FOTO: Biserica de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, sfinţită după 26 de ani Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3117 Vizualizări

FOTO: Biserica de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, sfinţită după 26 de ani

Câteva sute de credincioşi au participat duminică, 1 septembrie, la slujba de sfinţire a Bisericii de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Târgu-Mureş. Construită în urmă cu 26 de ani, în apropiere de Parcul Eroilor şi de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, lăcaşul de cult a fost sfinţit de un sobor de preoţi şi diaconi condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

Îndemn la iertare şi iubire creştinească

După oficierea Dumnezeieştii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, ÎPS Irineu i-a îndemnat pe credincioşi la iertare şi iubire creştinească faţă de semeni.

„Semnul distinctiv al creştinului autentic este iubirea care se jertfeşte pentru a ierta şi care se dăruieşte pentru a ajuta. Dragostea care nu caută ale sale şi nu gândeşte răul ne înalţă în comunitatea fiilor liberi ai lui Avraam şi în cele din urmă ne asigură veşnicia fericită. Să ne fie clar că viaţa umană nu poate fi ameliorată decât atunci când creştinii iartă şi iubesc. Atunci când dau dovadă de îngăduinţă şi de îndurare. Precum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, „lumea poate fi mai puţin păgână dacă noi suntem mai creştini”. Acesta a fost mesajul pe care am vrut să vi-l pun la suflet astăzi, cu prilejul târnosirii sau sfinţirii Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Târgu-Mureş. Cu prilejul celebrării aici, pe acest podium sacru, a Dumnezeieştii Liturghii care înseamnă Cerul pe Pământ, Dumnezeu cu oamenii şi oamenii cu Dumnezeu, într-un climat penetrat de energii dumnezeieşti şi de aripi, de îngeri care îl însoţesc pe Mielul înjunghiat pentru păcatele lumii, coborât în mijlocul nostru”, a spus ÎPS Irineu.

Totodată, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei i-a îndemnat pe cei prezenţi ca în „lumea aceasta trecătoare şi deşartă” să îl iubească pe Hristos, „biruitorul etern al iadului şi al morţii”.

„Vă îndemn să iubiţi Biserica, locul sălăşluirii slavei lui Hristos. Aici coboară Domnul, doctorul sufletelor şi al trupurilor, pentru ca să împartă tuturor iertare şi tămăduire. Avea dreptate Sfântul Chiril al Alexandriei când zicea: „Hristos care locuieşte pe altar repetă mereu aceleaşi cuvinte: dă-mi mie, fiule, inima ta”. El vrea să intre în intimitatea fiinţei noastre pentru ca să transforme boala în sănătate, vina în iertare, înfrângerea în biruinţă, zdrobirea în măreaţă binecuvântare şi lacrima în surâs de fericire”, a afirmat ÎPS Irineu.

Părintele Ioan Lazăr, vocaţie de ctitor

Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei i-a oferit părintelui paroh Ioan Lazăr, ctitorul Bisericii de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Târgu-Mureş XIII, Protopopiatul Târgu-Mureş, o Diplomă de vrednicie „pentru osteneala de care Sfinţia Sa a dat dovadă în slujirea pastorală şi misionară a poporului drept credincios”.

Părintele Ioan Lazăr a fost prezentat ca fiind „un vrednic slujitor al Sfântului Altar şi un iubitor al neamului românesc”, activitatea sa de 42 de ani în slujba Credinţei fiind rezumată astfel în cifre: trei biserici ctitorite, înfrumuseţate cu cele necesare cultului, două biserici renovate cu pictură şi mobilier, două biserici şi corpuri de chilii la două mănăstiri începute să fie construite, mai multe capele amenajate, două case parohiale construite şi un centru de asistenţă socială activ.

„Bucuria sărbătorii de astăzi o datorăm vrednicului părinte paroh Ioan Lazăr, care ani în şir a lucrat cu tragere de inimă să zidească, să împodobească şi apoi să înnoiască această biserică. Dar sfinţia sa n-a făcut doar atât. Sfinţia Sa are vocaţie prin excelenţă de ctitor, ca unul care a înălţat biserici şi mănăstiri. O excepţie în Eparhia Ortodoxă de Alba Iulia”, a menţionat ÎPS Irineu.

„Nu pot decât să îmi exprim omagiul preţuirii mele şi să-l felicit din toată inima mea pe acest harnic şi destoinic lucrător în via Domnului”, a adăugat Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

Bisericuţa cu milioane de credincioşi

Paroh al Bisericii de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva” alături de părintele Manuel Lazăr, ctitorul lăcaşului de cult, părintele Ioan Lazăr, a adus mulţumiri tuturor celor care în decursul anilor au susţinut activitatea bisericii.

„În această primă zi de toamnă, Dumnezeu ne-a învrednicit să avem în mijlocul nostru pe Arhiereul lui Hristos, care a venit să târnosească şi să sfinţească această biserică. Nu e o catedrală, pare o biserică simplă. În această biserică, în 26 de ani au curs atâtea lacrimi, putea să fie un râuleţ. S-a făcut atunci pentru necesitate, pentru că aici, lângă o salbă de spitale, nu era niciun locaş de închinăciune. Atât pentru bolnavi, cât şi pentru studenţi sau elevi, a fost loc de alinare şi loc de rugăciune. În cei 26 de ani, să nu vi se pară mult, au trecut milioane de oameni prin această biserică”, au fost cuvintele părintelui Ioan Lazăr.

Diplome de aleasă cinstire

Totodată, ÎPS Irineu a acordat Diplome de aleasă cinstire celor care au ajutat la finalizarea lucrărilor Bisericii de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva”: Dorin Florea – primarul municipiului Târgu-Mureş, Ovidiu Dancu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Claudiu Maior – consilier al primarului municipiului Târgu-Mureş, Dumitru Bîltag – inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, Cătălin Rădulescu – adjunct şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, Zaharie Fărcaş, Gheorghe Căliman, Ioan Răchită, Alina Guşatu, Florentina Popa, membrilor Consiliului Parohial şi membrilor Comitetului Parohial.

Text şi foto: Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE