Home / Comune / Rușii Munți, casa tradițională, autentică, la Festivalul Văii Mureșului

Rușii Munți, casa tradițională, autentică, la Festivalul Văii Mureșului

Distribuie

Casa alegorică a comunei Rușii Munți a valorificat zestrea părinților și bunicilor din localitate. Cei care i-au trecut pragul au descoperit bogăția de obiecte și bucate în încăperile atent decorate de către doamnele Liliana Raita și Elena Raita.

Bucătăria autentică

Casa alegorică a comunei Rușii Munți a fost gătită de sărbătoare cu cele mai valoroase piese, zestre a părinților și bunicilor din localitate. Nu au fost însă singurele atracții pentru cei care iubesc satul românesc cu oamenii, portul, tradițiile și obiceiurile sale.

Ca în fiecare an, în această căsuță aducem din zestrea părinților și a bunicilor piese de mobilier și nu numai. De exemplu, în bucătărie avem pe pereți ștergare cu farfurii, blidarul cu oale și căni din lut, din ceramică, aranjamente de vase din ceramică, organizate într-un anumit fel, așezate pe colecții, ornamentate cu diferite modele specifice”, ne-a povestit viceprimarul comunei Rușii Munți, Ioan Berciu.

„De asemenea, avem diferite produse alimentare autentice, făcute vara aceasta, compoturi, gemuri, siropuri din diferite fructe. Au fost pregătite de către Liliana Raita și Elena Raita, care au contribuit cu aproape toate obiectele din căsuță, aduse de acasă. Dumnealor ne ajută deja de vreo 12 ani, în fiecare an”, a adăugat viceprimarul.

Bucătăria

Tinda – partea de mijloc a căsuței

Casa a fost reconstituită așa cum zice tradiția. ”Am încercat să reconstituim o casă tradițională autentică. O casă la țară avea în spate bucătăria, la mijloc tinda, iar apoi camera dinainte. Avem mobilă specifică, canapeiul având o importanță deosebită în orice încăpere tradițională, avem masa și războiul de țesut, care este foarte greu de găsit în ziua de astăzi, precum și costume tradiționale și de bărbați, și de femei”, a mai arătat viceprimarul.

Războiul nostru de țesut, are cel puțin 50 de ani, dacă nu mai mult, iar costumele de aici au pe puțin 100!”, ne-a spus Liliana Raita, una dintre deținătoarele colecției.

Casa Dinainte

În casa dinainte, unde în mod tradițional se ținea zestrea fetei, s-au expus cărți vechi în diferite limbi, în română, în latină, în germane și chiar și în greacă, precum și coarne pentru praf de pușcă, un revolver, un bucium și mai multe poze sătenii din Rușii Munți. De asemenea, vizitatorii căsuței amenajate de comuna Rușii Munți au avut oportunitatea de a gusta vinars făcut în stil tradițional de către săteni, la cazan.

Ecaterina Andronescu, întâmpinată de comuna Rușii-Munți

Ministrul Educației, oaspetele căsei Rușii-Munți

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a vizitat Festivalul Văii Mureșului, trecând și pe la căsuța amenajată de către comuna Rușii-Munți, unde a fost întâmpinată de către primarul comunei, Ilie Chiș Bălan, împreună cu tinerii pasionați de folclor care au participat la festival.

Alex Ionuț ORBAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Festival de tradiții organizat în comuna Gurghiu

Distribuie Școala Gimnazială Glăjărie, structură a Liceului Silvic Gurghiu, va găzdui, în data de 25 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.