Un secol de viață pentru veteranul Gheorghe Ioan Cotârlă Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 342 Vizualizări

Un secol de viață pentru veteranul Gheorghe Ioan Cotârlă

Veteranul de război Gheorghe Ioan Cotârlă din satul Habic, comuna Petelea, a fost sărbătorit duminică, 1 septembrie, la căminul cultural, de întregul sat, de autorități locale și centrale, militari, la împlinirea vârstei de 100 de ani, informează www.agerpres.ro.

Cinci ani de prizonierat, în Rusia

Conform Agerpres, Gheorghe Ioan Cotârlă le-a mulţumit numeroşilor oaspeţi care au venit să îl sărbătorească și le-a spus că deşi a trăit ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind şi prizonier la ruşi timp de cinci ani, s-a bucurat de o sănătate excelentă şi că această sănătate le-o doreşte tuturor.

”Am stat cinci ani în lagăr de prizonieri, în Rusia, au fost ani grei. Cu toate acestea, nu am fost la doctor niciodată şi, în fiecare zi, beau câte ceva, beau doar puţin, nu ca să mă îmbăt. Ce să le doresc oamenilor? Să îşi îngrijească sănătatea, să nu ia patimi rele şi să se îndrepte către tot ce e bun”, a afirmat Gheorghe Ioan Cotârlă.

Aprecieri din partea prefectului

La ceremonie a participat și Mircea Dușa, prefectul judeţului Mureş, care i-a înmânat veteranului un drapel tricolor şi o Diplomă de Excelenţă ”în semn de înaltă preţuire şi respect pentru o viaţă dedicată patriei, pentru profesionalism şi sacrificiu, pentru exemplul dat generaţiilor viitoare şi pentru puterea de a lupta pentru ca România să fie astăzi o ţară completă şi frumoasă”.
”În judeţul Mureş mai sunt în viaţă 90 de veterani de război, media de vârstă fiind de 96 de ani, din care trei împlinesc în acest an 100 de ani. Am ţinut neapărat să fiu prezent astăzi la ceremonia organizată la împlinirea a 100 de ani a domnului Cotârlă, veteran de război, tocmai din respect pentru faptul că şi-a pus viaţa în pericol – aşa cum spunea un veteran de război – ei sunt eroi, sunt cei care au înţeles la momentul respectiv că interesul ţării şi apărarea culorilor tricolorului românesc este mai presus de orice. Şi domnul Cotârlă a participat la cel de-al Doilea Război Mondial, îmi spunea că a fost cinci ani în lagăr, dar niciodată nu şi-a pierdut speranţa că va ajunge în satul natal, aici, în Habic, şi va contribui la dezvoltarea satului, la bunul mers al activităţilor social-economice din sat. Iată că oamenii apreciază acest lucru şi mă bucur că în număr mare tot satul este prezent la această ceremonie. Îi urez domnului Cotârlă ”La mulţi ani”, să fie sănătos şi să le vorbească tinerilor despre importanţa dragostei faţă de ţară şi faţă de cei care au făurit România Mare”, a afirmat Mircea Dușa, citat de Agerpres.

Cadou special

Potrivit primarului comunei Petelea, Sorin Pompei Pădurean, în Petelea mai trăiesc doar doi veterani de război.

”Nu am mai avut niciodată astfel de petreceri pentru sărbătoriţi la 100 de ani, familia domnului Cotârlă a sponsorizat această masă, iar Primăria a sprijinit cu decorurile. Am avut în comună şapte veterani de război, mai avem în Petelea un veteran de 94 de ani şi pe domnul Cotârlă care face 100 de ani. Consiliul Local Petelea a aprobat o sumă de bani pentru a-i face un cadou sărbătoritului, un balansoar, un coş de flori cu 100 de garoafe şi o plachetă de aur la împlinirea a 100 de ani a eroului”, a precizat Sorin Pompei Pădurean, citat de Agerpres.

Prețuirea Forțelor pentru Operații Speciale

În cadrul aceleiași ceremonii, Gheorghe Ioan Cotârlă a mai primit o Diplomă de Onoare din partea Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, înmânată de lt. col. Sergiu Colceriu, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș.

”Se acordă veteranului de război Cotârlă Gheorghe Ioan, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani, în semn de preţuire pentru întreaga activitate pusă în slujba ţării şi a Armatei României, pentru contribuţia adusă la eliberarea teritoriului naţional. Acest moment jubiliar ne oferă nouă, celor ce slujim sub drapel, plăcuta ocazie de a vă transmite admiraţia noastră pentru actele de curaj şi devotamentul faţă de patrie dovedite pe câmpul de luptă. Vă dorim multă sănătate şi un sincer ”La mulţi ani!”, se arată pe diploma oferită de Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale.

(Redacţia)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE