Home / Cultură / „Navigatorul“ se relansează pe ape adânci, la Sala Mare
Foto: Cristina GÂNJ (Bristena)

„Navigatorul“ se relansează pe ape adânci, la Sala Mare

Distribuie

Crăciunul e o sărbătoare a familiei, a bucuriei, a generozităţii şi a iertării. Speranţele renasc, iar legăturile între semeni se consolidează. Sunt unele cazuri, însă, când Ajunul Crăciunului readuce în viaţa oamenilor traume reprimate, secrete îngropate adânc şi spaime înăbuşite.

Foto: Cristina GÂNJ (Bristena)

„Navigatorul“, piesa scrisă de Conor McPherson în 2006, prezintă o astfel de situaţie. Acțiunea este plasată în Baldoyle, o suburbie din Dublin. Povestea îl are în centru pe James „Sharky” Harkin, un alcoolic care locuiește cu fratele său orb și în vârstă, Richard Harkin. Pe măsură ce încearcă să stea departe de băutură în perioada sărbătorilor, Sharky trebuie să îi țină piept irascibilului Richie, dar și propriei conștiințe care îl bântuie. Iar în momentul în care însuşi Diavolul, îmbrăcat la patru ace şi emanând o carismă ameninţătoare, descinde în căminul măcinat de tensiuni al celor doi fraţi şi ia parte la un poker în care miza depăşeşte cu mult banii, devine clar că „lumina sfântă a sărbătorilor“ are nevoie de un imbold pentru a restabili echilibrul ameninţat din toate părţile.

Incisivă, plină de subtilităţi, profundă şi debordând de un umor amar, piesa a fost nominalizată la prestigioasele Premii Tony și Olivier.

Spectacolul Companiei „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Târgu-Mureș, „Navigatorul“ de Conor McPherson, în traducerea lui Bogdan Budeș şi regizat de Cristi Juncu, revine pe scena Sălii Mari în noua stagiune, ajunsă la nr. 58. Scenografia este semnată de Cosmin Ardeleanu, iar din echipa artistică a spectacolului face parte și coregraful Attila Bordás, acesta semnând mișcarea scenică. Regizorul Cristi Juncu este cunoscut publicului târgumureșean pentru spectacolele realizate în ultimii ani, „Şcoala nevestelor“ şi „Dinte pentru dinte“, care se joacă și în prezent cu sălile pline.

Foto: Cristina GÂNJ (Bristena)

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Theo Marton, Nicu Mihoc, Dan Rădulescu, Costin Gavază, Richard Balint și Ale Țifrea. Richard Balint a fost distins pentru interpretarea rolului Mr Lockhart cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, în 2019. Din echipa spectacolului mai fac parte Teodora Crăciun și Laura Moldovan. Următoarea reprezentaţie va avea loc joi, 12 septembrie, ora 19.00, la Sala Mare.

Despre „Navigatorul”, în presă:

 „Navigatorul construiește, coerent și unitar, un crâmpei din viața unei familii înconjurate de mediocritate și singurătate, dar care are parte de un happy-end; șansa unui nou început.” (Elena Coman, yorick.ro)

„(…) avem ocazia de a vedea pe Scena Mare a Teatrului Național din Târgu-Mureș un foarte bun și complex spectacol cu Navigatorul.” (Mircea Morariu, adevărul.ro)

„Cu Navigatorul, Cristi Juncu face o (nouă) bijuterie de spectacol, folosindu-și inteligența și calitățile exemplare. Regizorul lasă timp de acumulare pentru evoluția personajelor, dar și a poantelor, gradează excelent, are răbdare să construiască fiecare milimetru dintr-o joacă fină ce accesează un plan din ce în ce mai adânc. Pe nesimțite, comedia cinică se transformă într-o pledoarie pentru omenesc. Chiar și când e vorba de niște găinari țâfnoși. Pe scurt, lăsați totul și dați fuga la bilete!” (Cristina Rusiecki, revistacultura.ro)

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la Casieria din incinta Teatrului, de marți până vineri, între orele 9:00 și 15:00, și cu o oră înainte de începerea spectacolelor, sau la numărul de telefon 0365.806.865 și la Agenția de Bilete din incinta Palatului Culturii, de marți până vineri, între orele 12:00 și 17:30, sau la numărul de telefon 0372.951.251.

De asemenea, biletele și abonamentele pot fi procurate online accesând portalul www.biletmaster.ro.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

RECENZIE. Negocieri Creative Româno-Americane

Distribuie Cel de-al doilea volum colectiv publicat în limba engleză, la editura Presa Universitară Clujeană, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.