- Elena.Polearus
- 0 comentarii
- 2469 Vizualizări
GALERIE FOTO. ANIVERSARE: Grădina Zoologică Târgu Mureș, în creștere continuă, și cu multe suprize pregătite!
24 august 2019În 23 august, Grădina Zoologică din Târgu Mureș a sărbătorit 55 de ani de la înființare, deschizându-și porțile pentru a-i primi gratuit pe toți vizitatorii săi. Cei mari împreună cu cei mici au acaparat într-un număr foarte mare casa celor 158 de specii și 782 de animale pe care le găzduiește Grădina Zoologică la ora actuală.
În momentul înființării, grădina zoologică măsura aproximatv 700 de metri pătrați și avea 10 animale: 3 lupi, 2 urși, 2 mistreți, 2 fazani și o căprioară. În decursul anilor, numărul animalelor a crescut, au fost ridicate mai multe pavilioane și padocuri aferente. Cea mai mare investiție a fost în programul inițiat de primărie în 2007 în valoare de 4,5 milioane de euro în urma căruia a fost amenajată o semi-rezervație pentru urși și lupi pe o suprafață de 5 hectare, o semi-rezervație pentru ierbivorele europene pe o suprafață de 10 hectare, a fost construit un pavilion pentru feline, unul pentru păsările de baltă, reamenajându-se și lacul existent. A fost construit un pavilion african pentru adăpostirea girafelor, elefanților, a ierbivorelor africane, precum și s-au amenajat două padocuri aferenete pe o suprafață de 1,5 hectare fiecare, finalizându-se și iluminatul public în toată grădina.
„Avem colaborări cu instituții similare din străinătate, nu numai pentru schimbul de animale, ci și pentru schimb de experiență. Ținem legătura cu colegii, nu concurăm, ci din contră, ne ajutăm reciproc. În speță avem legături foarte strânse cu Ungaria, Germania și Olanda în acest sens. Momentan suntem membri candidați în Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice, ceea ce înseamnă că în curând vom fi membri, ceea ce este o recunoaștere enorm de mare pe plan profesional pentru munca depusă și pentru grădina zoologică”, a spus Kopacz Andras, director adjunct, care este și cel mai vechi angajat al unei grădini zoologice din țară.
Pe lângă colaborarea cu diverse grădini zoologice, cea din Târgu Mureș colaborează și cu diverse ONG-uri din localitate care aduc animale rănite, operate și care nu mai au șanse de a supraviețui în libertate unde vor găsi condiții prielnice pentru trai.
„Chiar ne-am ambiționat să reziste Grădina Zoologică și să nu fie ca în alte zone desființate. Le îngrijim foarte bine, asta înseamă un personal pe care nu îl găsești foarte ușor. Sunt oameni care au această dăruire și îi felicit pe ei și pe domnul director. Încercăm mereu să fim în atenția cetățenilor, dar nu numai cu ce înseamnă să vadă cum trăiește și se manifestă în mediul său un animal, ca copilașii să crească cu ideea de animale sălbatice. Dorim să fie chiar o pădure-parc, adică o grădină zoologică în care omul să vină, să se odihnească, să stea la aer curat, să se plimbe și asta contrastează serios cu ceea ce se întâmplă în alte județe”, a spus primarul Dorin Florea prezent la eveniment.
Lemurii, eliberați pe insulă de aniversare
„Suntem bucuroși că astăzi, de ziua noastră, avem un număr atât de mare de vizitatori. Sunt 55 de ani de la înființarea Grădinei Zoologice din Târgu Mureș. În decursul anilor, suprafața acestei grădini a crescut în mod consistent, în sensul în care astăzi avem 40 de hectare și 800 de animale, numărul de vizitatori crescând de la an la an”, a spus Dumitru Pavel, directorul Grădinii Zoologice, care afirmă că doar în anul 2018, au fost peste 450.000 de vizitatori.
„În cinstea zilei de astăzi am reușit să finalizăm proiectul eliberării lemurilor pe insulă. Avem o familie de 7 lemuri, am muncit 2 luni pentru a le crea condițiile necesare ca ei să se simtă într-un fel în libertate pe insula noastră din grădina zoologică. Este un succes total, și pentru ele este un lucru foarte bun că sunt afară, sunt în aer și nu sunt închise într-un spațiu mic, iar copiii pot să le admire în mediul lor natural. Pe viitor, ca și proiecte, ne-am propus să construim un grajd pentru ierbivorele africane”, a adăugat directorul.
Din păcate, în urma ultimelor rectificări bugetare făcute de Consiliul Local, directorul grădinii zoologice spune că au apărut probleme financiare. „Sperăm să se revină la normalitate, să putem investi în Grădina Zoologică, să putem achiziționa hrană de calitate și medicamente suficiente pentru animalele noastre. Avem și o mare nevoie de personal”, a spus Dumitru Pavel. În viitorul apropiat, angajații zoo își doresc și reabilitarea sectorului acvaristic.
O grădină zoologică admirată în toată țara
Cei 37 de angajați muncesc în fiecare zi pentru a asigura comfortul animalelor, și din fericire, nu mai trebuie să aducă mâncare de acasă pentru ele cum se mai făcea în trecut, animalele beneficiind de hrană destulă din bugetul local. Pe lângă angajați, pe timpul verii, la munca zilnică de la grădina zoologică au contribuit 49 de elevi zilieri, care pe lângă curățenie și îngrijire, au construit de la zero locul pentru iepuri.
„Aș vrea să atrag atenția asupra importanței unei grădini zoologice în ceea ce privește educațiea, cercetarea, conservarea și ceea ce înseamnă natură. Și vreau să atrag atenția că ca și un om din alt oraș, aud de foarte multe ori de oameni care merg să viziteze grădina zoologică din Târgu Mureș, toată lumea este încântată de ea. Ca și om care e implicat în viața grădinilor zoologice, eu m-aș bucura dacă în continuare am avea un parcurs ascendent și ar ajunge grădina zoologică de aici acolo unde îi este locul, în membru în Federația Europeană a Grădinilor Zoologice, fiind și primul membru candidat IAZA din țară. Este o grădină din care mulți colegi s-au inspirat și pe care mulți o admiră”, a spus Mate Csaba, președintele Federației Grădinilor Zoologice din România.
La aniversare, în cadrul Expoziției fotografice „Cele mai frumoase instantanee din Grădina Zoologică”, au fost expuse cele mai frumoase 55 de fotografii din trecut și 55 din prezent, fotografii care au fost strânse într-un album foto.
Suntem norocoși că avem parte de un astfel de loc la noi în oraș, însă ceea ce încă lipsește este transportul în comun care să ducă la Platoul Cornești. Ar fi prielnic măcar un autobuz pe oră, care ar reduce poluarea din zonă datorată mașinilor, ar permite celor fără autoturisme să ajungă în cel mai înalt punct al orașului și, cu siguranță, având în vedere numărul foarte mare de vizitatori ai zonei, ar fi și profitabil.
La mulți ani, Zoo Târgu Mureș!
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu