Expoziție Ion Grigorescu la Camera K’Arte Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 208 Vizualizări

Expoziție Ion Grigorescu la Camera K’Arte

Expoziția ”Marica” are deschiderea vineri, 20 septembrie, la ora 20.00, în prezența artistului, la Camera K’Arte din Târgu-Mureș.

Asociația K’Arte organizează o expoziție de fotografie a unuia dintre cei mai importanţi artişti contemporani români – Ion Grigorescu. El a devenit cunoscut în special în anii ’70-’80 fiind primul român ce a pus în practică conceptul de ”anti-artă”.

Expoziția face parte din proiectul ”Artă contemporană în Camera K’Arte”, proiect co-finanțat de Consiliul Județean Mureș și Primăria Municipiului Târgu-Mureș, iar partenerii evenimentului sunt Liliac- The Wine of Transylvania și Mnemosyne – Asociatie culturala Franco Romina AEFR.

Contestatarul sistemului comunist

Ion Grigorescu este cunoscut pentru felul în care a explorat teme politice vernaculare și identitate prin intermediul unor practici artistice precum body-art, pop-art, performace, o mare parte dintre acestea fiind documentate pe film și fotografie. Datorită tonului critic la adresa contextului politic, lucrările sale au reușit să depășească granițile României abia după 1990, astăzi fiind considerat un artist de excepție iar operele sale repere în peisajul artistic contemporan.

De asemenea, printre creațiile sale se găsesc: lucrări de gravură, pictură bisericească, dar și texte teoretice, pagini de jurnal, și studii de istoria fotografiei.

Marica, născută la Târgu-Mureș, este unul dintre apropiații artistului din perioada la care face referire expoziția (1970-1978). Pentru că a fost fotografiată de unul dintre cei mai importanți artiști români, imaginile sale au ajuns în muzee din SUA și Polonia.

Potrivit criticului de artă Ileana Pintilie, ”rolul jucat de acest artist asupra generațiilor de tineri artiști români, mai ales după 1990, rămâne de o maximă importanță. Chiar dacă aceste experimente vizuale au fost doar parțial cunoscute în epocă (…) importanța acestui artist care a adus o nouă viziune, un nou model de gândire în artele vizuale este unanim recunoscută”.

Andreea GONDOR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE