Home / Administratie /   2,1 milioane de lei pentru o stație de tratare a apelor uzate la Spitalul Județean Mureș

  2,1 milioane de lei pentru o stație de tratare a apelor uzate la Spitalul Județean Mureș

Distribuie

Consiliul Județean (CJ) Mureș va finanța cu aproape 2,1 milioane de lei realizarea unei stații de tratare a apelor uzate la Spitalul Clinic Județean Mureș. Consilierii județeni au aprobat investiția în ședința ordinară din 31 iulie.

 

“Stația de tratare ape uzate de la Spitalul Clinic Județean este necesară deoarece la fiecare spital mai mare, unde sunt mai multe secții, trebuie să existe o stație de tratare a apelor uzate înainte să intre în canalizarea orașului. Această stație de tratare este finanțată din fondurile Consiliul Județean”, a explicat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Astfel, consilierii județeni au aprobat în unanimitate documentaţia tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai investiției „Realizare stație de tratare a apelor uzate, imobil str. Gheorghe Marinescu nr.1”, conform Scenariului 1 din Studiul de fezabilitate, la valoarea totală a investiției de 2.080.479 lei cu TVA inclus, din care C+M: 974.746 lei cu TVA inclus.

Fondurile necesare elaborării documentației pentru această investiție au fost aprobate la rectificarea bugetară din luna decembrie a anului trecut.

Documentațiile au fost întocmite de Mansart Corporate și înaintate CJ Mureș în 2 iulie a.c.

 

Unde se face investiția și ce va urmări?

 

Imobilul unde urmează să fie realizată investiția se referă la clădirile C12-Clinica Urologie, C13-Anexa radiologie și cantina în construcție, C14-Radiologie și C21-Morga.

“Datorită activității medicale desfășurate, se impune realizarea unei stații de tratare a apelor uzate, astfel încât apa deversată în canalizarea orașului să îndeplinească normele în vigoare cu privire la contaminare”, se arată în raportul de specialitate care a însoțit proiectul de hotărâre, în care se mai preciza că “în prezent există instalat un sistem de clorinare, realizat prin personalalul propriu

și utilizat fără o monitorizare și un control asupra calității tratării apei uzate; apele uzate menajere sunt evacuate la rețeaua de canalizare a Municipiului Târgu Mureș, fără o preepurare care să corespundă cu normele în vigoare, sistemul de preepurare fiind unul improvizat și insuficient”. 2/6

Compania care a întocmit SF-ul a precizat, în consecință, că este necesară realizarea unei stații de tratare a apelor uzate, iar în urma acestei investiții se urmăresc următoarele obiective: încadrarea apelor uzate menajere în standardele NTPA-001 și NTPA-002, scăderea riscului de îmbolnăvire a populaţiei, stoparea degradării în continuare a stării mediului înconjurător, prin eliminarea

surselor de poluare create de apele uzate menajere care se infiltrează în sol, stoparea infiltrațiilor apei de ploaie în clădiri, prin realizarea unei rețele de

canalizare pluvială, încadrarea Spitalului Clinic Județean Mureș în normele tehnice în vigoare, pentru autorizarea și functionarea acestuia în condiții optime”.

Potrivit scenariului 1, Mansart Corporate a propus realizarea în incinta Spitalului a unei rețele noi de apă, care va alimenta stația de epurare și grătarul cu autocurațare cu presa integrată, realizarea rețelei de canalizare menajeră din tuburi PVC cu diametrul nominal Dn=250 mm, rețea care va face legătura între stația de epurare și rețeaua existentă din incinta imobilului, respectiv stația de epurare și racordul de canalizare menajer existent.

Durata de implementare a obiectivului de investiții este 6 luni, din care durata de execuție a lucrărilor este de 4 luni, iar restul de 2 luni includ activități legate de realizarea serviciilor de proiectare, verificare și aprobare a proiectului tehnic, obținerea autorizației de construire, conform graficului întocmit de proiectant.

 

Ligia VORO

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.