Home / Comune / Comuna Stânceni, urzoi tradițional expus în cadrul Festivalului Văii Mureșului

Comuna Stânceni, urzoi tradițional expus în cadrul Festivalului Văii Mureșului

Distribuie

Comuna Stânceni, urzoi tradițional expus în cadrul Festivalului Văii Mureșului

Reprezentanții comunei Stânceni și-au întâmpinat oaspeții cum e datina pe Valea Mureșului Superior, cu bucate alese și în camera cea mai bună. Poate, cea mai mare atracție la ediția din acest an pentru vizitatorii căsuței alegorice a comunei Stânceni a fost urzoiul, folosit pentru pregătirea ghemelor care sunt apoi utilizate la războiul de țesut.

Urzoi autentic

Principala atracție a căsuței amenajate de către Comuna Stânceni pentru Festivalul Văii Mureșului a fost un urzoi tradițional, autentic, expus în fața clădirii. Urzoiul este un instrument făcut din lemn care constă în două cadre de lemn intersectate la mijloc și bătute cu cuie ca să rămână în aceeași poziție, care sunt montate pe un suport, fie vertical, fie orizontal, și care se folosește pentru pregătirea ghemelor pentru a fi folosite la războiul de țesut. Modelul expus în fața căsuței Stânceni a fost unul vertical, și a fost folosit pentru o demonstrație în fața Ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, care a vizitat căsuțele festivalului.

Ecaterina Andronescu, asistând la demonstratia urzoiului

Stânceni – fondat de ciobani dorneni

Conform informațiilor oferite de către primarul comunei Stânceni, Dinu Ciobotă, tradițiile din localitate se apropie foarte mult de cultura Moldovei. „Portul și jocurile noastre populare au rădăcini ferme în portul și jocurile tradiționale din Moldova, deoarece localitățile de pe Valea Mureșului de la Răstolița în sus au fost populate de către ciobanii dorneni care au fugit din Dorne, alungați de tătari, și s-au așezat pe valea Mureșului, aducând cu ei cultură și tradiții. Au fugit din Moldova să scape de jafurile tătarilor, s-au așezat aici, unde au dat de maghiari, și mai apoi de Imperiul Austro-Ungar… Bineînțeles, ne-am păstrat jocurile, cântecele, portul și cultura, în ciuda tuturor obstacolelor. Apreciez și admir faptul că strămoșii noștri au muncit și au luptat pentru tradițiile lor”, ne-a povestit primarul Dinu Ciobotă.

Ecaterina Andronescu, întâmpinată tradițional

Invitații Stânceniului

Printre invitații Stânceniului care au adus voie bună și veselie se numără Roxana Truța și Maria Truța și Formația Flori de pe Mureș, care au cântat pe scena Festivalului Văii Mureșului.

Alex Ionuț ORBAN

 

De asemenea, verificati

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Distribuie Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.