Stagiunea 70 pentru Filarmonica de Stat Tîrgu-Mureș Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 494 Vizualizări

Stagiunea 70 pentru Filarmonica de Stat Tîrgu-Mureș

Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș se pregătește pentru o nouă stagiune, a 70-a la număr,  prilej de bucurie pentru melomanii mureșeni, beneficiarii din plin ai muzicii clasice și nu numai, după cum afirmă Vasile Cazan, dirijor, Managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.„Suntem în septembrie, luna în care și la Filarmonică începe noua stagiune. Permiteți-mi să vă salut pe această cale și să vă adresez cele mai alese gânduri de bine. Cu bucurie doresc să vă aduc la cunoștință că stagiunea 2019-2020 este o stagiune aniversară și vom sărbători împreună șaptezeci de ani de la înființarea instituției noastre de suflet. Nu fac un secret spunându-vă că seria de concerte care începe se anunță extrem de atractivă, cu evenimente de excepție, cu programe de mare frumusețe dar și de mare diversitate, cu dirijori și soliști valoroși din țară și de peste hotare și care împreună cu dintinșii mei colegi, artiștii Filarmonicii tîrgumureșene ne vor încânta prin forța talentului și înaltului lor profesionalism”, a precizat  Vasile Cazan.

Parte componentă a Festivalului „George Enescu”

Stagiunea aniversară cu numărul 70 își ia startul joi,19 septembrie, ora 19 în Sala mare a Palatului Culturii cu un concert vocal-simfonic extraordinar dirijat de Maestrul Adrian Petrescu., inclus în calendarul Festivalului Internațional „George Enescu”.

„Evenimentul inaugural este și un moment artistic în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” ediția a XXIV-a. Programul concertului este foarte bine gândit căci dorim să imprimăm chiar la începutul călătoriei muzicale prin noua stagiune caracterul sărbătoresc al acesteia. Așadar deschidem seria de concerte cu Uvertura festivă de D. Șostakovici care va proclama prin grandoarea și monumentalitatea ei debutul stagiunii aniversare cu numarul 70. Urmează apoi Fantezia pentru pian, cor și orchestră de L.van Beethoven, solistul fiind un excepțional pianist din Ungaria, Fülei Balázs. În partea a doua, Roxana Oprea, concertmaestru al orchestrei noastre va fi solista în frumoasa Baladă pentru vioară și orchestră de George Enescu. Vor urma apoi Secvențe pentru orchestră de coarde de Cornel Țăranu, acestora urmându-le una din capodepele lui F. Liszt, Les Preludes. Dacă în prima parte Corul Mixt a fost în scenă în monumentala Fantezie de Beethoven, în final va reveni și împreună cu orchestra vor încheia seara cu grandioasa lucrare Pomp and Circumstance de E. Elgar”, a precizat Vasile Cazan.

Sala mică a Palatului Culturii va fi miercuri, 25 septembrie, ora 19,  gazda unui frumos concert cameral. Își dau concursul violonista Estera Ghica-Racz și pianista Móriczi Melinda care vor interpreta lucrări pentru vioară și pian de Tiberiu Olah, J. Brahms și Fr. Schubert.

Colaborare româno-japoneză pe acordurile muzicii

Maestrul Shinya Ozaki dirijorul permanent al orchestrei Filarmonicii revine la pupitru joi, 26 septembrie, ora 19, în cadrul tradiționalului concert realizat în colaborare cu reprezentanții Țării Soarelui Răsare.

„Este vorba despre Concertul simfonic extraordinar pe care îl susținem în fiecare stagiune în luna septembrie și este realizat în colaborare cu Ambasada Japoniei în România și Asociația Kumamoto-România precum și cu Liceul Vocațional de Artă din orașul nostru. În deschidere vom putea audia Uvertura Cenușăreasa de G.Rossini. Pianista Chiyo Hagiwara, și ea din Țara Soarelui Răsare va interpreta apoi Concertul nr.6 in Fa major pentru pian și doi flauți de J.S.Bach, în importante roluri solistice îi vom putea asculta în acest opus pe Sándor Ágnes Klára și Mihály Csaba, excelenți artiști ai orchestrei noastre. Tânărul saxofonist Benedek Balázs ne va interpreta Scaramouche de D. Milhaud și apoi violonista Iulia Teodora Todoran ne va tălmăci Ciacona de A.Vitali, cei doi tineri soliști, elevi ai Liceului de Artă vor fi beneficiarii unor premii din partea prietenilor noștri japonezi. Concertul se va încheia cu binecunoscutul poem simfonic Finlandia de J. Sibelius”, afirmă directorul Filarmonicii de Stat Tîrgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE