GALERIE FOTO: 6 zile de activități sociale și pictură la Tabăra Națională „Să ne descoperim prin pictură” de la Târgu Mureș Galerii Foto
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 382 Vizualizări

GALERIE FOTO: 6 zile de activități sociale și pictură la Tabăra Națională „Să ne descoperim prin pictură” de la Târgu Mureș

Marți, 6 august, a avut loc deschiderea celei de-a II-a ediții a Taberei Naționale „Să ne descoperim prin pictură”, cu finanțarea Ministerului Tineretului și Sportului în sala festivă a Liceului „Constantin Brâncuși”.

La această tabără care are loc în această săptămână participă un număr de 60 de elevi și tineri din județul Mureș și din țară, obiectivul taberei fiind dezvoltarea abilităților și competențelor sociale prin arta picturii. Tabăra se adresează atât începătorilor, cât și celor cu performanțe realizate în arta picturii. „Avem în cadrul taberei 60 de copii care vin din toată țara și este o tabără demarată pe o perioadă de 6 zile, fiind subvenționată de minister, copiii beneficiind de cazare și masă gratuite alături de specialiști care îi învață și inițiază în pictură”, a transmis Iuliana Rus, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș.

Cursuri interactive pe grupe

Se vor organiza cursuri de pregătire interactive, practice și teoretice, pe grupe, iar specialiștii vor organiza orele de pictură în funcție de interesul manifestat pentru un anumit tip de pictură (pe sticlă, pe lemn sau pânză). În cadrul orelor artistice vor fi integrate și elemente de dezvoltare personală și socială, iar participanților la tabără le vor fi alături preotul Marius Bălășoiu, pictorul Vasile Mureșan și profesorul de desen Kulcsar Marina.

„Sinceră să fiu invidiez pictorii pentru că puteți să faceți ce vreți. Prin pensulă puteți să aduceți în fața ochilor sentimente frumoase, puteți să schimbați viața din mai rău în mai bine. Vă invidiez pentru frumusețea pe care o aveți în suflet, pentru lumină, pentru căldură. Asta vă doresc să vă însoțească pe tot parcursul taberei, să aveți sufletele încărcate cu bucurie, cu căldură, să îndrăgiți această artă minunată, să legați prietenii frumoase și să vă bucurați de ele și la anul viitor să ne întâlnim într-un număr cât mai mare”, a spus în deschidere Iuliana Rus.

Tabăra de pictură din acest an este cu predilecție axată pe iconografie, pictură clasică pe sticlă de icoane, nedorindu-și să devieze de la fețele clasice ale sfinților cu fața ovală și părul castaniu. „În Biblie scrie chip cioplit să nu îți faci și să nu te închini lui. Se referă la idoli pentru că pe vremuri lumea credea în idoli, tot felul de zei, tot felul de minuni și se închina la acele cioplituri din lemn. La Conciliul de la Niceea s-au hotărât să facă icoane dintr-un motiv foarte simplu. Lumea nu prea știa citi și degeaba erau scrise evangheliile, le citea doar preotul. Și icoana este chipul nevăzut a lui Dumnezeu, este Evanghelia în imagini”, a spus Vasile Mureșan.

Pictură făcută din dragoste

Cei 60 de copii au început tabăra chiar din această zi, cu multe jocuri în aer liber, dar și un mini curs teoretic susținut de Kulcsar Marina.

„Am venit în tabără pentru a-mi face prieteni noi și pentru exersarea capacităților de pictură și nu numai. Îmi place pictura pentru că pot să combin toate culorile care-mi plac, să fac nuanțe. Îmi place să pictez de toate, dar cel mai des probabil că pictez natură, probabil mă regăsesc în ea”, a spus Bianca Dan, elevă la Liceul Vocațional de Artă, clasa a IX-a. Ea a mai pictat icoane pe sticlă până acum, fiind o activitate care îi place și nu este prima dată când vine în această tabără.

Tabăra de pictură nu este singura organizată de către Ministerului Tineretului și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș.

„În fiecare an organizăm tabere de odihnă, tabere tematice, sociale și pentru persoane cu handicap. Copiii de la nivelul județului Mureș, respectiv din toată țara, beneficiază de tabere. Ministerul Tineretului și Sportului organizează în 2019 peste 5.000 de locuri de tabără la munte și la mare, iar în ceea ce ne privește, avem tabere de odihnă la Centrul Sovata I și Sovata II”, a transmis Iuliana Rus.

În județ există și tabere de odihnă

La Sovata sunt momentan 40 de locuri la Sovata II și 49 de locuri la Sovata I. Cei de la Sovata I, având bucătăria dezafectată, mănâncă la Hotel Aluniș cu care există contract de 4 ani. Toate locurile din această vară sunt ocupate deja, înscrierile demarându-se înca din 15 iunie. „La nivelul județului Mureș, la tabăra Sovata gradul de ocupare este de peste 95%. Din păcate nu reușim să oferim atâtea locuri pe cât de mare e cererea. Condițiile sunt foarte bune, prețurile avantajoase, nu avem voie să schimbăm prețurile, fiind cele practicate la nivel de ministere, respectiv în Centrele noastre de vacanță, între 70 și 80 de lei ziua de tabără, adică cazare și masă pe o perioadă de 6 zile. Pe perioada vacanței se desfășoară 12 serii de tabără, având o colaborare foarte bună cu școlile, fiind integrată și o educație de vacanță alături de un cadru didactic”, a spus Iuliana Rus.

Se demarează și în Baza Turistică Mureșul tabere naționale pe lângă activitățile sportive, cum este și cea în desfășurare acum.

Tabăra se va încheia în 10 august, printr-un vernisaj desfășurat în incinta DJST Mureș de la ora 10.00. În perioada 19-25 august se va desfășura în aceeași locație o altă tabără aflată la cea de 6-a ediție, Tabăra de muzică vocal-instrumentală.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE