FOTO: Ziua Porţilor Deschise la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș Ludus
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1129 Vizualizări

FOTO: Ziua Porţilor Deschise la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Luduș a fost inaugurat la 12 iunie 2014 într-o clădire complet reabilitată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru ocrotirea celor 104    persoane adulte cu handicap. Cei mai mulți rezidenți sunt tineri proveniți din sistemul de protecție socială, dar și persoane vârstnice, femei și bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 94 de  ani. Cei mai mulți rezidenți sunt încadrați în grad de handicap grav, fiind afectați de Alzheimer, demență, oligofrenie severă, demență vasculară – mixtă, schizofrenie, autism, pareză flască și tetrapareză, boli comițiale, epilepsii și diabet zaharat. La data inaugurării, noua instituție a fost un succes al Consiliului Județean Mureș și al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș.

După 5 ani

Proiectul REGIO prin care s-a reabilitat, modernizat și dotat fosta clădire a Casei de copii din Luduș a fost de calitate superioară, dar în cei cinci de funcționare, prin grija numeroșilor sponsori și viziunea șefului Centrului, Ovidiu Tănasie Baghiu , dotările și-au mărit numărul, iar personalul a câștigat mult în profesionalism și în competențe.

„Prin serviciile de recuperare medico-psiho-socială, CRRN Luduș vine în întâmpinarea nevoilor tot mai crescute ale unei categorii extrem de defavorizate care se confruntă cu probleme neuropsihice grave, asociate handicapului și cărora familia este în imposibilitate de a le acorda o îngrijire corespunzătoare”, spune șeful Centrului.

Pentru buna funcționare a instituției sunt angajate 76 de persoane: medici specialiști, psihologi, asistenți medicali, asistenți sociali, ergoterapeuți, educatori, infirmieri și personal administrativ, toți fiind la dispoziția celor 104 persoane adulte cu handicap grav.

Despre cei cinci ani care au trecut de la înființare, Ovidiu Tănasie Baghiu spune că „Sensul existenței noastre este să fim fericiți și de cele mai multe ori încercăm să atragem fericirea ca pe un magnet. Fericirea se naște din iubire față de noi înșine și față de semenii noștri, o simțim acasă lângă cei dragi, dar câteodată și în locuri nebănuite”. Se pare că un asemenea loc este Centrul pe care îl conduce cu abnegație, competență și cu dăruire totală după cum spune: „În ultimii ani petrecuți în acest centru mi-am schimbat complet viziunea despre ceea ce credeam eu că înseamnă fericirea. Am văzut că fericirea derivă din noi înșine atunci când reușim să-i facem și pe alții fericiți, sau cel puțin să-i facem să creadă că în lumea lor sunt fericiți și că pot rămâne așa, în încercarea lor de a-și duce crucea până la capăt”.

După cinci ani de muncă într-un loc mai aparte, tânărul șef de Centru s-a atașat de acești oameni și de problemele lor de sănătate și împreună cu echipa pe care o conduce are satisfacția că poate să le aducă liniște și mângâiere.

„Mă simt legat de ei și de acest loc unde am pus toată energia, pasiunea, priceperea și dragostea mea”, spune Ovidiu Tănasie Baghiu.

Mulți prieteni la aniversare

Programul zilei a început la ora 10.00 cu sosirea invitaților, o welcome coffee, vizitarea expoziției foto cu imagini din viața de zi cu zi  a celor din Centru, vizitarea expoziției cu obiecte confecționate de beneficiarii Centrului și un tur de vizitare a clădirii și a amenajărilor exterioare în care am remarcat un frumos teren de sport cu gazon sintetic și două chioșcuri din lemn. A urmat rugăciunea de binecuvântare a preoților ortodocși Lucian Voșloban și Ilie Dăian și prezentarea oaspeților: Ovidiu Dancu – vicepreședinte al CJ Mureș, Ovidiu Chelărescu – UMF Târgu-Mureș, Valentin Frăcea – directorul general de la DGASPC Alba, Deak Elida și Geanina Crina Căliman – director și director adjunct la DGASPC Mureș. Primăria orașului Luduș a fost reprezentată prin viceprimarul Kis Istvan, administratorul public Marius Dudilă și consilierii Liviu Botezan, Sebastian Căpușan și Cornel Luca. Au fost prezenți și reprezentanți ai DGSAPC din județele Alba, Bihor, Bistrița, Cluj, Covasna, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Sibiu și Timiș. Alături de aceștia au participat la aniversare și aparținători ai beneficiarilor.

Programul artistic…

… A fost asigurat de artiștii amatori ai Centrului, mai tineri, mai în vârstă, talentați sau binevoitori, dar toți cu o interpretare sinceră care a impresionat întreaga asistență. Nagy Laszlo a interpretat la muzicuță ”Oda bucuriei” din Simfonia a IX-a a lui L. Van Beethoven, Nicușor Fodor a cântat muzică populară, Olimpia Oltean a prezentat o parodie muzicală și Ramona de la CITO Mediaș, un talent autentic a interpretat muzică ușoară din repertoriul internațional. Și, să nu îi uităm pe membrii echipei de dansuri moderne ai Centrului.

Cadourile pe care le-au primit artiștii, precum și alte cheltuieli ocazionate de acest eveniment au fost asigurate de SC Samarcu SRL, SC Diana Trans SRL, SC Poli Izo Construct SRL, SC Ro Dacia Com SRL, SC Andofarm SRL și familiile Fulop și Ioan Precup, Ansamblul „Ardealul” condus de Petru Pop și solista de muzică populară Georgiana Moldovan. A impresionat în mod deosebit un mic film numit simplu „O poveste de viață” în care se poate sintetiza totul, de la deznădejde la speranță, drumul pe care îl poate parcurge un beneficiar al Centrului. În filmul prezentat am văzut drumul urmat de Kalnoki Eva, dar mai sunt și alte destine de salvat la CRRN Luduș.

Cuvinte frumoase pentru personal

Secțiunea de cuvântări ale participanților a fost intercalată în mod plăcut în programul artistic și a cuprins în unanimitate aprecieri laudative la adresa șefului Centrului și a personalului care își face datoria cu profesionalism și umanitate. Au vorbit Ovidiu Dancu, vicepreședinte CJ Mureș, Ovidiu Chelărescu de la UMFST Târgu-Mureș, Kis Istvan, viceprimarul orașului Luduș și colegii de la DGASPC Mureș, Deak Elida și Geanina Crina Căliman, colegii de la Cluj, Alba și Cisnădie, Valentin Frăcea, Ana Tincu și Corina Vasiliu. Un cuvânt emoționant a rostit Ana Pandrea, fosta profesoară a lui Ovidiu Tănasie Baghiu.

În încheiere șeful Centrului a spus: „Au trecut 5 ani și ceea ce vedem în jurul nostru ne dă convingerea și speranța că suntem pe drumul cel bun. 5 ani de muncă și dăruire, 5 ani de bucurii și satisfacții, 5 ani de sacrificii și obstacole, 5 ani de împliniri și realizări, de nenumărate probleme și tot atâtea încercări… Cu ajutorul lui Dumnezeu le-am trecut pe toate și împreună cu echipa pe care o conduc, am descoperit ingredientele care pot să-i facă fericiți pe acești oameni cu nevoi speciale: răbdare, atenție, muncă și nu în ultimul rând, multă dragoste”.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu o socializare în care ceauneala și o tratație de excepție a dat măsura unei foarte bune organizări.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE