Share

Home / Recomadări zi de zi / Mamprenoarele prezintă: Câteva curiozități despre steagurile lumii

Mamprenoarele prezintă: Câteva curiozități despre steagurile lumii

Poate nu ai zice, dar conform documentelor istorice, cel mai vechi steag al unui stat utilizat și astăzi aparține Danemarcei. El datează încă din secolul al XIII-lea.

 

Cu siguranță ai observat că steagurile statelor lumii sunt de forma dreptunghiulară. Totuși există și excepții. Steagul statului Nepal are o formă atipică, reprezentând munții Himalaya și cele doua religii -Hinduismul și Budismul. Soarele și luna aflate pe drapel simbolizează longevitatea și imortalitatea.

Tot referitor la formă, între steagurile națiunilor, avem și steaguri pătrate. Astfel, două țări au steaguri oficiale în această formă: Elveția și Vatican.

Steagul statului Paraguay, adoptat în 1842, inspirat de la olandezi, deține originalitatea prin faptul că este unicul drapel național care are două fețe diferite.

Union Jack, steagul naţional Britanic, este o combinație a trei steaguri: Scoția (X-ul alb pe fond albastru), Anglia (crucea roșie pe fondul alb) și Irlanda (X-ul roșu pe fond alb). Cu alte cuvinte, o combinație de trei steaguri reprezentând trei sfinți: St. George, St. Patrick, și St. Andrew.

Cât despre steagul italian, Napoleon ar fi autorul steagului acestei țări, asemănător cu cel al Franței, doar că albastrul a fost înlocuit cu verde, aceasta fiind culoarea lui preferată.

Fondul albastru cyan din steagul Somaliei este un omagiu adus forțelor ONU care au menținut pacea în această țară mulți ani la rând.

Steagul Statelor Unite ale Americii are 13 linii, care reprezintă același număr de colonii de origine, și 50 de stele, câte una pentru fiecare stat american.

Steagul Liberiei imită îndeaproape steagul Statelor Unite ale Americii, fiind fondat de către sclavii eliberați, care și-au dorit să exprime prin această asemănare idealurile democratice.

Apropo, există și o știință care se ocupa de studiul steagurilor ( istorie, simbolism ). Aceasta se numește vexicologie, iar arta designului steagurilor poarta numele de vexilografie.

Iancuța AVRAM,

Managing Partner la Steaguri.COM şi Naţional Business member la Mamprenoare România

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

100 de femei sprijinite în cadrul campaniei ”Puternice împreună, femei pentru femei”

Junior Chamber International (JCI) Târgu-Mureș a derulat, în perioada 1 august – 1 octombrie, campania …

Share
Share