Home / Administratie / Reparații la podul rutier din Luduș

Reparații la podul rutier din Luduș

Distribuie

Orașul Luduș este situat pe ambele maluri ale râului Mureș încă din vechime. Trecerea râului s-a făcut mai întâi pe un pod de lemn, apoi în sec. XX s-a construit un pod metalic care a rezistat inunadației din 13-15 mai 1970, dar s-a dovedit depășit de circulația tot mai intensă de pe DJ 107 G.

Actualul pod a fost construit în anii 1973-1974 cu cinci deschideri de 8,70+28,50+45,60+8,70 și lungimea totală de 136 m. Din Nota conceptuală întocmită de Anca Năsăudean, șef Serviciu Investiții, Achiziții, Domeniu Public (IADP) din cadrul Primăriei orașului Luduș aflăm că „structura de rezistență este alcătuită dintr-o grindă continuă de beton precomprimat cu înălțimea constantă de 1,80 m. Calea pe pod este din beton asfalt, iar podul este amplasat în aliniament. Partea carosabilă este de 8,008 metri cu două trotuare pietonale de câte 2,25 metri mărginite de parapete pietonale din beton armat, fără parapete direcționale de siguranța circulației”. Nota conceptuală prezintă și alte date tehnice ale podului pe care nu le amintim, dar reproducem două concluzii: „Podul are o vechime de peste 43 de ani și față de perioada în care a fost realizat, calitatea execuției și respectarea prevederilor legale au fost corespunzătoare. Ca o referință la ultimii 15 ani, calitatea lucrărilor de întreținere nu a fost una corespunzătoare. Acum, starea tehnică generală a podului este nesatisfăcătoare, la care sunt necesare lucrări de reabilitare și înlocuirea unor elemente”.

Două variante de reabilitare

În anul 2017 s-a elaborat o expertiză tehnică pentru aducerea podului la parametrii normali de exploatare și s-au recomandat două variante: I. pentru repararea și reabilitarea podului corespunzător clasei „I” de încărcare și II. pentru repararea și consolidarea podului pentru clasa „E” de încărcare. Pe scurt, redăm câteva din operațiunile necesare în cele două variante: Demolarea trotuarelor prefabricate, a căii, a rosturilor de dilatație și a gurilor de scurgere; Parte carosabilă de 7,00 metri + 2 trotuare de 1,50 metri în prima variantă și parte carosabilă de 7,80 metri +2 trotuare de 1,50 metri, în a doua variantă; Parapete pietonale și direcționale noi pentru siguranța circulației la marginea părții carosabile; Repararea cu betoane sau mortare speciale a betoanelor degradate la suprastructură; Guri de scurgere noi cu tuburi prelungitoare de 30 centimetri; Lărgirea rampelor la capetele podului pe o lungime de 30,00 metri; Curățarea albiei râului de vegetație și aluviuni pe lungimea de 150 metri în amonte și 250 metri în aval;

Betonarea golurilor din placa superioară.

Obiectivul de investiții „Pod peste râul Mureș – Luduș, DJ 107 G km 32+372 – Lucrări de intervenție în primă urgență” este de o importanță deosebită pentru oraș și ca urmare a acestei realități, Consiliul local a aprobat tema de proiectare, unul din documentele care trebuie să fie depuse pentru înscrierea unui obiectiv de investiții în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS). Importanța podului rutier rezidă și din numărul estimat de utilizatori: „Potrivit datelor de trafic înregistrate cu ocazia anchetelor de trafic desfășurate la nivelul rețelei stradale în vederea elaborării Planului de mobilitate urbană durabilă, într-o zi medie din an, sectorul Bulevardul 1 Decembrie 1918, care reprezintă podul peste râul Mureș, atrage în jur de 12000 autovehicule etalon pe sens”.

Se predă podul

Pentru ca obiectivul de investiții amintit să fie realizat, Primăria orașului Luduș a achiziționat serviciile de elaborare a unei expertize tehnice, a întocmit o temă de proiectare, dar era nevoie de încă un demers. Printr-o Hotărâre a Consiliului local din 30 iulie 2019, s-a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții (CNI) pe bază de protocol a amplasamentului și construcției „Pod peste râul Mureș”, situat în orașul Luduș, DJ 107G km 32+372, liber de orice sarcini, în vederea și pe perioada realizării de către CNI SA a obiectivului de investiții „Pod peste râul Mureș – Lucrări de intervenție în primă urgență”. În același proiect de hotărâre aprobat de consilierii locali se precizează că amplasamentul este viabilizat, conform documentelor urbanistice, cu respectarea reglementărilor în vigoare. Primăria orașului Luduș se obligă să asigure, conform legii, suprafețele de teren necesare pentru depozitare și organizarea șantierului. De asemenea, Primăria orașului se obligă, un lucru firesc, ca după predarea amplasamentului și a obiectivului realizat, să mențină destinația acestuia și să-l întrețină pe o perioadă de minimum 15 ani.

Acum, Executivul și Legislativul local al orașului Luduș au întocmit documentația necesară cerută de lege, pentru reabilitarea podului rutier de pe râul Mureș făcându-și datoria față de locuitorii de pe ambele maluri ale râului. Aceștia așteaptă acum începerea lucrărilor care vor aduce un plus de siguranță în circulația pietonală și rutieră.

Ioan A. BORGOVAN

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Bombă găsită într-o comună mureșeană

Distribuie Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș a …