FOTO: Festivalul Intercultural ProEtnica 2019 va însemna 5 zile, 600 de participanți și 20 de comunități Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 418 Vizualizări

FOTO: Festivalul Intercultural ProEtnica 2019 va însemna 5 zile, 600 de participanți și 20 de comunități

Peste 600 de reprezentanți din partea tuturor etniilor din România se vor întâlni la Sighișoara, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Intercultural ProEtnica. Evenimentul, devenit deja unul de referință, a debutat miercuri, 21 august, și va oferi un program foarte bogat pe parcursul a cinci zile, până duminică, 25 august.

Anul acesta, organizatorii au accentuat latura culturală a festivalului mai mult decât în anii trecuți, prin crearea unei secțiuni noi în program, și anume Salonul literar, unde scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziţii și lansări de carte. În cadrul acestei secțiuni, sunt invitați: Mircea Dan Duța împreună cu poeta Anca Iulia Beidac, Mariana Gorczyca, Péter Demény, Maria Dobrescu și Miruna Olteanu.

Secțiunea deja consacrată Agora dialogului intercultural este, de asemenea, bogată în acest an. Prelegerile, mesele rotunde, simpozioanele, dezbaterile menite să promoveze înțelegerea diversității culturale ca element definitoriu al identității europene se vor desfășura în mai multe locații: Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică (Sala Sander), Sala Barocă a Primăriei și Sinagoga din Sighișoara.

Scena principală din Piața Cetății va fi de asemenea animată de 37 de ansambluri aparținând tuturor minorităților naționale din România. Evoluând pe aceeași scenă, acestea vor oferi momente artistice de dans și muzică inedite, care vor încânta publicul și vor oferi adevărate demonstrații de prietenie interculturală. Astfel, pe scenă vor urca toate cele 19 organizații ale minorităților naționale de pe teritoriul țării: albanezi, armeni, bulgari, croați, evrei, germani, greci, cehi, iatlieni, macedoneni, maghiari, polonezi, ruteni, romi, ruși lipoveni, sârbi, slovaci, turci, tătari, ucraineni. Nu vor lipsi din program seara dedicată teatrului și expozițiile artiștilor contemporani aparținând minorităților. Piața Muzeului va fi locul de amplasare a standurilor de carte, de prezentare a comunităților etnice sau a tradițiilor meșteșugărești.

Serile festivalului ProEtnica 2019 vor fi pline de surprize plăcute. Astfel, joi, 22 august, va fi organizată o seară grecească, încheiată cu un recital susţinut de Ionuţ Galani, iar sâmbătă seara vor reveni pe scena din Piața Cetății îndrăgiții muzicieni de la Bucharest Klezmer Band împreună cu inconfundabila Maia Morgenstern.

 

„O sursă de inspirație pentru proiecte viitoare”

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în Piața Cetății, în prezența organizatorilor, dar și a partenerilor instituționali și a câtorva oficialități.

„Urmează 5 zile în care vom fi încântați de cei care vor participa la acest festival, este vorba de 20 de comunități, de etnii din țara noastră, cu peste 600 de participanți. Vă urez tuturor 5 zile minunate, în care să vă simțiți cât se poate de bine în municipiul nostru”, le-a urat celor prezenți Ovidiu Mălăncrăvean, Primarul municipiului Sighișoara.

Vincze Loránt, președintele Uniunii Federative a Naționalităților Europene și deputat în Parlamentul European a considerat că festivalul oferă premisele unui dialog eficient între minorități, dar și între minorități și majoritate.
„Cred că este foarte imporant ca nu numai să participăm și să vizionăm aceste performanțe culturale și artistice aici, pe această scenă, dar să intrăm și în dedesubturile vieții de minoritar din România sau din Europa și în acest sens este important că un grup de studenți an de an vin aici, la acest festival, și discută despre problematica protecției minorităților europene. Cred că această deschidere din partea lor și a majorității este foarte importantă pentru ca conviețuirea dintre minoritate și majoritate să fie una într-adevăr excelentă aici, în România”, a fost de părere Vincze Loránt.

