Până în 15 ianuarie vom ști calendarul de zile libere din sectorul bugetar Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 324 Vizualizări

Până în 15 ianuarie vom ști calendarul de zile libere din sectorul bugetar

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat în 24 iulie legea de modificare a articolului 139 din Codul Muncii. Inițiativa legislativă i-a aparținut deputatului UDMR Vass Levente, la care au aderat colegi din UDMR și parlamentari ai PSD și USR. Prin această modificare legislativă, vom ști, până cel târziu în 15 ianuarie, care vor fi zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced şi/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.

 

Inițiativa legislativă a fost trimisă Biroului Permanent al Camerei Deputaților în luna noiembrie a anului trecut, iar în aceeași zi de 5 noiembrie a fost înaintată Senatului României. Senatorii au adoptat-o în luna martie a anului curent, pentru ca la Cameră să fie înregistrată în 13 martie. După ce a parcurs întreaga procedură legislativă, obținerea avizelor comisiilor din Camera Deputaților și a raportului Comisiei de muncă și protecție socială, în 26 iunie, inițiativa a intrat în dezbaterea plenului care a adoptat-o aproape în unanimitate, 269 de voturi pentru și un singur vot împotrivă.

Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui României în 6 iulie, care a promulgat-o în 24 iulie, prin Decretul nr. 633.

Legea 153 prevede în unicul articol pe care îl conține că: “După alineatul (3) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: ,,(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced şi/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevăzute la alin. (1), precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.”

La alineatul 1 al articolui 139 sunt enumerate sărbătorile legale în care nu se lucrează, și anume: 1 și 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui; prima și a două zi de Paști; 1 mai; 1 iunie; prima și a două zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima și a două zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Inițiator al legii, deputatul mureșean UDMR Vass Levente a postat, cu satisfacție, pe pagina sa de persoană publică de pe rețeaua de socializare Facebook că: “De anul viitor ne vom bucura împreună de predictibilitatea oferită de inițiativa mea legislativă prin care vom cunoaște cu exactitate (!) și cu un an înainte, care vor fi zilele nelucrătoare care succed sau preced zilele de sărbătoare”.

Ligia VORO

P.S. De la momentul redactării acestui articol și până la publicarea sa online, Guvernul României a mai aprobat o zi liberă pentru angajații din sectorul bugetar, în 16 august, după 15 august când se celebrează Adormirea Maicii Domnului. Astfel că nu putem decât să salutăm această inițiativă. 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!