Home / Cultură / FOTO. Lansări de carte cu ocazia Zilei Limbii Române, la SIMFEST
Public prezent la lansările de carte (Foto: Simion Liviu)

FOTO. Lansări de carte cu ocazia Zilei Limbii Române, la SIMFEST

Distribuie

Ziua Limbii Române a fost celebrată așa cum se cuvine în cadrul celei de-a XVI-a ediții SIMFEST. Pe lângă simpozionul „Românii și limba lor – de la Sarmizegetusa Regia la București“, au fost prezentate programe ale unor televiziuni în limba română din străinătate și au fost lansate volume publicate de români de peste hotare. Printre acestea s-au numărat „Chișinău. Evocări interbelice. O antologie de reportaje literare“ (Editura Eikon, București, 2018) de Diana Vrabie, romanul „Chemarea“ de Ioana Giurgiu și „Fascismul și comunismul – Două ideologii, aceeași teroare“ de Alexandru Bobeică.

O evocare, o chemare și o atenționare

Conf. univ. dr. Diana Vrabie, de la Catedra de Literatură română și universală din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo“ din Bălți, Republica Moldova și-a exprimat dragostea pentru capitala Basarabiei printr-un volum în care a încercat să îi contureze un portret ferit de sentimentalisme, dar asumat subiectiv.
„Dorința de a completa anumite locuri ale memoriei prin relevarea unor texte care vin și vorbesc în numele Chișinăului interbelic a stat la baza acestui demers. Am încercat să adun mărturii edificatoare sugestive prin descoperirea unor texte coagulate în jurul acestui topos al urbei, pornind de la ziarele și revistele care ne mai sunt reperabile la această oră, precum: Universul Literar, Adevărul Literar și Artistic, Viața Românească sau ziarele și revistele din Basarabia: Din trecutul nostru și Pagini basarabene.
Volumul cuprinde 60 de reportaje cu o pronunțată tentă literară și tot atâtea mărturii ale unei realități edilitar-culturale. Rezultă felul de a fi al chișinăuenilor, modul lor de a gândi, de a simți și întreaga atmosferă a Chișinăului interbelic.
Se pronunță asupra asupra Chișinăului interbelic artiști, publiciști, cărturari care vin și, în manieră proprie, cu ingrediente stilistice individualizante îi completează această esență plurivalentă.
Printre semnatarii iluștri ai reportajelor se numără Mihail Sadoveanu, Gala Galaction și Constantin Stere.
Modestul demers de la care am plecat a fost încurajarea memoriei urbane și dacă el a fost atins cel puțin parțial înseamnă că efortul nu a fost inutil“, a declarat Diana Vrabie.

Autoarea Ioana Giurgiu, stabilită în SUA, a prezentat romanul „Chemarea“ ca pe o lucrare de suflet, în care personajul principal traversează o criză existențială și încearcă să își readucă viața pe o pantă ascendentă.
„Cartea este dorința noastră de a fugi, de a alerga, de a merge departe, dar până la urmă ne urmăm fiecare chemarea. Această carte este chemarea sufletului către Dumnezeu, către credință. (…) Eu m-am inspirat din viață. Am trăit multe experiențe și am cunoscut multe persoane, inclusiv una ca personajul cărții mele. E un personaj care a plecat în lume ca un copil bun, dar viața și, mai ales politica, i-a stricat rostul și când a înțeles de fapt ce s-a întâmplat cu el a încercat să fie un om bun, dar era prea târziu. Atunci a ascultat chemarea a ceva mai presus de noi, pentru că noi nu existăm numai așa, în carne și oase, noi existăm spiritual. Iar personajul răspunde acestei chemări spirituale“, a precizat Ioana Giurgiu.

Autorul Alexandru Bobeică din Republica Moldova a declarat că volumul „Fascismul și comunismul – Două ideologii, aceeași teroare“ se vrea a fi un semnal de alarmă pentru contemporani, pentru a preveni repetarea unor greșeli capitale ale trecutului.
„Cartea asta are o importanță în primul rând cognitivă pentru cei care studiază istoria trecutului nostru, pentru liceeni, pentru studenți de la facultăți, chiar și pentru profesori, și are și o importanță practică. pentru ca omenirea să nu admită revenirea în viața noastră a unor astfel de regimuri noi trebuie să le cunoaștem natura și esența pentru a nu pentru a nu admite revenirea lor pe arena politică și în viața noastră de toate zilele“, a menționat Alexandru Bobeică.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Universitatea de Arte din Târgu Mureș – peste 75 de ani de tradiție în învățământul universitar artistic

Distribuie Universitatea de Arte din Târgu Mureş, înfiinţată în anul 1946 prin Decretul-lege nr. 276, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.