Magdolna Grosu, Expert superior la Ministerul Culturii și Identității Naționale a subliniat ajutorul primit de organizatorii Festivalului ProEtnica din partea Ministerului: „Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost de la început alături de organizatorii evenimentului, a sprijinit acest festival, pentru că obiectivele sale – dialogurile dintre culturi, conservarea, dezvoltarea și promovarea identităților minorităților naționale care conviețuiesc de sute de ani în România – sunt valori care sunt în mod constant promovate de către Ministerul Culturii și Identității Naționale. (…) Ceea ce se întâmplă aici nu se reduce la perioada evenimentului, trăiește mai departe în inimile și mentalul participanților, devine o sursă de inspirație pentru proiecte viitoare.”

Coabitare pașnică într-o lume a iureșului

Meto Novak, reprezentant al minorităților sorbilor din Germania și din partea Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură a Landului Branderburg a transmis un mesaj de susținere, iar Ionela Balaș, Consilier Județean din partea Consiliului Județean Mureș le-a urat tuturor celor prezenți la eveniment un festival cât mai frumos.
„Vă doresc ca cele 5 zile care urmează să fie niște zile de vis pentru dumneavoastră, să ne simțim bine cu toții împreună. Distracție plăcută și, încă o dată, bine ați venit la Sighișoara”, a transmis Ionela Balaș.

Cornelia Hemmann de la Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart, coordonator regional pentru România, Serbia și Ungaria a amintit felul în care a luat naștere festivalul: „Mă bucur foarte mult că suntem aici. Institutul pentru Relații Externe are o poveste cu festivalul. În fapt, noi am creat ideea împreună cu domnul Volker Reiter acum aproape 20 de ani. Noi suntem o minoritate germană, dar este important pentru noi că festivalul este și despre schimbare de idei și de întâlnire între diferite etnii.”

Miruna Olteanu, Director de comunicare și promovare la Institutul Cultural Român a precizat că interacțiunea directă cu patrimoniul cultural al minorităților etnice din România este cea mai eficientă modalitate de apropiere a publicului larg față de multiculturalitate.
„Mentalitățile se schimbă prin înțelegere, înțelegerea care se produce prin contact cu tradiții, cu ritmul pașilor de dans, cu făuriri culinare, cu sunetul muzicii. (…) Trebuie să învățăm să ne comunicăm valorile naționale prin detalii – detaliile tradițiilor, prin emoții – emoțiile artelor, și prin repere morale – reperele unei istorii ale coabitării pașnice într-o lume a iureșului. De aceea, începând de astăzi, vreme de 5 zile ne vom bucura împreună, ne vom cunoaște și vom înțelege ce înseamnă prietenia interculturală.”

Un festival care să schimbe mentalități și să genereze tradiții noi

Volker Reiter, președintele Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret din Sighișoara și organizator al Festivalului ProEtnica își dorește ca evenimentul să transgreseze caracterul festiv și să constituie un adevărat liant cultural care va persista în comunitate și va avea efecte benefice în timp.
„Speranța noastră este că în cei 19 ani, ProEtnica a avut efecte în societate, deoarece ProEtnica dorește să fie mai mult decât un simplu festival la care vii, te distrezi și hai pa. ProEtnica dorește să fie o adevărată sărbătoare, un moment festiv în viața omului, care deschide și schimbă sufletele dumneavoastră, care schimbă mentalități în societate și care generează tradiții noi. Așadar, ProEtnica dorește să fie un isntrument care ajunge să creeze o conviețuire pașnică între etnii în societatea de azi și de mâine. Dacă reușim acest lucru nu depinde de noi, ci depinde de dumneavoastră.”

Festivitatea de deschidere a început cu un spectacol susţinut de trupa de dansuri a Forumului Democrat German din Sighişoara şi fost urmată de dezbaterea-panel „Protecţia Minorităţilor Naţionale – instrument al dezvoltării paşnice în Europa”.

Proiectul este implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de Guvern, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de finanţator.

De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighişoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutului pentru Relaţii externe din Stuttgart (Institut fur Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.

Programul intergral al celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Intercultural ProEtnica poate fi accesat pe site-ul oficial proetnica.ro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE