Share
Home / Cultură / „Între noi totul e bine“, în regia lui Grzegorz Jarzyna, proiecție la Teatrul Național

„Între noi totul e bine“, în regia lui Grzegorz Jarzyna, proiecție la Teatrul Național

Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu Mureș invită publicul la o nouă întâlnire cu o creație de referință a reputatului regizor Grzegorz Jarzyna, în cadrul proiectului Un Nume inițiat și coordonat de regizorul Theodor-Cristian Popescu.

Sâmbătă, 31 august, ora 19.30, la Sala Mică va fi proiectată versiunea filmică a unei tragedii comisionate de TR Warszawa de la Dorota Masłowska, una dintre cele mai importante reprezentante ale tinerei dramaturgii polone. O descriere grotescă a destructuratei, pauperei societăţi poloneze, care şi-a pierdut sensul comunitar. Personajele principale sunt o bunică, o mamă şi o fiică ce împart casa în care locuiesc cu mai mulţi chiriaşi. Fiecare dintre aceştia foloseşte un alt limbaj şi trăieşte într-o bulă a propriei sale imaginaţii. Spectacolul e o evaluare amară a trei generaţii de polonezi: una născută înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, una născută în timpul regimului comunist şi una în sistemul capitalist.

Spectacolul chestionează starea societăţii poloneze la câtva timp după recâştigarea libertăţii, expune mesajele false ale reclamelor TV, ale revistelor glossy şi tabloidelor şi confruntă visul consumerist cu realitatea unei familii ce nu-şi poate satisface nevoile de bază. Sub imaginea destituţiei sociale şi pauperizării culturale se ascunde întrebarea despre identitatea naţională, despre ce face ca poporul polonez să fie sau nu o comunitate. Se pare că singurul numitor comun ar fi cel de-al Doilea Război mondial şi Insurecţia Varşoviană. În acest spectacol, Jarzyna a folosit pentru prima dată un decor virtual: apartamentul e desenul unui copil proiectat pe pereţii goi.

Danuta Szaflarska (1915-2017), distribuită în rolul Femeii Bătrâne Sumbre, avea 93 de ani la data premierei şi a împlinit 100 de ani jucând în acest spectacol, ceea ce a făcut-o cea mai în vârstă actriţă poloneză în activitate.

O producție TR Warszawa din 2015.

Proiecția va fi urmată de un scurt Q&A cu regizorul Grzegorz Jarzyna.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VĂ RUGĂM SĂ DISTRIBUIȚI! ”#FiiSolidar”, campanie lansată de Prefectura Mureș și Crucea Roșie Mureș!

Instituția Prefectului – Județul Mureș și Crucea Roșie Română – Filiala Mureș își unesc forțele …

Share
Share