Home / Invatamant / Trei proiecte ROSE câştigate de UMFST Târgu-Mureş

Trei proiecte ROSE câştigate de UMFST Târgu-Mureş

Distribuie

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu-Mureș a câștigat trei noi proiecte ROSE (Romania Secondary Education Project) care își propun să contribuie la reducerea abandonului școlar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Proiectele sunt finanțate din fonduri externe și se vor implementa pe o perioadă de trei ani la Facultatea de Farmacie, Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” și Facultatea de Economie și Drept.
Potrivit Blogului UMFST Târgu-Mureş, proiectul privind Învățământul Secundar ROSE, în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 17 aprilie 2015 (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757/12 octombrie 2015), și se va derula pe o perioadă de 7 ani, în intervalul 2015 – 2022. Proiectul este implementat de către Ministerul Educației Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă.
„Obiectivul general al celor trei proiecte se referă la reducerea ratei abandonului școlar pentru primul an de studii prin creşterea gradului de promovabilitate și îmbunătăţirea performanţelor academice ale studenţilor pentru retenția în sistemul de învățământ. Grupul țintă îl reprezintă studenţii admişi în anul I, cu media mai mică sau egală cu 7 la examenul de Bacalaureat, precum şi cei proveniți din grupuri sociale defavorizate”, se precizează pe Blogul UMFST Târgu-Mureş.

Detalii despre cele trei proiecte

Primul proiect intitulat „Educaţie prin Dezvoltare de Abilităţi şi Studiu Complementar (EDASC)”, cu o valoare de 256.356 lei/54.893 euro, va fi implementat de Facultatea de Farmacie pe o perioadă de 36 de luni. Directorul de proiect este conf. univ. dr. Aura Rusu, iar grupul țintă este alcătuit din 120 de studenți.

„Obiective specifice: diminuarea ratei de abandon şcolar a studenţilor din primul an de studii din ciclul de licenţă sub nivelul actual, respectiv sub valoarea de 7,3%; optimizarea performanţelor educaţionale şi profesionale ale studenţilor cuprinși în grupul ţintă, astfel încât la finele anului universitar promovabilitatea să fie superioară ratei medii actuale, respectiv peste valoarea de 85,40%; dezvoltarea abilităţilor de învăţare, comunicare interpersonală şi lucru în echipă și a abilităţilor de lider”, se menţionează pe Blogul UMFST Târgu-Mureş.
Al doilea proiect intitulat „Remediere, Integrare, Susținere și Consiliere pentru studenții aflați în situații de risc (RISC)”, cu o valoare de 350.316 lei/75.012,5 euro, va fi implementat de Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” pe o perioadă de 36 de luni. Directorul de proiect este conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, iar grupul țintă este format din 150 de studenți.
„Obiective specifice: diminuarea ratei de abandon şcolar a studenţilor din primul an de studii din ciclul de licenţă prin conștientizarea importanței instruirii și educației sub nivelul actual, respectiv sub procentul de 32,25%; deprinderea de tehnici și metode de autocunoaştere şi dezvoltare personale, precum și de gestionare a situațiilor de risc, de către studenții grupului țintă;  formarea şi dezvoltarea de competențe în domeniile de coaching, comunicare, leadership, self-management în rândul studenților din grupul țintă; creșterea promovabilității studenților, ca rezultat al implementării şi derulării unor programe educaţionale, pentru studenţii din primul an de studii din ciclul de licenţă, peste valoare de 67,75%”, se arată pe Blogul UMFST Târgu-Mureş.
Al treilea proiect este intitulat „Educaţia pentru Valori şi Reuşită prin Îndrumarea Carierei şi Abilităţilor (EVRICA)”, are o valoare de 350.165 lei/74.980 euro şi va fi implementat de Facultatea de Economie și Drept pe o perioadă de 36 de luni. Directorul de proiect este prof. univ. dr. Ana-Maria Georgescu, iar grupul țintă este alcătuit din 259 de studenți.
„Obiective specifice: diminuarea ratei de abandon şcolar a studenţilor din primul an de studii din ciclul de licenţă sub nivelul actual, respectiv sub valoarea de 25,29%; măsurarea nivelului de inteligență emoțională și creșterea nivelului stimei de sine și a gradului de conștientizare a propriilor  limite și resurse  la cei 259 de studenți ai grupului țintă; administrarea a trei chestionare individuale  celor 259 de studenți din grupul țintă în vederea realizării unei diagnoze a stilului personal de învățare, a capacității lor decizionale și a intereselor ocupaționale; optimizarea performanţelor educaţionale şi profesionale ale  studenţilor cuprinși în grupul ţintă, încât la finele anului universitar promovabilitatea să fie superioară ratei medii actuale, respectiv peste valoarea de 71,74%”, se arată pe Blogul UMFST Târgu-Mureş.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.