Home / Sanatate / Proiect-Centru de excelență în chirurgia laparoscopică la Târgu-Mureș

Proiect-Centru de excelență în chirurgia laparoscopică la Târgu-Mureș

Distribuie

Un centru de excelență în chirurgia laparoscopică înființat la Târgu-Mureș este unul dintre proiectele șefului Clinicii de Chirurgie Generală I a Spitalului Clinic Județeam de Urgență Târgu-Mureș, conf. dr. Călin Molnar.

Recenta dotare cu turnuri noi de laparoscopie, de ultimă generație, în cadrul Clinicii deschide perspectiva ca experiența și cunoștințele acumulate de chirurgii mureșeni să poată fi transferate noilor generații.

”Unul dintre proiectele mele este să facem și noi, aici, un centru de excelență în chirurgia laparoscopică. În acest sens încercăm să facem un centru de training laparoscopic cu simulatoare și ulterior cu participare hand on, în sala de operații, cu transmisii live din sala de operații. În calitatea mea de vicepreședinte al Societății Române de Chirurgie vreau să mă implic în mod special în acest proiect pentru că eu sunt o persoană legată de tânăra generație. Eu cred în tinerii noștri colegi, care vin, singura problemă este să-i îngrijim, să-i învățăm și să încercăm să-i păstrăm aici. Ca să-i poți păstra aici pe lângă dotare ai nevoie și de personal instruit, de oameni dispuși să sacrifice din timpul lor liber ca să intruiască pe alții”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, conf. dr. Călin Molnar.

În realizarea acestui centru este nevoie de parteneriat atât cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș cât și cu Universitatea de Medicină Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu-Mureș, discuții în acest sens fiind deja demarate. ”Demersurile le-am început, am discutat și creionat acest centru la o întâlnire cu domnul rector, profesor doctor Leonard Azamfirei, și cu domnul manager, doctor Claudiu Puiac, despre ce am vrea noi să facem. Lucrurile merg greu în România, dar cred că dacă există voință putem ajunge să pregătim noi generații. Și așa cum noi mergem la Strasbourg sau alte centre de chirurgie laparoscopică, mi-ar place ca și din altă parte să vină la noi, rezidenți din întreaga țară să poate veni să dobândească anumite noțiuni despre tehnici minimale invazive dar și în chirurgia laparoscopică avansată. Avem oamenii cu expertiza necesară, problema este să și încercăm să facem lucrurile să aibă o formă, să fie legale și să reprezinte un punct de atracție, în principal pentru oameni care vor să facă acest gen de chirurgie. Vreau să atrag studenții, rezidenții și să demonstrez că noi nu trebuie să avem o țară ca afară. Noi trebuie să avem o țară ca a noastră și să încercăm ca tot ceea ce am văzut afară să putem implementa și aici”, a adăugat conf. dr. Călin Molnar.

Arina TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Semiremorcă încărcată cu lemn fără documente confiscată de Poliția Mureș

Distribuie Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au confiscat o semiremorcă în valoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.