc la București, în perioada 24-25 august, iar participarea la aceste întreceri constituie un criteriu obligatoriu pentru participarea la Balcaniada care va avea loc tot la București, în perioada 19-22 septembrie.

„Ne ducem să reprezentăm orașul”

Aflând despre pregătirile celor patru, am stabilit o întâlnire cu aceștia, pe terenul de sport al Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, unde cei patru își făceau planurile de pregătire. Poarta de acces la baza sportivă a liceului în care au învățat în urmă cu decenii și unii dintre cei în cauză erau zăvorâte. Sosirea acestora a elucidat „enigma”. Ultimele dispoziții ale conducerii liceului au fost ca nimeni să nu aibă acces pe baza sportivă fără aprobarea unei comisii. Aceasta se va întruni doar în a doua jumătate a lunii august, cu câteva zile înaintea Naționalelor.

Dar să revenim la cei patru atleți. Aceștia sunt Barbási Rozália, Csizmadi Mihály Zsolt, Böjte Attila și Fülöp Ioan Csaba. Ei pot intra pentru a se antrena doar „furișându-se” alături de cei care au obținut aprobarea acelei comisii. „Decanul” de vârstă al viitoarei delegații de atleți veterani mureșeni este ultimul, care va participa la categoria de vârstă +70 ani, în probele de aruncare, greutate, disc și suliță. „Sunt de acord să nu fie permis accesul tuturor pe o bază sportivă, trebuie să se respecte anumite reguli. Vorbim totuși de oameni maturi, care vor să se pregătească pentru o competiție în care vor reprezenta orașul, în cazul Naționalelor, România când vorbim despre Balcaniadă. Este singura bază care corespunde cerințelor pentru pregătire, dar ni s-a spus să mergem la Platoul Cornești, sau în alte săli. Probele atletice au însă alte cerințe, fără diferențe de nivel în probele de alergare, cum sunt acelea amenajate pentru cros. Pe lângă faptul că unii au frecventat cursurile acestei școli, nu venim să ne distrăm, nu vrem să facem altceva decât să ne putem pregăti. Nu folosim vestiar, curent, apă, nimic altceva decât mișcare”, a spus acesta.

Următorul ca vârstă din acest grup de patru este Böjte, care se pregătește să participe la probele de 100, 200 metri și săritura în lungime la categoria celor peste 55 de ani, iar Csizmadi va intra la categoria +45, în probele de fond, 5000 și 10000 metri. „Mezina” atleților mureșeni este la rândul ei un nume cunoscut printre veteranii atleți în ultima perioadă. Barabási Rozália va concura în probele de 100 și 200 metri plat, precum și în cea de 60 metri garduri, la categoria +45 ani. Ea a urcat de trei ori pe podiumul de premiere la Balcaniada de la Belgrad de anul trecut, după ce a obținut alte două medalii la un puternic concurs al veteranilor disputat în Letonia. „Este singura bază unde ne putem pregăti corespunzător cerințelor. Am frecventat această școală și nu înțeleg de ce acum nu pot să alerg aici. Nu ne dorim decât să putem face pregătire, nu solicităm nimic altceva, decât accesul la această bază”, a menționat și atleta veterană.

Să mai specificăm faptul că același grup de patru atleți s-a întors de la Naționalele din urmă cu doi ani cu un număr de 12 medalii, dar și faptul că aceștia participă de cele mai multe ori la competiții pe cheltuiala proprie, eventual cu câte un mic sprijin din partea unor sponsori binevoitori.

Bazele sportive nu sunt un bun al tuturor

Pentru a clarifica situația am apelat la Mátéfi István, directorul liceului. „Cunosc situația acestor atleți veterani și înțeleg nevoile lor. Adevărul este că eu nu pot lua o decizie singur, fără aprobarea Consiliului de Administrație, nu pot ocoli anumite reglementări în acest sens. La această bază sportivă avea înainte acces aproape oricine, fără a plăti vreo taxă, iar rezultatele au fost de-a dreptul dezastruoase, unde s-a ajuns. Trebuie conștintizat faptul că baza nu este una de acces public, nu este a tuturor. Aici s-au făcut investiții mari pentru a pune totul la punct, investiții la care au contribuit inclusiv părinții. S-au făcut reparații care necesită întreținere și oricine intră pe o bază sportivă are nevoie și de acces la toalete. Cei amintiți, dacă știau dinainte despre competițiile la care vor participa trebuia să facă din timp demersurile, să depună o cerere pentru a avea acces, altfel nu văd altă soluție decât să-și caute alte locații pentru pregătire”, a explicat directorul licelului.

O poziție în acest sens este greu de luat. O certitudine este faptul că lipsa bazelor sportive propice performanței rămâne în continuare o problemă, nu doar locală, ci la nivel național. Pe lângă faptul căm este singura bază pentru atletism, nici aceasta nu poate găzdui decât întreceri pentru juniori mici, sau veterani, cu piste pentru alergări pe distanțe scurte, la fel și în cazul probelor de aruncări.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.